Back to Map

Map-NL-Digest Tuesday, December 15 2020 Volume 2019 : Number 152

001 '8 op 10 e-sigaretwinkels failliet bij verbod op smaakjes'
   Source: Leeuwarder Courant
002 Matroos met 2300 XTC-pillen ontslagen
   Source: Telegraaf
003 Russen die zich laten vaccineren mogen 42 dagen lang geen alcohol drink
   Source: Business AM
004 List-Software: Majordomo 1.94.4
   Source: bladna
005 Welke rol speelde Amsterdam in de opkomst van xtc?
   Source: Het Parool
006 Openbaar Ministerie moet alsnog oud-ING-topman Ralph Hamers vervolgen
   Source: Nu.nl
007 Nederland moet weer gidsland zijn in drugsbeleid
   Source: NRC Handelsblad
008 List-Software: Majordomo 1.94.4
   Source: Brabants Dagblad
009 NBA stopt met testen op marihuanagebruik nadat Huis van Afgevaardigden 
   Source: Het Nieuwsblad (België)
010 List-Software: Majordomo 1.94.4
   Source: DeMorgen.
011 List-Software: Majordomo 1.94.4
   Source: de Volkskrant
012 Van baas van een verslavingskliniek tot eigenaar van een drugsboerderij
   Source: De Gelederlander


----------------------------------------------------------------------

Subj: 001 '8 op 10 e-sigaretwinkels failliet bij verbod op smaakjes'
From: Dennis-Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Fri, 11 Dec 2020 06:07:42 -0800

Newshawk: Dennis-Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: Leeuwarder Courant

Copyright: Leeuwarder Courant

Pubdate: 10-12-2020

Adress: Sixmastraat 15, 8932 PA Leeuwarden

Contact: 

Website: www.lc.nl

‘8 OP 10 E SIGARETWINKELS FAILLIET BIJ VERBOD OP SMAAKJES’

Acht op de tien e sigaretwinkeliers verwachten failliet te gaan door het voorgenomen verbod op speciale smaakjes voor elektronisch roken. Dat maakt branchevereniging Esigbond op uit een rondgang bij zijn leden.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid kondigde in juni aan dat smaakjes als aardbeienijs, mango, hazelnootpasta of mojito voor elektronische sigaretten verboden zullen worden. Alleen tabakssmaak blijft toegestaan voor deze 'vapers'. Kenniscentrum Trimbos concludeerde namelijk dat e sigaretten schadelijker waren dan eerder aangenomen, en Blokhuis vreest dat de zoete smaken voornamelijk jongeren aanzetten tot elektronisch roken.

Nederland telt ongeveer 250 winkeliers die voornamelijk e sigaretten en aanverwante producten verkopen. Volgens de steekproef van Esigbond verwachten de ondernemers gemiddeld een omzetdaling van 58 procent door het verbod op andere smaken. De branchevereniging waarschuwt voor banenverlies bij de winkels en dat productiebedrijven en importbedrijven als e sigaretwinkels verdwijnen.

Schadelijke stoffen

De e sigaret wordt vaak gebruikt om te stoppen met roken van tabak. In 2018 stak 3,1 procent van de volwassenen weleens een elektronische sigaret aan. Hoewel veel van de giftige verbrandingsproducten van tabak niet vrijkomen bij elektronisch roken, zitten er volgens Trimbos wel degelijk schadelijke stoffen in de damp van e sigaretten. Het gaat onder andere om nicotine en sporen van giftige en kankerverwekkende stoffen.

Ondanks die waarschuwingen houdt Esigbond vol dat de volksgezondheid niet gebaat is bij het verbod op smaakjes. Voorzitter Emil 't Hart stelt dat vapers hun vullingen met smaakjes in het buitenland of in het illegale circuit zullen halen. Hij denkt ook dat een aantal e sigaretgebruikers weer terugvalt op normaal roken.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/26867OXABuM0U.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 002 Matroos met 2300 XTC-pillen ontslagen
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Fri, 11 Dec 2020 06:08:26 -0800

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: Telegraaf

Copyright: Telegraaf

Pubdate: 8-12-2020

Author: Telegraaf

Contact: 

Website: www.telegraaf.nl

MATROOS MET 2300 XTC PILLEN ONTSLAGEN

DEN HELDER. Een 28 jarige militair uit Bussum die afgelopen zomer werd gearresteerd voor de handel in drugs en 2300 xtc pillen en 96 gram speed in zijn bezit had, is ontslagen. De matroos eerste klas werkte op de kazerne in Den Helder. Sinds zijn arrestatie zit hij vast in het militair penitentiair centrum in Stroe.

De militaire kamer heeft hem in afwachting van de rechtszaak voorlopig vrijgelaten, zo meldt het Noord Hollands Dagblad.

Volgens zijn advocaat zou hij niet aan boord hebben gehandeld in drugs. Werken bij de marine was een ’droombaan’ voor hem, aldus de raadsman.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/31CliFNKbiNiE.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 003 Russen die zich laten vaccineren mogen 42 dagen lang geen alcohol drinken en dat is een probleem
From: Dennis – Belangenvereniging MDHG
Date: Fri, 11 Dec 2020 06:08:26 -0800

Newshawk: Dennis – Belangenvereniging MDHG

Source: Business AM

Copyright: https://businessam.be/

Pubdate: 10-12-2020

Author: Dominique Dewitte

Contact: 

Website: https://businessam.be/

RUSSEN DIE ZICH LATEN VACCINEREN MOGEN 42 DAGEN LANG GEEN ALCOHOL DRINKEN EN DAT IS EEN PROBLEEM

Russen die zich het Spoetnik Vcoronavirusvaccin laten toedienen, mogen 42 dagen lang geen alcohol drinken. Dat heeft de Russische consumentenwaakhond Rospotrebnadzor eerder deze week bekendgemaakt. Ook roken wordt afgeraden. Met de feestdagen in het verschiet staan vele Russen voor een dilemma. Want met de consumptie van 14,5 liter pure alcohol pro capita en per jaar zit Rusland nog altijd in het globale kop peleton van alcoholverslindende naties.

De voorbije tien jaar heeft het land nochtans de grootste campagne tegen alcoholmisbruik uit zijn geschiedenis gevoerd. De campagne moest onder meer de zware consumptie van sterke dranken tegengaan. Bedoeling was de totale alcoholconsumptie over een periode van tien jaar te halveren.

Ononderbroken reeks sensibiliseringscampagnes tegen alcoholverslaving

Alcoholverslaving was tot in 2014 een van de oorzaken van het verontrustend hoge sterftecijfer onder Russische mannen. Meer dan 50 procent van alle kinderen in een gemiddeld Russisch weeshuis leed toen nog aan het foetaal alcoholsyndroom, dat wordt veroorzaakt door een overdreven opname van alcohol tijdens de zwangerschap.

Volgens een aantal studies hadden Russische mannen in vrijheid een kleinere overlevingskans dan in de gevangenis. Alcohol werd daarbij als de grote schuldige bestempeld.

Maar een ononderbroken reeks sensibiliseringscampagnes heeft de voorbije jaren zijn vruchten afgeworpen. Tussen 2006 en 2017 daalde het aantal alcoholgerelateerde overlijdens van 28.000 tot 6.700. De levensverwachting van Russische mannen steeg tussen 2005 en 2018 van 59 tot 68 jaar. In 2016 werd 43 procent minder alcohol gedronken dan 13 jaar eerder. Toch dronken mannen dat jaar nog gemiddeld 153 flessen vodka, voor vrouwen was het equivalent 52 flessen.

Lockdowns zorgden voor kentering

De lockdowns hebben nu echter voor een kentering gezorgd. De verkoop van samogan apparatuur, om thuis zelf alcohol te brouwen, is sinds de start van de pandemie de hoogte ingeschoten. Ook de verkoop van bier (plus 25 procent) vodka (plus 31 procent) en whisky (plus 47 procent) is de voorbije maanden aanzienlijk toegenomen.

Omdat het vaccin in twee doses wordt toegediend en er tussen beide injecties 21 dagen zitten, mag in totaal 42 dagen dus geen alcohol worden gedronken. Ook roken wordt afgeraden omdat sigaretten het immuunsysteem onderdrukken en de longen irriteren.

Het advies van de Russische consumentenwaakhond wordt door Alexander Gintsburg, het hoofd van het staatsonderzoekscentrum Gamaleya bevestigd. Het is dit centrum dat als eerste in de wereld een covidvaccin ontwikkelde. Hoewel het vaccin zich nog steeds in de testfase 3 bevindt, zou het naar eigen zeggen 95 procent effectief zijn tegen Covid19.

Ondertussen zouden al 100.000 Russen het Spoetnik Vvaccin toegediend hebben gekregen. Het gaat vooral om werknemers uit het onderwijs, de gezondheidszorg en de sociale dienstverlening.

Rusland is het op drie na meest door Covid19 getroffen land, met 2,5 miljoen bevestigde gevallen. 44.000 Russen overleefden de ziekte niet.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/3127cnk938CjQ.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 004 List-Software: Majordomo 1.94.4
From: Dennis – Belangenvereniging MDHG
Date: Fri, 11 Dec 2020 06:08:48 -0800

Newshawk: Dennis – Belangenvereniging MDHG

Source: bladna

Copyright: bladna

Pubdate: 7-12-2020

Author: Gemeenschap

Contact:

Website: https://www.bladna.nl/

MAROKKO: COCAINE OMGEWISSELD VOOR KALK, AGENTEN OPGEPAKT

De lokale politie in Oujda<https://www.bladna.nl/oujda.html> ontkent de geruchten dat twee agenten van het anti narcoticateam een partij cocaine, die vernietigd moest worden, hebben omgewisseld voor kalk.

De drugs werd in beslag genomen na de arrestatie van een drugsdealer uit Nador<https://www.bladna.nl/nador.html>. Volgens de krant Al Massae viel de omwisseling op tijdens het verbranden van een partij cocaine. De drugs wilden maar geen vlam vatten. De rechterlijke macht heeft toen besloten om de substantie te laten onderzoeken door een laboratorium. Die kwam tot de conclusie dat het zou gaan om kalk.

Er zal verder onderzoek worden gedaan naar de zaak. Twee politieagenten van de anti narcotica eenheid zijn gearresteerd. Zij worden ervan verdacht handlangers te zijn van een drugsbaron en zouden de drugs hebben vervangen door kalk, meldt de krant.

In het verleden was er een soortgelijk situatie bij de politie in Oujda. Toen werden acht mensen van het bureau veroordeeld voor het omwisselen van drugs.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/35HmFSyL9orsQ.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 005 Welke rol speelde Amsterdam in de opkomst van xtc?
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Fri, 11 Dec 2020 06:09:01 -0800

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: Het Parool

Copyright: Het Parool

Pubdate: 4-12-2020

Contact: 

Website: www.parool.nl

WELKE ROL SPEELDE AMSTERDAM IN DE OPKOMST VAN XTC?

Xtc een biografie schetst hoe bij de opmars van de partydrug vooral Amsterdam een hoofdrol speelde. Vier plekken in en om de stad illustreren hoe producenten, gebruikers en overheid (van hobbyende chemici tot Bhagwanleden en een antidrugseenheid) door de jaren heen met het pilletje zijn omgegaan.

1. 1984, discotheek Armageddon in de Rozenstraat

Dj Joost van Bellen krijgt een zakje poeder in discotheek Armageddon in de Rozenstraat. Het is MDMA, het ­bestanddeel in xtc dat zorgt voor saamhorigheid, verbondenheid en warmte. Van Bellen krijgt het spul van iemand die contacten heeft bij de Bhagwanvereniging.

De dj stopt het bittere poeder in z’n mond, maar hij heeft veel speed op en voelt zich alleen wat waziger worden. Pas als hij later bij twee Deense vriendinnen thuis de MDMA nog eens probeert, merkt hij het sociale welbehagen dat het poeder in Bhagwankringen zo geliefd maakt.

“Xtc is in 1912 door de Duitse farmaceut Merck ontwikkeld als bloedstollingsmiddel,” zegt Philippus Zandstra, die met Wietse Pottjewijd een even doorwrocht als toegankelijk boek schreef over de drug. Als stollingsmiddel wilde het niet vlotten, maar in de Verenigde Staten werd in ­therapeutische setting driftig met patentnummer 274350 geexperimenteerd, zoals eerder ook gebeurde met lsd.

Op die wijze komt ook ‘de Pendelaar’ in contact met xtc. “Voor het boek spraken we met een voormalige Nederlandse psychiatrisch verpleegkundige die bij de Amerikaanse tak van de Bhagwan verbleef,” zegt Pottjewijd. In het boek heet hij ‘de Pendelaar’, omwille van anonimiteit.

De Pendelaar nam het middel halverwege de jaren tachtig mee naar Nederland voor therapeutische avonden. Het werd ook gebruikt in Zorba the Buddha, de Bhagwan­discotheek op de Oudezijds Voorburgwal 216.

2. 1987, opening RoXY, Singel 465 467

Zoals bier is gelieerd aan een bruine kroeg, zo houdt xtc verband met de dancescene. Meer dan een miljoen Ne­derlanders en wereldwijd meer dan 20 miljoen mensen hebben ooit een xtc pil geslikt, vaak op een dancefeest.

Die ontwikkeling ging hand in hand met de professionalisering van de dancesector. Zo werd het Amsterdamse IDenT in 2014 voor 100 miljoen euro verkocht aan het Amerikaanse SFX Entertainment.

In Nederland is de RoXY (met dj Van Bellen) een van de pioniers van bonte dansavonden met elektronische ­muziek, maar de connectie tussen xtc en de dansvloer is voor het eerst gemaakt in de Zorba, zegt Pottjewijd. “Aanhangers van de Bhagwan, sannyasins, dansten er op blote voeten, en op xtc.”

Die ‘vrijheid, blijheid’ tekent de beginjaren van het roes­middel. Producenten en gebruikers trekken gezamenlijk op. Zo wordt een fietsenstalling nabij de RAI (‘het adres moet geheim blijven’) omgebouwd tot woonhuis en laboratorium. Het is daar de zoete inval, een plek waar dealers, kunstenaars en feestnummers elkaar ontmoeten. ­Herman Brood en Jules Deelder komen er Risk spelen.

In juridische zin eindigt het feest in 1988. In dat jaar komt xtc in Nederland op de Opiumlijst en is het officieel ver­boden. Maar net als met cannabis duikt de politie er aanvankelijk niet vol bovenop. Het belang van de volksgezondheid telt zwaarder dan het bestrijden van de ,dan nog, beperkte criminaliteit.

“Toonbeeld hiervan is bijvoorbeeld het Amsterdamse Adviesburo Drugs, van August de Loor,” zegt Pottjewijd. “Hoewel xtc verboden was, konden mensen op feesten hun pillen laten testen. Gevaarlijke pillen verdwenen zo van de markt.”

Het is een van de redenen waarom er in Nederland relatief weinig overlijdensgevallen door xtc zijn vastgesteld. Jellinek meldt vanaf de jaren tachtig tot 2018 ‘slechts’ 92 ­doden, al worden de cijfers vertroebeld door soms ­onduidelijke doodsoorzaken. Het aantal jaarlijkse sterfgevallen door tabak (20.000) en alcohol (1900, meting 2017) is in elk geval vele malen hoger (cijfers Trimbos).

Voor sommigen is een xtc pil echter ronduit gevaarlijk. Een a twee procent van de bevolking heeft een genetische variatie waardoor MDMA niet goed wordt afgebroken, zei Trimbos onderzoeker Tibor Brunt in 2016 in Het Parool. “Een pil kan acute gezondheidsrisico’s veroorzaken: verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk en stijging van de lichaamstemperatuur. Aan een pil kunnen die mensen overlijden, zeker als daar steeds meer MDMA in zit, zoals de cijfers laten zien. Aan een biertje, een sigaret of een joint overlijdt niemand.”

3. 1999, inval bij Metrovest aan de Petroleum­havenweg in Westpoort

Het was volgens mensen van justitie ‘de VenD’ van de synthetische industrie: alles voor de vervaardiging van xtc was te koop bij het Amsterdamse Metrovest. Drukcilinders, drukhouders, pillenmachines.

“Metrovest was een bedrijf van Robert Hollemans, een principiele autodidact die zijn chemische kennis bijspijkerde met boeken uit de universiteitsbibliotheek,” zegt Zandstra. Hollemans kende de wetgeving en de chemische wereld daarachter, en hij speelde jarenlang een kat en muisspel met justitie. Na de inval belandde hij bijna drie jaar achter de tralies.

De inval bij Metrovest werd gecoordineerd door de Unit Synthetische Drugs (USD), een landelijke eenheid die hulp kreeg van bijvoorbeeld de Fiod en de Geneeskundige Inspectiedienst. De unit werd in 1996 opgericht om de xtc criminaliteit te bestrijden. Xtc was een gigantisch Nederlands exportproduct geworden, en Frankrijk en later ook de Verenigde Staten oefenden druk uit op de regering.

Na jaren van gebrek aan focus bij politie en justitie groeide de USD uit tot een tamelijk succes: in 1998 werden er 35 synthetische drugslabs opgerold en 1,1 miljoen pillen in beslag genomen. In 2000 ging het om 5,5 miljoen pillen. Twee jaar later (2002) werden er 43 labs ontmanteld.

Vooral in Brabant en Zuid Limburg, waar in de jaren zestig en zeventig al illegale amfetaminelabs stonden, is de vangst van de USD groot. Zo werd ook duidelijk dat een reeks on­opgeloste liquidaties in Zuid Nederland halverwege de ­jaren negentig samenhing met de criminaliteit rondom xtc. “De georganiseerde misdaad rond xtc was veel groter en gewelddadiger dan justitie aanvankelijk bevroedde,” aldus Zandstra.

De USD verdween echter weer van het toneel. Door reorganisaties bij de politie kwam er rond 2006 een einde aan de unit. Daarmee ging veel kennis verloren. Toch lukte het dankzij een internationale samenwerking wel om de aanvoer van de grondstof voor MDMA vanuit China aan banden te leggen.

Lang duurde dat succes niet: rond 2010 vonden Nederlandse producenten een manier om de grondstof op eigen bodem te produceren. Die vondst maakte de xtc productie professioneler en groter dan ooit tevoren. In hoeverre ­crimineel xtc geld doorsijpelt in de reguliere economie, weet niemand. Een ander bijeffect is een enorme toename van drugsafval.

4. 2019, experiment met MDMA als geneesmiddel, ARQ Nationaal Psychotraumacentrum, Diemen

Via de spectaculaire omweg langs de dancescene en de justitiele keten is xtc in Nederland teruggekeerd naar het prille begin: het psychiatrische circuit. Voortgedreven door initiatieven vanuit de Verenigde Staten wordt onderzocht of de invloed van MDMA kan helpen bij de behandeling van mensen met een posttraumatische stoornis.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat MDMA therapie ‘extreem effectief’ is bij de behandeling van mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS), zei Eric Vermetten vorig jaar in Het Parool. De kolonel psychiater bij Defensie en bijzonder hoogleraar aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voert in samenwerking met het ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum onderzoek uit bij Nederlandse patienten. Of het hier net zo effectief is als elders, is nog niet bekend.

MDMA therapie zorgt ervoor dat patienten eenvoudiger bij opgesloten gevoelens komen, aldus Vermetten. Onder invloed van het middel kunnen ze met speciaal opgeleide therapeuten de ervaringen bespreken die ze normaliter wegdrukken. Dat werkt heilzaam, omdat het brein de ­traumatische herinnering als het ware herschrijft in een minder angstige versie, waardoor PTSS symptomen als herbeleving van het trauma, hyperalertheid en slecht slapen verdwijnen. Vanuit de geneeskunde lonkt legalisering van MDMA.

Of xtc ook als partydrug wordt gelegaliseerd? Zandstra en Pottjewijd, die zelf allebei weleens een pil slikten, zien voordelen, maar ook praktische bezwaren. “De schade voor de volksgezondheid is relatief klein, terwijl de resultaten van de war on drugs niet indrukwekkend zijn,” aldus Zandstra.

Zo gaat zo’n zeventig procent van de recherchetijd op aan drugsgerelateerde zaken, terwijl de xtc steeds hogere doseringen MDMA bevat en de prijs per pil daalde van vijftien euro naar vijf.

Tegelijkertijd is het middel niet zonder gevaar en werkt legalisering beter in een internationale context. “Cannabis kan in dat opzicht als voorbeeld dienen. In de Verenigde Staten is het gebruik in sommige staten al gelegaliseerd, met een zeer winstgevende economische ontwikkeling als gevolg,” aldus Pottjewijd. “Maar de ervaring leert dat het in politieke zin beter verkoopt om hard op te treden tegen drugs dan te pleiten voor legalisering.”

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/36pBw5hvJ___A.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 006 Openbaar Ministerie moet alsnog oud-ING-topman Ralph Hamers vervolgen
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Fri, 11 Dec 2020 06:09:10 -0800

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: Nu.nl

Copyright: 2015 Sanoma Digital The Netherlands B.V. NU

Pubdate: 11-12-2020

Adress: Postbus 41020, 2130 MN Hoofddorp

Contact: 

Website: www.nu.nl

OPENBAAR MINISTERIE MOET ALSNOG OUD ING TOPMAN RALPH HAMERS VERVOLGEN

Het gerechtshof Den Haag gelast dat het Openbaar Ministerie (OM) oud ING topman Ralph Hamers alsnog vervolgt. Volgens het hof zijn er genoeg aanknopingspunten voor een succesvolle vervolging in verband met een witwaszaak en financiering van terrorisme waar ING eerder schuldig aan bevonden werd. Dat meldt het gerechtshof woensdag.

Het gerechtshof heeft twee uitspraken gedaan in de ING zaak, naar aanleiding van zogenoemde artikel 12 procedures. De eerste ging over een klacht tegen ING in dezelfde zaak. Die klacht is afgewezen, het hof vindt de eerdere transactie die daarover tot stand is gekomen tussen ING en het OM afdoende.

Ten aanzien van voormalig topman Hamers is het gerechtshof van mening dat daar tot dusver niet voldoende tegen is opgetreden. "De feiten zijn ernstig, met de bestuurder zelf is geen schikking getroffen en evenmin heeft hij publiekelijk verantwoordelijkheid genomen voor zijn handelen", aldus het gerechtshof.

"Het hof acht het van belang dat in een openbaar strafproces de norm wordt bevestigd dat ook bestuurders van een bank niet vrijuit gaan als zij feitelijke leiding hebben gegeven aan ernstige verboden gedragingen. De burger moet kunnen zien dat ook dergelijk handelen door de overheid niet wordt geaccepteerd."

ING laat in een reactie weten blij te zijn dat de bank niet verder vervolgd wordt. "We vinden het jammer dat vervolging is bevolen van onze voormalige topman", aldus een woordvoerder van de bank tegen NU.nl. "Vooral omdat het OM daar eerder geen aanleiding toe zag."

Het onderzoek tegen ING over witwassen en het financieren van terrorisme begon in 2016 en werd omgedoopt tot het Houston onderzoek, dat werd in 2018 afgesloten met de transactie tussen de bank en het OM. Het hof vindt die straf, een boete van 675 miljoen euro en een bedrag van 100 miljoen euro 'voor wederrechtelijk verkregen voordeel' voldoende.

"Het hof heeft daarbij rekening gehouden met het feit dat de huidige voorzitter van de raad van bestuur van ING de ernstige strafbare feiten heeft erkend", zo staat in de uitspraak. "Bovendien heeft het hof gezien dat de transactieovereenkomst met een persbericht en een uitgebreid feitenoverzicht, is gepubliceerd. Iedereen heeft hier kennis van kunnen nemen."

Het hof heeft ook rekening gehouden met de maatregelen die ING heeft getroffen om verdere overtredingen te voorkomen en met de medewerking van de bank aan het strafrechtelijk onderzoek.

Hamers is eerder dit jaar vertrokken naar de Zwitserse bank UBS.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/37O2WH3_rB8dw.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 007 Nederland moet weer gidsland zijn in drugsbeleid
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Fri, 11 Dec 2020 06:19:18 -0800

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: NRC Handelsblad

Copyright: NRC Handelsblad

Author: Bob Hoogenboom

Pubdate: 8-12-2020

Contact: 

Website: www.nrc.nl<https://mdhg-my.sharepoint.com/personal/office365_mdhg_nl/Documents/Da>

NEDERLAND MOET WEER GIDSLAND ZIJN IN DRUGSBELEID

Verdovende middelen Legaliseren van (soft)drugs is mogelijk zonder dat het ten koste hoeft te gaan van de aanpak van drugscriminaliteit, schrijft Bob Hoogenboom. Kijk naar het buitenland.

De discussie over het drugsbeleid zit al decennia op slot. Voorstanders en tegenstanders van veranderingen vinden elkaar zelden. Dit is aan het veranderen.

Greetje Bos, voormalig officier van Justitie en nu wethouder Leefbaarheid en Wijkveiligheid in Breda, heeft een amendement op het VVD verkiezingsprogramma over ondermijning gemaakt. Onderdeel van haar integrale aanpak is om „softdrugs gereguleerd te legaliseren”. Op 9 december wordt een keuze gemaakt tussen alle amendementen. Op 12 december beslist de VVD ledenvergadering.

Greetje Bos is niet tegen repressie, net als de meeste voorstanders van regulering/legalisering, maar is realistisch over de pretenties van de War on Drugs: „Ik stel vast dat de afgelopen 100 jaar heeft bewezen dat het strafrechtelijk model de benzine in de motor van het verdienmodel is geweest.” Daarom pleit zij voor legalisering van de softdrugs.

Afgelopen week heeft de United Nations Commission on Narcotic Drugs cannabis geschrapt uit internationale verdrag inzake verdovende middelen. Nederland stemde voor.

Pragmatische aanpak

In het manifest Een Pact voor de Rechtsstaat wordt (naast versterking van de repressie) gepleit voor het vinden van „een evenwicht tussen aanbodvermindering (supply reduction), vraagvermindering (use reduction) en schadevermindering (harm reduction)”. Vraagvermindering kan door drugsgebruik onderdeel te maken van publiekscampagnes zoals alcohol en tabak. Door het verhogen van de ouderbetrokkenheid, het bieden van een veilig en gezond schoolklimaat en aanbod van georganiseerde vrijetijdsbesteding voor jongeren door lokale culturele instellingen en sportclubs.

Schadevermindering heeft een sterke traditie in ons drugsbeleid. Nederland is altijd de motor geweest achter succesvolle interventies als spuitomruil, methadonverstrekking, gebruiksruimtes en decriminalisatie. Binnen deze pragmatische aanpak staat het verbeteren van de gezondheid en leefomstandigheden van middelengebruikers voorop. Dit zonder morele druk uit te oefenen op gebruikers. Schadevermindering houdt ook het ondersteunen van middelengebruikers die willen stoppen in. Continuiteit van zorg is daarbij belangrijk. Nederland is al decennia internationaal een gidsland voor harm reduction projecten.

Bestuurskundige Pieter Tops en journalist Jan Tromp stellen in hun Volkskrant artikel Hoeveel drugsleed wil Nederland nog tolereren? dat „de nationale overheid zich moet voorbereiden op gecontroleerd drugs legaliseren”. Zij zoeken naar „meer gemeenschappelijkheid in het drugsbeleid”. Onderdeel daarvan zouden begrippen als use reduction (ontmoediging) en harm reduction (gezondheidszorg) moeten zijn. Zonder een afgewogen discussie echter blijven „de juridische krachten van de strafvervolging een even hardnekkige als vergeefse strijd voeren”. Daarom moet iedereen „uit zijn schuttersputje” komen.

Cannabis aandelen

Cannabis is inmiddels een verdienmodel geworden in de legale economie. Dat is ook de Nederlands Britse levensmiddelengigant Unilever niet ontgaan. Unilever tekende onlangs een contract met het Canadese bedrijf Neptune Welness, om te investeren in CBD op de Noord Amerikaanse markt. Neptune is ook een grote speler ‘in de wiet’.

In een aantal Amerikaanse staten is wiet gelegaliseerd en ook in Canada mogen bedrijven zich legaal richten op de productie van cannabis. Landen worden over het algemeen steeds toleranter over de positieve effecten van marihuana. Investeerders richten zich dan ook op de handel in cannabis aandelen. Er bestaan grote verwachtingen.

Normalisering van drugs beperkt zich niet tot cannabis. De Denktank MDMA Beleid brengt vorige week een rapport uit waarin wordt bepleit om het xtc beleid „drastisch aan te passen”. De verkoop van legaal geproduceerde xtc is de beste manier om de problemen rondom deze drugs aan te pakken. Drugscriminaliteit moet tegelijkertijd ook harder worden aangepakt. Een gecombineerde aanpak, waarbij de productie en de verkoop van xtc wordt gereguleerd, de kwaliteit van xtc wordt bewaakt, de misdaad harder wordt aangepakt en het gebruik beter wordt gemonitord zal leiden tot minder gezondheidsschade, minder consumptie per gebruiker, minder criminaliteit en minder milieuschade. Maar laten we realistisch blijven. Nederland mag dan internationaal gidsland zijn in de wereld van harm reduction maar de financiering daarvan wordt door minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel, D66) op 1 januari 2021 uit de begroting geschrapt. Ondanks een oproep van 330 organisaties uit 95 landen om de steun aan het internationale veld van harm reduction en drug policy voort te zetten. Hoe ironisch is dat in het licht van het nieuwe denken in Nederland? De genuanceerde pleidooien van Tops en Tromp vinden in de ondermijningspraktijk nog niet echt ingang. Nog altijd domineert daarin de meer repressieve aanpak. Het Trimbos Instituut en de Nationale Politie namen deel aan de Denktank MDMA-Beleid maar nemen afstand van de conclusies.

Het drugsbeleid is in eerste instantie een politiek vraagstuk. Het VVD amendement kan een volgende stap zijn, net als het D66 standpunt over ‘streven naar genot’ dat is. En pleidooien van GroenLinks voor regulering van mdma. Stemmen uit de professionele praktijk van de rechtshandhaving zowel van burgemeesters, officieren van Justitie als van politie kunnen dit politieke proces verder vormgeven.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/75gwQKRL2qUCo.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 008 List-Software: Majordomo 1.94.4
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Fri, 11 Dec 2020 07:48:59 -0800

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: Brabants Dagblad

Copyright: Brabants Dagblad

Pubdate: 11-12-2020

Contact: 
Website: www.brabantsdagblad.nl

GREETJE BOS (VVD) PLEIT VOOR LEGALISERING SOFTDRUGS: ‘WEET JE HOEVEEL ER IN BRABANT GETEELD WORDT?’

BREDA. Na tien jaar als officier van justitie en twee en een half jaar als wethouder in Breda weet Greetje Bos het zeker: de bestrijding van de georganiseerde misdaad schiet tekort. Daarom bepleit ze zaterdag op het VVD congres, breed gesteund door haar Brabantse partijgenoten, de legalisering van softdrugs. ‘Het blijft anders dweilen met de kraan open.’ De rijkste mensen van Nederland staan niet in de Quote 500. Voor Greetje Bos, VVD wethouder in Breda, is het een uiterst ongemakkelijke waarheid. Want Bos weet om wie het gaat: drugscriminelen, steenrijk geworden met de handel in verdovende middelen. Als voormalig officier van justitie in West Brabant heeft ze talloze strafprocessen gevoerd tegen zulke lui. ‘Logistieke nachtmerries’ noemde ze zulke strafzaken: stroperig, loodzwaar en het is altijd maar afwachten wat de rechtbank uiteindelijk voor conclusies trekt.

Verkiezingsprogramma

Maar nu Greetje Bos sinds 2,5 jaar bestuurder en politica is, is ze in de positie om de bakens te verzetten. Of in elk geval om een poging te doen. Dat gaat zaterdag gebeuren, als de VVD het verkiezingsprogramma definitief gaat vaststellen.

Met de steun van de VVD regio’s Brabant, Zeeland en Limburg dient ze een amendement waarmee de ondermijnende criminaliteit makkelijker de pas kan worden afgesneden. Die wijzigingsvoorstellen vloeien rechtstreeks voort uit een ‘masterplan’ waarmee Bos anderhalf jaar lang langs lokale VVD afdelingen in zuid Nederland ‘liep te sjouwen’. De ‘optelsom van die strafrechtelijke en bestuurlijke ervaring’ kwam terecht in haar masterplan. ,,Daarin komt dertien jaar van mijn leven bij elkaar”. De kern van haar plan is deze: de bestrijding van de onderwereld moet over een andere boeg. Want als dat niet gebeurt, krijgen we de komende jaren alleen maar meer ellende: nog meer drugsmoorden, nog meer jongeren die het criminele pad inslaan en nog meer schatrijke boeven die ‘met hun geld de samenleving kapotmaken’.

Verdienmodel criminelen weghalen

,,Bij repressie voelen wij VVD’ers ons thuis”, schrijft Bos in haar masterplan. En dat moet ook gebeuren, vindt ze. Strengere straffen voor beroepscriminelen. Politie, Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht moeten ook versterkt worden. Preventieprogramma’s voor de jeugd, ook belangrijk.

Zoals het project ‘Grote Broer, Grote Zus’ in Breda, waarin positieve rolmodellen andere jongeren bij de hand proberen te nemen. ,,Zulke programma’s moet je echt tien, twintig jaar volhouden. Het is allemaal niet voor de korte termijn”, zegt Bos erbij.

Maar het meest in het oog springende punt van haar masterplan is haar ‘aanval op het verdienmodel van criminelen: het weghalen van softdrugs uit het strafrecht. ,,In combinatie met regulering, voorlichting en een ontmoedigingsbeleid voor het gebruik”, zegt ze erbij.

Dweilen met de kraan open

Maar als je het verdienmodel voor criminelen intact laat, blijft het ‘dweilen met de kraan open’, schrijft Bos. Maar haal softdrugs uit het strafrecht en ook het nu in gang gezette wietexperiment (onder meer in Breda en Tilburg) wordt overbodig.

In het voorlopige verkiezingsprogramma wil de VVD nog niet zover gaan, maar Bos denkt zaterdag met de steun uit de zuidelijke provincies (en die uit Groningen) toch een goede kans te maken. ,,Het is logisch dat er debat over is, er is ook binnen de VVD weerstand tegen een gereguleerde legalisering van softdrugs. Het verbod op drugs is honderd jaar oud. Het voelt contraproductief om nu te zeggen dat de softdrugs uit het strafrecht moeten. Die hobbel moet je nemen. Maar op termijn is het, als onderdeel van mijn totaalplan, de beste oplossing.”

Xtc legaliseren? Een brug te ver

Bos beperkt zich in haar amendement tot het legaliseren van softdrugs. GroenLinks en D66 pleitten al eerder om dat ook met xtc te doen. Net zoals de Bredase PvdA burgemeester Paul Depla trouwens. ,,Laten we eerst deze stap maar eens zetten”, zegt Bos.

Ze maakt er geen geheim van dat ze zelf ook de discussie over xtc aan wil gaan, maar binnen de VVD is het vooralsnog een brug te ver. ,,Xtc is minder schadelijk dan alcohol en cannabis, maar ik wil deze discussie nu niet vervuilen. Als we dit voor elkaar krijgen, is dat al heel wat. Internationaal is er ook veel te doen over cannabis, in Amerika is net de eerste stap gezet naar een federale legalisering van cannabis. Dat is een enorme doorbraak.”

Geen peanuts

,,In veel Europese landen komt de discussie ook op stoom. Het is echt geen peanuts als je cannabis legaliseert. Weet je hoeveel er in Brabant geteeld wordt? Dat is echt aanzienlijk. Die illegale markt zul je weg moeten drukken, dat gaat niet zo maar. In Canada zie je ook dat de georganiseerde misdaad zich niet snel gewonnen geeft. Maar cannabis is daar pas twee jaar gelegaliseerd: geef het de tijd, roep niet te snel dat het niet kan.”

Wat het aannemen van haar amendement zou betekenen voor de strijd tegen de georganiseerde misdaad, durft Bos niet te voorspellen. Is het genoeg om ook cocainebaronnen uit de categorie Taghi dwars te zitten? ,,Ik weet het niet, ik heb geen glazen bol. Dit zijn processen van lange adem, ik snap heel goed dat er veel ongeduld is.”

Schoonheid

In de 2,5 jaar dat ze nu wethouder is, heeft ze haar aanvankelijke frustraties over de stroperige politieke besluitvorming overboord gezet, zegt ze. ,,Het moet allemaal stapje voor stapje, maar ik ben daar ook wel de schoonheid van gaan inzien. Dit is democratie. Nog een ‘logistieke nachtmerrie’? Nee, dit is het beste wat we hebben. Ik heb de wijsheid niet in pacht, democratie maak je met elkaar. Door debat, door heen en weer te pingpongen. Daar sta ik met hart en ziel achter.”

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/324_qLXv7k_KY.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 009 NBA stopt met testen op marihuanagebruik nadat Huis van Afgevaardigden stemt voor legalisering
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Fri, 11 Dec 2020 07:52:23 -0800

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: Het Nieuwsblad (België)

Copyright: Het Nieuwsblad

Pubdate: 5-12-2020
Contact: 

Website: www.nieuwsblad.be

NBA STOPT MET TESTEN OP MARIHUANAGEBRUIK NADAT HUIS VAN AFGEVAARDIGDEN STEMT VOOR LEGALISERING

De NBA test haar spelers al enkele maanden niet meer op marihuanagebruik en zal dat ook bij het nieuwe seizoen, dat over achttien dagen start, niet doen. Dat maakten de basketballiga en spelersvakbond vrijdag bekend. In het verleden werd wel getest op marihuanagebruik maar sinds de coronacrisis in maart uitbrak, stopte de NBA volledig met dopingtests. Bij de herstart afgelopen zomer werd wel opnieuw getest op prestatieverhogende middelen, maar niet meer op marihuana.

De liga geeft in een persbericht aan dat het “door de ongewone omstandigheden door de pandemie in overleg met de spelersvakbond voorlopig beslist heeft te focussen op het testprogramma voor prestatieverhogende middelen”.

Spelers in de NBA werden al maar zeer zelden geschorst voor positieve marihuanatests. Voor de pandemie was het beleid zo dat een speler voor vijf wedstrijden geschorst werd als hij drie positieve tests aflegde. Boetes en een te volgen programma voor drugsmisbruik kwamen wel al na de eerste twee positieve tests. De spelers werden in totaal maar vier maal per seizoen getest op alle soorten drugs.

De basketballiga stopte niet toevallig met testen op marihuana op dezelfde dag als het Huis van Afgevaardigden ervoor stemde om marihuana te legaliseren.

Topspeler Kevin Durant riep de NBA eerder al op om marihuana permanent te verwijderen uit haar drugstesten.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/87DzaQfNsjboQ.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 010 List-Software: Majordomo 1.94.4
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Fri, 11 Dec 2020 07:56:44 -0800

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: DeMorgen.

Copyright: © 2016 De Persgroep Digital

Pubdate: 4-12-2020

Author: demorgen

Address: Brusselsesteenweg 347 , 1730 Asse (Kobbegem)

Contact: 

Website: www.demorgen.be

‘HISTORISCH MOMENT’: AMERIKAANS HUIS VAN AFGEVAARDIGDEN STEMT VOOR LEGALISERING MARIHUANA

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wet goedgekeurd die het gebruik van cannabis niet meer strafbaar maakt en waardoor alle veroordelingen voor het gebruik van de softdrugs zonder geweld komen te vervallen. The New York Times spreekt over een ‘historisch moment’, maar wijst erop dat de wet allicht snel in de door de Republikeinen gedomineerde Senaat zal sneuvelen. De wet werd met 218 tegen 164 stemmen goedgekeurd, voornamelijk door Democraten maar ook door enkele Republikeinen. De tekst gaat nu naar de Senaat, waar de Republikeinen de meerderheid hebben en het voorstel dan ook zo goed als zeker zal sneuvelen.

Onder de wet zou cannabis van de lijst met verboden middelen van de ‘Controlled Substance Act' gehaald worden, en zou er een taks van 5 procent geheven mogen worden op de legale verkoop van de softdrug.

Het verbod op het bezit en het gebruik van marihuana, en de strenge straffen erop, hebben de voorbije tientallen jaren vooral een zware impact gehad op de bevolkingsgroepen met een lager inkomen, waaronder een groot deel Afro Amerikanen. “De effecten van het verbod werden vooral gevoeld door gemeenschappen van kleur, aangezien de mensen uit die groepen daardoor geen werk meer konden krijgen”, aldus Afgevaardigde Jerry Nadler van New York tegenover The New York Times.

Veertig procent van alle drugsarrestaties in 2018, waren voor inbreuken rond marihuana, en in 90 procent daarvan vond de arrestatie alleen voor het loutere bezit ervan plaats. En ondanks ongeveer gelijke gebruikscijfers, hebben zware Amerikanen drie keer zo vaak kans gearresteerd te worden voor het bezig van cannabis dan blanken. Daardoor kregen miljoenen Amerikanen meteen bij hun veroordeling de bijna permanente status van tweederangsbuger, aldus Nadler. Hij stelde het wetsvoorstel op met senator Kamala Harris, die nu verkozen is tot de nieuwe vicepresident.

Met het wetsvoorstel zou het staten gemakkelijker gemaakt worden marihuana te legaliseren, want het is op dat niveau dat dat uiteindelijk moet gebeuren. In vijftien van de vijftig staten is cannabis vandaag ook al gewoon legaal en is de verkoop ervan gereguleerd, een cijfer dat de laatste jaren steeds sneller toeneemt. Vijfendertig staten kennen een legale verkoop van medicinale marihuana.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/21NMCOzw7yPxw.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 011 List-Software: Majordomo 1.94.4
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Fri, 11 Dec 2020 08:04:33 -0800

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: de Volkskrant

Copyright: de Volkskrant

Pubdate: 9-12-2020

Author: Wil Thijssen

Adress: de Volkskrant, Postbus 1002, 1000 BA Amsterdam

Contact: 088 - 0561 561

Website: www.volkskrant.nl<http://www.volkskrant.nl/>

CRYSTAL METH GEBRUIKERS ZIJN GEEN ‘KINKY SUBSCENE FREAKS’: ‘HET ZOU JE BUURMAN KUNNEN ZIJN’

De productie van crystal meth is in twee jaar tijd vanuit het niets fors opgekomen. Over het gebruik bestaan veel misverstanden, betogen directeur Machteld Busz en veldwerker Leon Knoops van stichting Mainline.

‘Ik vroeg een ambulancemedewerker of hij weleens is geconfronteerd met seksfeesten waar crystal meth is gebruikt. Hij antwoordde: nee, alleen met ghb en ghl. Ik vroeg: heb je gevraagd welk middel er was gebruikt? Nee, zei hij, want crystal meth komt in Nederland niet voor.’

Dat is dus een groot misverstand, zegt veldwerker Leon Knoops van Mainline, een stichting die voorlichting geeft over veilig druggebruik. Het gebruik van crystal meth, de krachtigste drug, wordt volgens hem onderschat. ‘Het aantal dealers neemt toe, het aanbod stijgt en de prijzen blijven dalen. Twee jaar geleden kostte een gram nog 150 euro, nu heb je het al voor 70, 80 euro per gram.’

Woensdag werd bekend dat de politie dit jaar 32 illegale methlabs heeft opgerold, waar dat er vorig jaar negen waren en de jaren daarvoor vrijwel geen. Xtc producenten blijken over te stappen op meth omdat het dezelfde productiemiddelen vergt en crystal meth het tienvoudige oplevert. Neemt het gebruik in Nederland daarmee ook toe?

Over het middel bestaan veel misverstanden, zeggen Leon Knoops en Mainline directeur Machteld Busz. Crystal meth wordt in Nederland vooral gebruikt door homoseksuele en biseksuele mannen tijdens ‘chemsex’, seks in combinatie met drugs. Het werkt ontremmend en bewerkstelligt langdurige, grensverleggende seks. Maar de kater na gebruik is enorm, wat de kans op geestelijke afhankelijkheid vergroot. Dat komt doordat bij crystal meth meer dan drie keer zoveel dopamine vrijkomt als bij cocaine. Daarna voelt een gebruiker zich vaak depressief, ‘down’, geirriteerd en uitgeput.

‘Er is een lacune tussen de verslavingszorg en de gezondheidszorg’, constateert Knoops. ‘Professionals hebben niet de kennis van crystal meth, of niet de expertise om over seks te praten, laat staan over gay gerelateerde problemen. Ze weten er gewoon te weinig van.’

Hoe groot is het meth gebruik in Nederland volgens jullie?

Knoops: ‘Cijfers zijn er niet. Het is een relatief nieuwe trend die zich achter de voordeur afspeelt. Je moet vaak eerst zes weken abstinent zijn voordat je voor behandeling in aanmerking komt, dus het wordt nauwelijks geregistreerd. Maar wij signaleren in een nieuw onderzoek dat wij nu uitvoeren dat steeds meer mannen ermee experimenteren. Ze zoeken contact met ons als ze hun zelfcontrole kwijtraken of ermee willen stoppen.’

Directeur Busz: ‘De angst is natuurlijk dat met de toenemende productie in Nederland ook de afzetmarkt hier groeit. Dan heb je kans dat er actief aan marketing zal worden gedaan door het middel gratis aan te bieden of tegen een heel lage prijs, en op een manier waarop het onschuldig lijkt, bijvoorbeeld in pilvorm of met een prettig klinkende naam. Dat is in het verleden met andere drugs, zoals opiaten, ook zo gegaan.’

In Azie is meth, na cannabis, het meest gebruikte roesmiddel. In Europa scoort Nederland het hoogst op meth gebruik tijdens chemsex, blijkt uit het grootschalige EMIS onderzoek (European MSM Internet Survey, red.) uit 2017, maar er wordt ook steeds meer gebruikt in Frankrijk, Belgie, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. ‘De gay scene is vaak trendsettend’, benadrukt Knoops. ‘Xtc, ghb en ketamine waren ook eerst populair in de gay partyscene voordat ze mainstream werden.’

De veldwerker vindt dat het schort aan objectieve voorlichting over crystal meth en de risico’s ervan: wat is het? Wat doet het? Wat zijn de kortetermijneffecten en langetermijneffecten? ‘Rond crystal meth hangt een stigma dat door de media in stand wordt gehouden. Gebruikers worden vaak als zombies weggezet. Een gebruiker vertelde dat hij zijn meth wilde laten testen bij een drugstestservice in Gelderland. Hij werd bejegend alsof hij met maanstenen kwam aanzetten.’

Busz hekelt de toenemende polarisering van het drugsdebat in Nederland. ‘Het is ook spijtig dat de politie onlangs uit de denktank voor een xtc experiment stapte. Het zegt iets over de dilemma’s binnen de politie. Een deel denkt: we moeten hard ingrijpen, een ander deel denkt: we hadden xtc nooit illegaal moeten maken. Meth is veel risicovoller dan xtc. Zou regulering van mdma kunnen voorkomen dat mensen overstappen op crystal meth? Die vraag zou de overheid zich moeten stellen.’

U denkt dat dat zo is?

‘Gebruikers willen niet per se de heftigste high. Dealers hebben er echter wel baat bij steeds krachtiger middelen te pushen. Minister Grapperhaus ageert fel tegen het advies van mdma regulering dat die denktank (van gerenommeerde wetenschappers) onlangs presenteerde. Maar Grapperhaus’ jacht op producenten en het aanspreken van ‘yogasnuivers’ op hun verantwoordelijkheid, sorteert nauwelijks effect. Want deze welvarende, recreatieve gebruikers zijn niet degenen die de grote winsten van drugskartels in stand houden. Juist de verslaafden aan de onderkant van de samenleving zijn voor drugshandelaren het meest winstgevend. En voor die gebruikers werken harm reduction en goede behandeling beter dan repressie en een moralistische aanpak.’

Neem methgebruikers serieus, zegt ook Knoops. ‘Ze worden nog vaak weggezet als freaks van een excentrieke, fetisj, kinky subscene, maar wij zien maatschappelijk geslaagde mannen die door excessief meth gebruik hun zelfcontrole kwijtraken. Het zou bij wijze van spreken je buurman kunnen zijn.’

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/490xAwPeaPq4Y.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 012 Van baas van een verslavingskliniek tot eigenaar van een drugsboerderij: wie is Kim L. uit Baak?
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Tue, 15 Dec 2020 01:50:29 -0800

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: De Gelederlander

Copyright: De Gelderlander

Author : Caspar van Oirschot en Rick Aalbers

Pubdate: 14-12-2020
Contact: 

Website: www.gelderlander.nl

VAN BAAS VAN EEN VERSLAVINGSKLINIEK TOT EIGENAAR VAN EEN DRUGSBOERDERIJ: WIE IS KIM L. UIT BLAAK?

Van baas van een verslavingskliniek tot eigenaar van een drugsboerderij. Het kan verkeren. Kim L. (49) uit Baak zou betrokken zijn bij een drugslab in een schuur bij zijn woonboerderij. Kondigde de ‘creatieve duizendpoot’ die carrieremove al aan in het laatste nummer van zijn bandje, Breaking Bad?

De geboren Diepenvener kan zijn creativiteit voorlopig niet kwijt: hij zit nog zeker anderhalve week in voorarrest nadat de politie hem zondagavond 6 december oppakte in zijn woonboerderij in het buitengebied van Baak. In de schuur werd een speedlab in aanbouw gevonden. Over de exacte betrokkenheid van L. is nog veel onduidelijk. De politie doet nog onderzoek. De advocaten van L. en de 38 jarige medeverdachte zwijgen noodgedwongen, hun clienten mogen nog geen contact hebben met de buitenwereld. Kim L. is van vele markten thuis, laat hij op zijn website Kim the Company zien: auteur, dagvoorzitter, houtbewerker, muzikant, BenB uitbater en ondernemer. Hij ging als tiener naar de Deventer scholengemeenschap Alexander Hegius, studeerde een paar jaar in Amsterdam. Hij was, naar eigen zeggen, daarna onder meer beleggingsadviseur en schreef als journalist in de eerste jaren van deze eeuw enkele artikelen voor gerenommeerde bladen als Voetbal International, Elsevier en Quote. Ook was hij dagvoorzitter van De Gouden Stier, een jaarlijks award evenement voor de beleggingswereld.

Geen succes In 2013 dook L. op in de zorg. Met zijn toenmalige vrouw begon hij MetGezelschap, een zorgbureau voor senioren in Zutphen en regio. Geen succes, in 2016 sneefde de stichting. In dat jaar begon L. in Apeldoorn ook de verslavingszorginstelling SGGZ, aan de Vosselmanstraat. Hij riep er volgens voormalig medewerkers dat hij als ex nverslaafde kennis van en affiniteit met de doelgroep had. In de hoogtijdagen werkten er tientallen mensen met enkele honderden clienten. Omdat de zorgvergoedingen lager werden kwam SGGZ in financiele problemen en ging het in 2019 failliet. Rob Klein is curator van de failliete verslavingskliniek. Hij noemt Kim L. een ‘bevlogen ondernemer’ en vindt het ‘uiterst curieus’ dat L. nu gelinkt is aan het drugslab in Baak. Drie ex medewerkers van zorginstelling SGGZ, die alleen anoniem iets willen vertellen, zijn minder verbaasd. Ze stellen dat L. in de laatste jaren als directeur met een stevige cokeverslaving kampte. Hij was de laatste paar jaar voor het faillissement niet vaak op de werkvloer te zien, stellen zij. En als hij er al eens was brandde hij medewerkers al schreeuwend en tierend tot de grond toe af. ,,Wat ik daar heb meegemaakt ging tegen al mijn normen en waarden in’’, stelt een oud medewerker. Dat L. nu in verband wordt gebracht met een speedlab noemt zij ‘een triest verhaal van iemand die dacht zijn leven weer op te pakken, maar vervolgens nog verder is afgegleden’. Kort na het faillissement is in een van de drie huurpanden van SGGZ in Apeldoorn, een oude villa, een hennepdrogerij met tientallen planten gevonden. Van L., denken oud medewerkers. L. is geen Achterhoeker. Hij is geboren in Diepenveen, bij Deventer, en kocht in 2017 met zijn vrouw ‘Erf Dolleman’ in het buitengebied tussen Baak en Toldijk. Apetrots is hij op het boerderijcomplex. Delen zijn flink verbouwd en aangepast aan de huidige tijd. L. verhuurt de gemoderniseerde deel als bed and breakfast voor overnachtingen en de verbouwde olierosmolen als locatie voor (zakelijke) bijeenkomsten. Met die mol!
 en had L. grote plannen. Rond de tijd dat zijn kliniek richting faillissement gleed, begon hij als maker van houten meubels. Hij wilde de molen ombouwen tot kunstgalerij om ook eigen werk te exposeren. Het boerderij erf aan de Dollemansstraat beslaat in totaal 1,5 hectare, met een voorhuis om in te wonen, daarachter een grote deel en ernaast een forse schuur. Daarin ontdekte de politie zondag het amfetaminelab in aanbouw. Burgemeester Marianne Besselink laat het hele complex zo snel mogelijk sluiten. Vooruitlopend op dat besluit is de boerderij afgezet met rood witte linten en de gebouwen zijn verzegeld. ‘Drugspand gesloten’ staat op stickers op de deuren. Met het slot op de boerderij hebben de leden van de band Spanish Horse geen oefenruimte meer. L. is zanger van de vijfmansformatie en schreef ook de liedteksten voor de band. Bandleden noemen het ‘een schok’ dat hun muziekmaatje in verband wordt gebracht met een drugslab op zijn erf. Maar verder willen ze weinig zeggen, het is ‘precair’. Begin november publiceerde L. op zijn YouTube pagina het nummer Breaking Bad. ‘Me, social skilled but sometimes still breaking bad’, klinkt het uit zijn keel. Puur toeval? Of een verwijzing naar de populaire gelijknamige drugslabserie op Netflix en wellicht een aankondiging van wat een maand later ontdekt zou worden in zijn boerderij?

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/284DEYa_f4gD6.html
- --
MAP-NL

------------------------------

End of Map-NL-Digest V2019 #152
*******************************

--
MAP-NL-DIGEST

HomeBulletin BoardChat RoomsDrug LinksDrug NewsFeedback
Guest BookMailing ListsMedia EmailMedia LinksLettersSearch