Back to Map

Map-NL-Digest Friday, December 11 2020 Volume 2019 : Number 151

001 Legalisering wiet brengt Mexico niet dichter bij vrede
   Source: de Volkskrant
002 List-Software: Majordomo 1.94.4
   Source: Nu.nl
003 Cannabis geschrapt van VN-lijst met gevaarlijkste drugs
   Source: Reformatorisch Dablad
004 Het onlosmakelijke verband tussen een XTC-pilletje op een feestje en zo
   Source: Brabands Dagblad
005 Deze wiettelers zijn het oneens met loting Nederlands wietexperiment en
   Source: Trouw
006 Doorbraak: Verenigde Naties erkennen medicinale waarde cannabis in hist
   Source: Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod
007 List-Software: Majordomo 1.94.4
   Source: Algemeen Dagblad


----------------------------------------------------------------------

Subj: 001 Legalisering wiet brengt Mexico niet dichter bij vrede
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Fri, 4 Dec 2020 01:27:03 -0800

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: de Volkskrant

Copyright: de Volkskrant

Pubdate: 2-12-2020

Author: Joost de Vries

Adress: de Volkskrant, Postbus 1002, 1000 BA Amsterdam

Contact: 088 - 0561 561

Website: www.volkskrant.nl<http://www.volkskrant.nl/>

LEGALISERING WIET BRENGT MEXICO NIET DICHTER BIJ VREDE

Het Mexicaanse parlement staat op het punt om cannabis te legaliseren. Maar activisten, die al tien maanden een wietplantage bestieren vlak naast de Mexicaanse senaat, zijn niet blij met die gedeeltelijke vrijstelling van drugs. ‘De kartels staan te popelen. Die krijgen een deel legale handel erbij.’ Vier groene legertenten vormen het hoofdkwartier van een marihuanavrijplaats midden in het centrum van Mexico Stad. Vanuit de spaarzame stukjes aarde tussen de tegels en het beton torenen de wietplanten de hoogte in. ‘Dit was onze eerste stek’, zegt een twintiger die zich voorstelt als Miguel HDP (hijo de puta, hoerenzoon). Hij wijst naar een flinke volgroeide struik.

Deze planten staan er sinds februari, toen Miguel met circa twintig geestverwanten hier demonstratief neerstreek in de schaduw van het senaatsgebouw, waar de dichtgeslibde verkeersaders Reforma en Insurgentes elkaar kruisen. De meeste wietplanten zijn slecht verzorgd en dienen alleen een politiek doel, slechts in een tent wordt een kleine hoeveelheid geteeld voor de consumptie.

‘Nee’, zegt Miguel, ‘we zijn absoluut niet blij. We zijn totaal tegen de nieuwe wet.’ Want waar de cannabis activisten voor vechten, is werkelijke vrijheid om wiet te planten en te consumeren. Zoveel als ze willen. En niet alleen thuis, maar ook buiten, zonder angst vervolgd te worden. Maar de aanstaande wet staat slechts begrensde vrijheid toe.

Wetsvoorstel

Half november stemde de Mexicaanse senaat in met het wetsvoorstel van regeringspartij Morena. Het Mexicaanse hooggerechtshof gaf in 2018 het parlement tot eind dit jaar de tijd om cannabis te legaliseren. De Kamer van Afgevaardigden, waar Morena ook de meerderheid heeft, buigt zich er komende week over. Het gebruik en het dragen van een paar gram is al sinds 2009 niet meer strafbaar, de nieuwe wet legaliseert eveneens de teelt en verkoop.

Gebruikers mogen straks tot 28 gram bij zich hebben en maximaal vier planten telen in huis. Een nieuwe instantie gaat gebruik en verkoop handhaven. De staat gaat niet zelf cannabis telen, maar laat de productie en verkoop in handen van geautoriseerde commerciele bedrijven. Canadese spelers als Canopy Growth en The Green Organic Dutchman staan klaar om toe te treden tot wat straks de grootste gebruikersmarkt voor legale cannabis is.

Knuffels

De legalisering past in de nieuwe aanpak tegen drugsgeweld van de links populistische president Andres Manuel Lopez Obrador. In zijn verkiezingscampagne in 2018 beloofde hij ‘knuffels in plaats van kogels’. De ‘oorlog tegen drugs’, die zijn rechtse voorganger Felipe Calderon in 2006 ontketende, resulteerde in een jarenlang bloedbad met inmiddels meer dan 250 duizend doden. Nog steeds regeert in meerdere deelstaten de kogel en wordt er weinig geknuffeld met de ‘narco’. Ook Lopez Obrador heeft het leger nodig in de confrontatie met de kartels. Maar de legalisering van cannabis zou een (kleine) stap moeten zijn naar een vrediger Mexico.

Die vrede heerst al in het Plaza Luis Pasteur, het parkje van zo’n 50 bij 100 meter dat de cannabis activisten hebben bezet. Alles waar de demonstranten van dromen, is hier te vinden in hun eigen gebruikerszone omheind met rode dranghekken. Een langgerekte vijver in het midden scheidt het terrein van de organisatie van het gastengedeelte. Daar kan de liefhebber in vrijheid zijn jointje roken. Wel even tekenen bij de ingang en graag je eigen waar meenemen. In dit paradijsje wordt niet gehandeld. Vanwege de pandemie is de toegang beperkt, na een uur moet de gebruiker weer vertrekken.

Snuisterijen

‘Cannabis helpt bij mijn epilepsie’, zegt Erandeny Gy (28). ‘In vier jaar tijd heb ik slechts twee aanvallen gehad. Dat waren er eerst meerdere per maand.’ De grootste steen des aanstoots in de nieuwe wet is de op te richten handhavingsinstantie. ‘Nu kun je zonder problemen thuis roken. Straks kunnen de buren klagen en kan deze speciale politie in je huis komen.’ De wet bereikt het tegenovergestelde van wat ze zou moeten doen, stelt Miguel: ‘De gebruiker wordt gecriminaliseerd. We worden tweederangs, we krijgen regels opgelegd die voor de alcoholist en de roker niet gelden.’

Buiten de rode hekken bieden straatverkopers cannabis snuisterijen aan: wietpijpjes, petjes, portemonneetjes en ook de wiet die ze in het parkje niet mogen verkopen. Er hangen meer blowers rond buiten de hekken dan erbinnen. ‘Daar moet je je registreren’, zeggen drie jonge gebruikers. ‘En ze vragen om een donatie.’ Het maandenlange tentenprotest inclusief z’n randverschijnselen wordt in de Mexicaanse hoofdstad getolereerd.

Scepsis

Wetenschapper Cecilia Farfan Mendez van de Universiteit van Californie, gespecialiseerd in internationale drugshandel, is sceptisch over het wetsvoorstel. Ze voorziet dat grote buitenlandse bedrijven zullen profiteren, in plaats van kleine Mexicaanse telers. Op de vraag of de wet enig dempend effect zal hebben op het drugsgeweld is haar korte antwoord: ‘Nee.’ De kartels verdienen hun geld grotendeels met verslavende harddrugs als heroine, cocaine, crystal meth en fentanyl. ‘Het is een fout om te denken dat het geweld zal afnemen als je een klein onderdeel van de drugsmarkt legaliseert.’

De demonstranten in Mexico Stad durven wel te voorspellen wat de kartels straks zullen doen. ‘Die staan te popelen om in te stappen’, zegt Mireya Graniel (33, ‘medicus in Mexico’s eerste cannabiskliniek’). De kartels wordt pas werkelijk de wind uit de zeilen genomen als alle drugs worden gelegaliseerd, denkt ze. ‘Nu krijgen ze naast hun illegale handel een legaal deel erbij.’

Ook als de wet straks van kracht wordt, gaat het cannabisprotest door, zegt Maria Bonita (23). ‘Totdat ze onze wensen respecteren.’ Ze draagt een kettinkje met zilveren wietblad en sokken met marihuanaprint. Haar xoloitzcuintle, een kale Mexicaanse rashond, ligt met haar kop op haar schoot. ‘Als ik haar alleen thuis laat geef ik haar cbd extract, zodat ze er geen bende van maakt.’

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/32W0JGReypN76.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 002 List-Software: Majordomo 1.94.4
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Fri, 4 Dec 2020 01:37:03 -0800

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: Nu.nl

Copyright: 2015 Sanoma Digital The Netherlands B.V. NU

Pubdate: 2-12-2020

Adress: Postbus 41020, 2130 MN Hoofddorp

Contact: 

Website: www.nu.nl

HONGAARSE EUROPARLEMENTARIER STAPT UIT PARTIJ ORBAN NA HOMOSEKSFEEST BRUSSEL

De conservatieve Hongaarse Europarlementarier Jozsef Szajer, die werd opgepakt op een homoseksfeest in Brussel vanwege het schenden van de coronamaatregelen, heeft zijn lidmaatschap van regeringspartij Fidesz van premier Viktor Orban opgezegd.

Toen Szajer gearresteerd werd nadat hij probeerde te vluchten via een regenpijp, werd er ook xtc bij hem aangetroffen.

Fidesz is openlijk tegen gelijke rechten voor lhbti's. Szajer stapte zondag al op als lid van het Europees Parlement, waar hij sinds 2004 in zat. De ex Europarlementarier had eerder onder meer meegewerkt aan de Hongaarse grondwet die het huwelijk tussen man en vrouw heilig verklaart.

Volgens de Hongaarse premier is de actie van Szajezer "onaanvaardbaar, onverdedigbaar en onverenigbaar met de waarden van onze politieke familie". Orban zei woensdag tegen een Hongaarse krant dat het werk dat zijn ex partijgenoot gedurende dertig jaar voor Fidesz heeft gedaan, niet zal worden vergeten.

De Brusselse politie was vrijdag binnengevallen bij de orgie boven een kroeg in de binnenstad na klachten van buren. Agenten troffen een stuk of twintig deels of volledig ontklede mannen aan.

De 59 jarige Szajer betuigde dinsdag al diepe spijt voor het schenden van de coronamaatregelen en beloofde de boete te betalen. De man ontkent overigens een xtc gebruiker te zijn. Hij "vroeg iedereen om dit niet op mijn vaderland of mijn politieke gemeenschap te betrekken".

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/28D1CswNodAWA.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 003 Cannabis geschrapt van VN-lijst met gevaarlijkste drugs
From: Dennis-Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Fri, 4 Dec 2020 01:40:50 -0800

Newshawk: Dennis-Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: Reformatorisch Dablad

Copyright: Reformatorisch Dagblad

Pubdate: 2-12-2020

Adress: Postbus 670

7300 AR APELDOORN

Contact: (055) 539 02 22

Website: www.rd.nl

CANNABIS GESCHRAPT VAN VN LIJST MET GEVAARLIJKSTE DRUGS

Cannabis staat niet langer op de VN lijst van gevaarlijkste drugs. Hasj en wiet stonden daar sinds 1961 op, samen met bijvoorbeeld heroine.

De zwaarste categorie houdt in dat landen die drugs kunnen verbieden vanwege hun gevaarlijke eigenschappen. Onder meer in Nederland is dat in het verleden reden geweest om de softdrugs niet te legaliseren maar slechts te gedogen.

De commissie van de Verenigde Naties (VN) in Wenen die over de lijst gaat nam de beslissing op basis van een aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het was kantje boord: 27 landen stemden voor en 25 tegen, met een onthouding.

De stemming betekent niet dat cannabis nu legaal is. Hasj en wiet staan nog altijd in een lijst van drugs die „erg verslavend en vatbaar voor misbruik” zijn. Dat betekent dat de productie en handel in cannabis in het internationaal recht kunnen worden toegelaten bij medisch gebruik en voor wetenschappelijke doeleinden.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/39io_Gm0Fl_v_.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 004 Het onlosmakelijke verband tussen een XTC-pilletje op een feestje en zoutzuur in het bos
From: Dennis-Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Fri, 4 Dec 2020 01:58:13 -0800

Newshawk: Dennis-Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: Brabands Dagblad

Copyright: Wegener media 2015

Pubdate: 1-12-2020

Author: Chris Korsten

Adress: Veemarktkade 8, 5222 AE 's-Hertogenbosch

Contact: 073-6157115

Email: 

Website: www.bd.nl

HET ONLOSMAKELIJKE VERBAND TUSSEN EEN XTC PILLETJE OP EEN FEESTJE EN ZOUTZUUR IN HET BOS

HAAREN. Wat is dat daar voor verdachte roestbruine substantie die als een olievlek op het water drijft? Zijn het misschien chemicalien en zuren? Restafval van illegale productie van xtc en speed? Een tour over drugsafval, het is weer eens wat anders dan de stadse VVV rondleiding langs zeventiende eeuwse geveltjes en historische panden

Ernstige milieuschade door het dumpen of lozen van synthetisch drugsafval komt steeds vaker voor, vooral in Brabant. VVV Noordoost Brabant heeft in samenwerking met Brabants Landschap en het Trimbos instituut de Bijtende Bende audiotour gelanceerd, om de bewustwording op gang te brengen. De 'plaats delict' is het natuurgebied rondom Kasteel Nemelaer in Haaren. Een story die gebaseerd is op waargebeurde feiten. De bijna vier kilometer lange wandeling die zelfstandig is te lopen voert dwars door een uniek landschap met een rijke variatie aan bomen en plantensoorten. Het blijkt ook een prima habitat voor uiteenlopende fauna.

Vals alarm

Maar he, wat is dat daar voor een verdachte roestbruine substantie die als een olievlek op het water drijft? Zijn het misschien chemicalien en zuren? Restafval afkomstig van de illegale productie van drugs als xtc en speed? ,,Vals alarm. Wat je ziet is kwel met ijzeroxide en andere mineralen. Het is grondwater dat onder druk uit de bodem komt. Bevat louter maar positieve eigenschappen", vertelt Thijs Caspers, werkzaam bij Brabants Landschap die het betreffende natuurgebied in beheer heeft.

Niet in de kraag grijpen

Even verderop, vlakbij de waterzuiveringsinstallatie van Haaren, is het ineens menens. Stemacteur David Kox vertelt in een audioboodschap dat op de bewuste plek in het verleden dumpingen van drugsafval hebben plaatsgevonden. De laatste keer was in 2014. ,,Ik kan me er vaag iets van herinneren", reageert boswachter Erik de Jonge die ook actief is voor Brabants Landschap.

,,Maar ik heb de laatste jaren wel honderden dumpingen en lozingen meegemaakt. Het is superslecht voor de natuur. Die drugsdumpers laten zich helaas niet snel in de kraag grijpen, zeker niet in het bos.”

Brutaal

Jan van de Graaf, adviseur bij waterschap De Dommel, kan dat laatste beamen. ,,De lui die verantwoordelijk waren voor deze dumping, waren extra brutaal. Zo dicht bij de waterzuivering, hoe verzin je het? Het systeem, dat overigens jaarlijks 3,7 miljoen liter water zuivert, is kwetsbaar door zijn kleinschaligheid. Gelukkig is er toen geen drugsafval rechtstreeks in het systeem terechtgekomen. Was dat wel het geval geweest, dan hadden zuiverende bacterien hun werk niet meer goed kunnen doen."

De sanering heeft indertijd ruim 14.000 euro gekost. In Baarle Nassau, in het grensgebied waar het probleem met het drugsafval het grootst is, moest in zowel 2017 als 2018 de plaatselijke waterzuivering worden stilgelegd vanwege een te grote hoeveelheid chemisch afval.

,,Dat de milieuschade telkens zo groot is, daar hebben feestende jongeren die een xtc pil slikken vaak geen flauw benul van. Die zien het verband niet. Boswachters en waterbeheerders zien dat de zuurgraad in de bodem en het oppervlaktewater extreem verstoord wordt, en dat planten en dieren sterven. Met deze campagne willen we onderzoeken in hoeverre milieuschade een rol speelt bij de afweging om wel of geen synthetische drugs te gebruiken", verduidelijkt Marjan Mohle, wetenschappelijk medewerker van het Trimbos instituut.

Veiliger leefklimaat

Rein de Laat, directeur van VVV Noordoost Brabant, is blij dat zijn organisatie in het project participeert: ,,Duurzame gebiedsontwikkeling staat bij ons hoog in het vaandel. Door deze tour te faciliteren hopen we een positieve bijdrage te leveren aan een veiliger leefklimaat. Het is heel belangrijk om de bewustwording rondom de natuur extra onder de aandacht te brengen.”

Tot slot heeft hij nog een wens: ,,Hoe leuk is het om in de nabije toekomst een pop up event op de betreffende locatie te organiseren, met levensechte acteurs e.d? Dan wordt de problematiek wellicht nog concreter."

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/91KF8EuElYVBs.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 005 Deze wiettelers zijn het oneens met loting Nederlands wietexperiment en stappen naar de rechter
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Fri, 4 Dec 2020 02:05:47 -0800

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: Trouw

Copyright: Trouw

Pubdate: 1-12-2020

Contact: 
Website: www.trouw.nl

DEZE WIETTELERS ZIJN HET ONEENS MET LOTING NEDERLANDS WIETEXPERIMENT EN STAPPEN NAAR DE RECHTER

De procedure van de overheid rond het experiment met legale wiet deugt niet, aldus wiettelers. Ze stappen naar de rechter.

Twee aspirant wiettelers willen via de rechter de loting voor het wietexperiment van het kabinet tegenhouden. Met die loting wordt donderdag bepaald welke tien initiatieven mogen deelnemen aan de proef met legale cannabisteelt.

De initiatiefnemers achter de plannen ‘Canbuiten’ en ‘Project C’ kregen pas eind vorige week te horen dat hun plan is afgekeurd. Tegen dat besluit kunnen ze bezwaar maken. Maar dat heeft weinig zin als het ministerie van volksgezondheid gewoon gaat loten, zeggen ze. Daarom stappen beiden naar de rechter om de loting uit te stellen voordat er ‘onomkeerbare besluiten worden genomen’.

Met het wietexperiment wil het kabinet in tien gemeenten gaan testen of zowel het telen, de inkoop als de verkoop van cannabis legaal kan plaatsvinden. Nu is het nog zo dat coffeeshops de softdrug wel mogen verkopen, maar omdat legale teelt niet bestaat, moeten ze het spul op de zwarte markt inkopen.

Er meldden zich afgelopen zomer 147 deelnemers voor het experiment. Ambtenaren beoordeelden de plannen, waarna er 96 afvielen. De overgebleven kandidaten loten donderdag mee.

‘Juridisch kan dit zo’

Het ministerie van volksgezondheid, samen met het ministerie van justitie verantwoordelijk voor het wietexperiment, bevestigt dat de afvallers dat pas afgelopen vrijdag te horen kregen. Toch zijn de bezwaarprocedures die daarop kunnen volgen geen reden de loting uit te stellen, aldus een woordvoerder van het ministerie. “Juridisch kan dit zo.”

In de praktijk betekent dat dat de afvallers geen kans meer maken om met het wietexperiment mee te doen. De tien deelnemers die worden ingeloot, worden wel eerst nog aan een onderzoek onderworpen om uit te sluiten dat ze criminele banden hebben. Valt er dan nog een deelnemer af, dan is de volgende op de wachtlijst aan de beurt. Ook die wachtlijst wordt donderdag vastgesteld.

Arthur Wildeboer van het initiatief Canbuiten noemt de afwijzing van het ministerie onterecht. De agrarisch ondernemer wil samen met twee collega’s buiten wiet gaan telen, omdat dat een hoop elektriciteit scheelt. Een van de redenen dat zijn initiatief werd afgewezen was dat het beveiligingsplan niet gedetailleerd genoeg was. “Daar is misschien wat voor te zeggen, maar we hebben bij het indienen van onze plannen een voorbeeldformulier van de overheid zelf gebruikt. Daar kon je maar een paar regels invullen.” Een goed beveiligingsplan ligt er volgens Wildeboer wel degelijk. Hij wil daarvoor onder meer camera’s en radarsystemen gebruiken.

Strafrechtadvocaat Peter Schouten, een van de initiatiefnemers achter Project C, vindt dat bij zijn afwijzing de burgemeester van Etten Leur, de gemeente waar hij wiet wil kweken in kassen, een te grote vinger in de pap heeft gehad. “Het ministerie heeft eerder gezegd dat het oordeel van de burgemeester niet doorslaggevend zou zijn. Maar als ik de afwijzingsbrief lees, dan lijkt die volledig daarop gebaseerd.”

Eerlijke kans

Dat hij niet de tijd krijgt om fatsoenlijk bezwaar aan te tekenen, vindt Schouten onbehoorlijk. Zijn collega advocaat Bisar Cicek staat hem bij in het kort geding dat hij aanspant. Ook Wildeboer benadrukt dat het hem vooral om een eerlijke kans gaat. “Ik heb het recht om in bezwaar te komen. En daar moet ik de tijd voor krijgen.” De rechtbank heeft nog niet bepaald wanneer de zittingen plaatsvinden.

Een ander initiatief dat eveneens afviel, legt zich wel bij de beslissing neer. Al heeft Jochem Rebel wel een zure nasmaak. Met Thuisgeteeld.nl wilde hij thuistelers op kleine schaal wiet laten kweken voor coffeeshops. Reden voor zijn afwijzing was een te laat ingeleverde Verklaring Omtrent Gedrag. “Volg je de letter van de wet of de menselijke maat. Het ministerie besloot tot het eerste.”

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/11SxzC4Wjk2zg.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 006 Doorbraak: Verenigde Naties erkennen medicinale waarde cannabis in historische stemming
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Fri, 4 Dec 2020 02:29:27 -0800

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod

Copyright: Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod

Pubdate: 2-12-2020

Contact: 
Website: www.voc-nederland.org

DOORBRAAK: VERENIGDE NATIES ERKENNEN MEDICINALE WAARDE CANNABIS IN HISTORISCHE STEMMING

Een historische overwinning voor cannabisactivisten wereldwijd: vandaag stemde de drugscommissie van de Verenigde Naties, de CND, met een meerderheid van 27 tegen 25, voor erkenning van de medicinale waarde van cannabis en het schrappen van cannabis van Lijst IV van het Enkelvoudig Verdrag inzake verdovende middelen uit 1961.

Activisten
De stemming is de climax van twee jaar diplomatiek debat over de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de classificatie van cannabis in de VN drugsverdragen. De WHO aanbevelingen zijn gebaseerd op drie jaar wetenschappelijk onderzoek naar cannabis. Het moeilijkste en meest frustrerende werk is gedaan door activisten die al decennia protesteren tegen de draconische en contraproductieve drugsverdragen van de VN.

Joep Oomen
Al in 2003 vond een grote internationale demonstratie plaats, pal voor het VN gebouw in Wenen waar de Commission on Narcotic Drugs (CND) elk voorjaar vergadert. Destijds hield de politie de demonstranten en activisten nog op afstand. Maar in later jaren wisten zij door te dringen tot in de wandelgangen, om de afgevaardigden direct aan te spreken op hun verantwoordelijkheid en te informeren over de ellende die de war on drugs overal ter wereld aanricht. Tot zijn plotselinge dood in 2016 speelde Joep Oomen, medeoprichter van ENCOD en het VOC, een sleutelrol in dit proces. Een andere activist die niet ongenoemd kan blijven is Kenzi Riboulet Zemouli, die de afgelopen jaren vrijwel onophoudelijk bezig is geweest met het WHO advies over cannabis en de stemming daarover bij de VN. Een aantal citaten uit het persbericht van Faaat, waarvan Kenzi de drijvende kracht is, over de stemming van vandaag: ‘Vandaag hebben de Verenigde Naties de gedurfde stap genomen om cannabis te schrappen van lijst IV van het drugsverdrag van 1961, zes decennia na de plaatsing van cannabis op deze lijst, de therapeutische waarde van deze eeuwenoude medicinale plant te erkennen en deze niet langer te beschouwen als “een middel met een grote kans op misbruik en nadelige effecten”. De stemming volgde op een onafhankelijke wetenschappelijke beoordeling door vooraanstaande experts uit de hele wereld, bijeengeroepen door de WHO in 2017 en 2018, waarbij bewijsmateriaal en getuigenissen uit alle hoeken van de wereld werden beoordeeld.’

‘De stap is zelfs nog belangrijker als je bedenkt dat cannabis op Lijst IV is geplaatst zonder ooit aan een wetenschappelijke beoordeling te zijn onderworpen. De classificering van cannabis op Lijst IV is een overblijfsel van de meest extreme internationale drugswetten, een erfenis van de moraal van de jaren vijftig en representatief voor lang in diskrediet geraakte waardensystemen die verbonden zijn met racisme, onverdraagzaamheid, gebrek aan respect voor inheemse volkeren en culturen, kenmerkend voor het koloniale tijdperk.’

‘De WHO heeft in het verdrag de exclusieve verantwoordelijkheid om deze aanbevelingen te doen: de stemming van vandaag door de regeringen die bijeen waren in de VN gebouwen in Wenen, was vereist om ze om te zetten in internationaal recht. Het schrappen van cannabis van Lijst IV is daarom fenomenaal nieuws voor miljoenen patienten over de hele wereld en een historische overwinning van de wetenschap op de politiek.’ Het International Drugs Policy Consortium (IDPC), een platform van diverse organisaties op het gebied van drugsbeleid, bracht het nieuws onder de kop ‘VN geeft groen licht voor medicinale cannabis, maar erkent niet dat het verbod een koloniale erfenis is’. Het IDPC plaatst een aantal kritische kanttekeningen:

‘Een groep vooraanstaande drugsbeleidsorganisaties heeft de stap verwelkomd, maar was ook teleurgesteld over het feit dat deze hervorming niet ver genoeg gaat, aangezien cannabis internationaal blijft gecategoriseerd naast drugs als heroine en cocaine.’

‘De review betrof een heroverweging van de besluiten over de classificatie van cannabis die in de jaren vijftig werden genomen en gebaseerd waren op de heersende racistische en koloniale attitudes, en niet op wetenschappelijke evaluaties.’

‘Hoewel drugsbeleidsdeskundigen het schrappen van cannabis van Lijst IV verwelkomden, uitten zij hun ernstige bezorgdheid over het feit dat cannabis op lijst I van het Enkelvoudig Verdrag inzake verdovende middelen uit 1961 zal blijven staan en onder dezelfde strenge regels zal blijven vallen als heroine en cocaine. Na de allereerste wetenschappelijke beoordeling van cannabis door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2018, werd een beperkte reclassificatie van cannabis aanbevolen, maar het verwijderen van Lijst I maakte geen deel uit van het pakket, ondanks de eigen bevinding van de WHO dat cannabis minder schadelijk is dan de meeste andere middelen op die lijst.’

Diepe kloof
‘Deze evaluatie van cannabis onderstreept ook de diepe kloof tussen besluitvorming in internationale organen en het groeiende momentum voor hervorming van het drugsbeleid over de hele wereld. Meer dan vijftig landen over de hele wereld hebben medicinale cannabisprogramma’s aangenomen, terwijl Uruguay, Canada, Mexico, Luxemburg, vijftien Amerikaanse staten en verschillende andere jurisdicties cannabis voor niet medicinaal gebruik hebben gereguleerd of bezig zijn dat te doen. Door wetenschappelijk bewijs en verandering te negeren, loopt het internationale drugscontrolesysteem het risico steeds verder geisoleerd en irrelevant te worden.’

Martin Jelsma, directeur van het Drugs and Democracy Program bij het Transnational Institute (TNI), verklaarde over de historische stemming:
‘Vandaag zet de internationale gemeenschap een stap voorwaarts met deze kleine overwinning op het gebied van medicinale cannabis, maar de dekolonisatie en modernisering van de VN drugsverdragen is nog maar net begonnen. De uitkomst van dit herzieningsproces heeft eens te meer aangetoond dat het Enkelvoudig Verdrag van 1961 achterhaald is en een te bot instrument om zijn mandaat van bescherming van de gezondheid en het welzijn van de mensheid waar te maken. Het toont ook de diepe verdeeldheid en verlamming aan binnen het internationale drugscontrolesysteem. Met weinig tekenen van verzoening tussen de hervormingsgezinde landen en de verdedigers van de status quo van de drugsoorlog, zullen hervormers een weg voorwaarts blijven zoeken die niet afhankelijk is van een consensus in Wenen, zoals blijkt uit de nationale hervormingen die momenteel over de hele wereld aan de gang zijn.’

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/1990QaeNjNaWQ.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 007 List-Software: Majordomo 1.94.4
From: Dennis – Belangenvereniging MDHG
Date: Fri, 11 Dec 2020 06:07:50 -0800

Newshawk: Dennis – Belangenvereniging MDHG

Source: Algemeen Dagblad

Copyright: Algemeen Dagblad

Pubdate: 9-12-2020

Author : Economieredactie

Contact: 010-4066077 

Website: https://www.ad.nl/service/

‘TABAKINDUSTRIE BETAALDE SUPERMARKTEN MILJOENEN VOOR MOOI PLEKJE IN HET SCHAP’

Tabaksfabrikanten kunnen forse boetes tegemoet zien omdat ze supermarkten hebben betaald voor een mooie plek in de schappen. Er zijn miljoenen betaald, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

De NVWA heeft onderzoek gedaan bij zes (middel)grote supermarktketens. Daarbij zijn 51 samenwerkingsovereenkomsten met de tabaksindustrie achterhaald, meldt staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. In alle overeenkomsten zijn volgens hem onrechtmatige afspraken over vergoedingen aangetroffen. Supermarkten kregen bijvoorbeeld geld als hun tabaksproducten mooi zichtbaar waren in een schap of exclusief in het schap kwamen te liggen. Volgens Blokhuis kon een vergoeding varieren van 10.000 euro tot tot zo'n 2 miljoen per jaar. ,,Het betreft overeenkomsten met tien fabrikanten van tabaksproducten of aanverwante producten’’, aldus de bewindsman.
De fabrikanten kunnen voor een overtreding 45.000 euro boete krijgen en bij herhaling kan dat oplopen naar 450.000 euro. Bovendien zullen de supermarkten opnieuw worden gecontroleerd.

Illegale afspraken

,,Ik vind het zeer verontrustend’’, schrijft Blokhuis aan de Kamer over de afspraken. Eerder bleek ook al dat tabaksfabrikanten illegale afspraken hadden gemaakt met tabaksspeciaalzaken over vergoedingen.
,,Dit lijkt erop te wijzen dat dergelijke samenwerkingsovereenkomsten tussen tabaksfabrikanten en verkooppunten ondanks een wettelijk verbod gemeengoed zijn’’, aldus de staatssecretaris.

Blokhuis wil de verkoop van tabak in supermarkten vanaf 2024 verbieden. De ministerraad stemde vorige maand in met zijn voorstel. Vanaf 2022 zijn sigarettenautomaten verboden en vanaf 2023 wil Blokhuis de online verkoop ‘de pas afsnijden’. In 2030 moet tabak alleen nog in speciaalzaken verkrijgbaar zijn.

Het verkoopverbod van tabak in supermarkten zal er volgens Blokhuis voor zorgen dat op termijn zo’n 60.000 mensen minder overlijden aan de gevolgen van roken dan zonder het verbod. Ongeveer de helft van de rokers overlijdt uiteindelijk aan de gevolgen ervan, en volgens de staatssecretaris zorgt het verbod ervoor dat 120.000 mensen minder roken in 2030.

De maatregelen zijn een uitwerking van het nationaal preventieakkoord, waarin staat dat het aantal verkooppunten van tabak de komende jaren omlaag gaat. Uiteindelijk zullen later ook de tankstations een ban krijgen, maar dat zal niet voor 2030 zijn, aldus ingewijden.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/279P1mdMK2RSg.html
- --
MAP-NL

------------------------------

End of Map-NL-Digest V2019 #151
*******************************

--
MAP-NL-DIGEST

HomeBulletin BoardChat RoomsDrug LinksDrug NewsFeedback
Guest BookMailing ListsMedia EmailMedia LinksLettersSearch