Back to Map

Map-NL-Digest Tuesday, November 24 2020 Volume 2019 : Number 147

001 Mexicaanse oud-minister Zepeda mag naar huis: VS trekken alle aanklacht
     Source: Trouw
002 Eurocommissaris Kyriakides reageert op Lubach, komt niet naar Jinek
     Source: NOS
003 Tabak in supermarkt vanaf 2024 in de ban
     Source: Algemeen Dagblad (NL)
004 List-Software: Majordomo 1.94.4
     Source: Algemeen Dagblad (NL)
005 Supermarkten verbaasd over ongelijke behandeling bij verkoopverbod taba
     Source: Nu.nl


----------------------------------------------------------------------

Subj: 001 Mexicaanse oud-minister Zepeda mag naar huis: VS trekken alle aanklachten in
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Fri, 20 Nov 2020 02:29:51 -0800

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: Trouw

Copyright: Trouw

Pubdate: 19-11-2020

Contact: 
Website: www.trouw.nl

MEXICAANSE OUD MINISTER ZEPEDA MAG NAAR HUIS: VS TREKKEN ALLE AANKLACHTEN IN

De Verenigde Staten trekken de aanklachten tegen de Mexicaanse oud generaal en oud minister van defensie Salvador Cienfuegos Zepeda in.

Salvador Cienfuegos Zepeda mag naar huis. De Mexicaanse oud minister van defensie werd vorige maand door de Amerikaanse politie opgepakt op de luchthaven van Los Angeles, omdat hij wordt verdacht van drugssmokkel en witwassen. Bill Barr, de Amerikaanse minister van justitie, heeft nu bekendgemaakt dat hij wordt vrijgelaten.

De 72 jarige Cienfuegos, tevens generaal, was van 2012 tot 2018 minister van defensie in de regering van de Mexicaanse oud president Enrique Pena Nieto. Meerdere kabinetsleden uit die tijd waren, net als enkele prominente leden van de Pena Nieto’s Institutioneel Revolutionaire Partij, betrokken bij drugssmokkel en corruptie. Cienfuegos wordt daarvan nu dus ook beschuldigd.

Drugskartels

De aanklacht luidt dat Cienfuegos gedurende zijn tijd als minister van defensie de belangen behartigde van het beruchte H2 kartel, een van de meest gewelddadige drugskartels die in Mexico opereren. Cienfuegos zou volgens de Amerikaanse autoriteiten zijn functie als baas van het Mexicaanse leger hebben misbruikt door vijandige kartels aan te vallen, om zo het territorium van het H2 kartel uit te breiden. Daardoor kon het kartel enorme hoeveelheden drugs de VS in smokkelen. Bovendien hebben militairen onder het bewind van Cienfuegos mensenrechtenschendingen gepleegd. De verdwijning en dood van 43 studenten in 2014 is daarvan het bekendste voorbeeld.

De Mexicaanse regering was niet blij met de arrestatie van Cienfuegos. Die was niet van tevoren overlegd, en werd in Mexico gezien als een inbreuk op de soevereiniteit. Volgens persbureau Reuters staat in rechtbankstukken dat ‘gevoelige en belangrijke overwegingen in buitenlands beleid’ de reden zou zijn voor Cienfuegos’ vrijlating, al heeft Barr geen specifieke reden gegeven. Of Cienfuegos in Mexico ook zal worden vervolgd is maar de vraag. Volgens de Mexicaanse minister Ebrard van buitenlandse zaken is er een ‘open onderzoek’ naar hem ingesteld.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/27xpgRdgIh9Fg.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 002 Eurocommissaris Kyriakides reageert op Lubach, komt niet naar Jinek
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Fri, 20 Nov 2020 06:37:40 -0800

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: NOS

Copyright: @NOS

Pubdate: 19-11-2020

Adress: NOS:Postbus 26600,1202 JT Hilversum

Tel. 035-6779222

Contact: >
Website: www.nos.nl

EUROCOMMISSARIS KYRIAKIDES REAGEERT OP LUBACK, KOMT NIET NAAR JINEK

Eurocommissaris Stella Kyriakides van Gezondheid en Voedselveiligheid heeft eindelijk gereageerd op een oproep van Arjen Lubach. Hij vroeg haar meerdere keren om beter te kijken naar de meetmethode voor tabaksrook.

In een tweet schrijft ze nu: "Aan iedereen die contact met me heeft opgenomen rond CanadianIntense kan ik verzekeren dat de Europese Commissie hard werkt om burgers te beschermen tegen de gevaren van tabak." Lubach uitte kritiek op de zogeheten ISO methode die in de EU wordt gebruikt om schadelijke stoffen in sigaretten te meten. Volgens de presentator is er een betere methode, maar die mag niet gebruikt worden. Ook volgens het RIVM schiet de ISO methode tekort in vergelijking met de zogenoemde Canadian Intense methode.

De presentator deed een jaar geleden in Zondag met Lubach voor het eerst een oproep. Hij vroeg zijn kijkers om Kyriakides op Twitter te volgen, en haar een bericht te sturen met de tekst "Hi Stella, congratulations on your new job! Can you please legalize Canadian Intense? It's the best recipe for less cancer in the EU. Walther from rivm already has the machine. Thanks. saverickbrandsteder".

Het aantal volgers van Kyriakides ging van 9000 naar 30.000, maar ze reageerde niet op de berichten. Daarop deed hij begin deze maand een nieuwe oproep. Ook daarna kwam er geen reactie, tot haar tweet van vandaag. In een toelichting aan de NOS schrijft ze: "Ik heb dit natuurlijk zeer nauwlettend gevolgd en heb de indrukwekkende mobilisatie van Nederlandse burgers en de vragen van Arjen Lubach gezien." Ze wijst erop dat roken nooit veilig is, en dat ze pleit voor een tabaksvrij Europa.

Kyriakides voegt eraan toe dat er volgende maand een Europees plan komt voor de bestrijding van kanker. In dat kader gaat ze kijken naar nieuwe inzichten om de schadelijkheid van tabaksrook te meten. "Aan alle Nederlandse burgers: dank voor de betrokkenheid, we hebben naar jullie geluisterd, en zullen naar al het beschikbare bewijs kijken", sluit ze haar reactie af.

Overigens wilde Lubach ook dat Kyriakides naar het programma van Eva Jinek zou komen voor een interview. Dat komt er voorlopig niet, zeggen bronnen in Brussel. Daarvoor moet namelijk eerst een officieel interview verzoek worden ingediend en dat zou niet zijn gebeurd. Bij Jinek wordt dat laatste tegengesproken. Volgens een woordvoerder is Kyriakides meteen de volgende dag uitgenodigd, maar is die uitnodiging afgeslagen.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/13g1HlPiiFVAU.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 003 Tabak in supermarkt vanaf 2024 in de ban
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Fri, 20 Nov 2020 06:41:28 -0800

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: Algemeen Dagblad (NL)

Copyright: 2015 De Persgroep Digital

Pubdate: 20-11-2020
Address: Postbus 8983, 3009 TC Rotterdam

Contact: 

Fax: 010 - 406 69 69

Website: www.ad.nl<https://mdhg-my.sharepoint.com/personal/office365_mdhg_nl/Documents/Da>

TABAK IN SUPERMARKT VANAF 2024 IN DE BAN

Het kabinet wil de verkoop van tabak in supermarkten vanaf 2024 verbieden. Het doel is dat de jongste generatie straks niet meer begint met roken.

Eerst gaat per 2023 de online verkoop in de ban. De maatregelen zijn een uitwerking van het nationaal preventieakkoord, waarin staat dat het aantal verkooppunten van tabak de komende jaren omlaag gaat. Verkoop van rookwaar is na 2024 alleen nog toegestaan bij tankstations en in tabaksspeciaalzaken. Uiteindelijk zullen later ook de tankstations een ban krijgen, maar dat zal niet voor 2030 zijn. Staatssecretaris Blokhuis (Preventie) heeft al aan het begin van deze kabinetsperiode de oorlog verklaard aan het roken. Hij wil ervoor zorgen dat in 2040 geen enkel kind meer een sigaret opsteekt. En dat zwangere vrouwen niet meer roken. Ook moet het aantal rokende volwassenen dalen naar maximaal 5 procent (nu iets minder dan een kwart).

De Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (een samenwerking tussen de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds) zijn blij met het voornemen. ,,Het aantal plekken waar tabak wordt verkocht, moet zo snel mogelijk omlaag. Als we samen de rookvrije generatie willen bereiken, is verkoop van tabak op plekken waar kinderen komen onacceptabel.''

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/146HA9FSWtQ92.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 004 List-Software: Majordomo 1.94.4
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Fri, 20 Nov 2020 06:47:23 -0800

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: Algemeen Dagblad (NL)

Copyright: 2015 De Persgroep Digital

Pubdate: 19-11-2020
Address: Postbus 8983, 3009 TC Rotterdam

Contact: 

Fax: 010 - 406 69 69

Website: www.ad.nl<https://mdhg-my.sharepoint.com/personal/office365_mdhg_nl/Documents/Da>

PERSONEEL KOOPT DRANK EN DRUGS VOOR VERSLAAFDEN NA CORONA UITBREEK BIJ DAKLOZENOPVANG: ‘NOOD BREEKT WET’

Een heftige corona uitbraak in een Utrechtse daklozenopvang maakt dat personeel nu drank en drugs koopt voor verslaafden die vanwege strenge quarantainemaatregelen binnen moeten blijven.

Het is snel gegaan. Was er begin zaterdag nog slechts 1 persoon besmet met het virus in de 24 uursopvang aan het Jansveld in Utrecht, maandag bleken dat er twee en donderdag 21. De eerste twee gevallen zitten inmiddels op een andere locatie, maar de overige 19 covid gevallen zitten zo goed en zo kwaad als het gaat in quarantaine aan het Jansveld. Niemand mag naar binnen of buiten, met uitzondering van medewerkers. Twaalf daklozen, die het virus niet hebben, worden vandaag nog gescheiden van de positieve gevallen en gaan naar een plek aan de Maliebaan.

Medewerkers en vrijwilligers halen voor de daklozen die aan het Jansveld in quarantaine zitten drank, wiet en hasj bij de coffeeshops. Het is normaal gesproken ondenkbaar dat dit gebeurt. ,,Nood breekt wet’’, zegt Mieke Kort, woordvoerder van de Tussenvoorziening, de organisatie waar de opvang onder valt, daarover. ,,Deze mensen zijn afhankelijk van middelen. Wij realiseren ons dat we een enorm beroep op ze doen om binnen te blijven. Wij kunnen ze hiermee helpen om binnen te blijven, vandaar dat dit ook gebeurt op deze onconventionele wijze.’’Onder het personeel heerst er angst en onvrede over de situatie. Een van de medewerkers zegt dat het team er helemaal niet op toegerust is om mensen die besmet zijn op te vangen en te begeleiden. Er zouden bovendien niet genoeg beschermingsmaterialen zijn, waardoor medewerkers niet aan het werk willen, zolang dit niet goed geregeld is. Onder het personeel zijn inmiddels drie mensen positief getest. Medewerkers zijn ook gefrustreerd omdat er niet specifiek op papier staat hoe om te gaan met bepaalde crisissituaties in de opvang. De hele situatie leidt ook tot enorm veel stress onder de daklozen. Degenen die het virus niet onder de leden hebben, drommen samen op de buitenplaats van de opvang, waar zij zich met mondkapje op nog het meest veilig voelen. ,,Het is geen prettig idee om nu binnen te zijn, terwijl er zoveel besmet zijn’’, zegt er een. ,,Het kan natuurlijk ook overal aan zitten. Het is onbegrijpelijk dat wij hier nog steeds zijn. Waarom hebben ze ons niet veel sneller al naar een andere plek gebracht? We moeten nu nog wachten tot vanavond 18.00 uur. Dat duurt een eeuwigheid.’’ Volgens Kort is er snel en adequaat gehandeld na het eerste positieve geval. ,,Vanaf het moment dat de eerste besmetting is geconstateerd is de GGD betrokken en is er brononderzoek en contactonderzoek gedaan. We houden ons aan de landelijke richtlijnen en proberen alles binnen zo schoon mogelijk te houden. Dit heeft op iedereen grote impact. Natuurlijk zien ook wij de urgentie om de pos!
 itief en negatief geteste mensen zo snel mogelijk van elkaar te scheiden.’’

In overleg met de gemeente is donderdag besloten om de mensen die het virus niet hebben onder te brengen in een locatie aan de Maliebaan. Deze plek zou eigenlijk worden ingericht voor mensen die het virus juist wel onder de leden hebben. Volgens wethouder Maarten van Ooijen (ChristenUnie) is ervoor gekozen om dit om te draaien omdat ‘je de zieke mensen zo min mogelijk wil verplaatsen'. ,,En daarnaast was er ook een praktische overweging: de groep positief geteste mensen is een grotere groep dan de mensen die negatief getest zijn. Daarnaast is het Jansveld een ruime locatie, waar onderling 1,5 meter afstand houden goed te waarborgen is.’’

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/16AVvK1K80PNY.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 005 Supermarkten verbaasd over ongelijke behandeling bij verkoopverbod tabak
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Tue, 24 Nov 2020 01:07:10 -0800

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: Nu.nl

Copyright: 2015 Sanoma Digital The Netherlands B.V. NU

Pubdate: 20-11-2020

Adress: Postbus 41020, 2130 MN Hoofddorp

Contact: 

Website: www.nu.nl

SUPERMARKTEN VERBAASD OVER ONGELIJKE BEHANDELING BIJ VERKOOPVERBOD TABAK

De levensmiddelenbranche is niet te spreken over de invulling van het verbod op de verkoop van tabakswaren in supermarkten per 2024, zo laat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) weten. Vrijdag werd in de wekelijkse ministerraad voor het verbod gestemd, dat er uiteindelijk toe moet leiden dat tabakswaren per 2030 alleen nog in speciaalzaken worden verkocht.

De komende jaren wordt het aantal tabaksverkooppunten langzaam teruggebracht: vanaf 2022 worden sigarettenautomaten verboden, een jaar later wordt de onlineverkoop aan banden gelegd en in 2024 zijn de supermarkten aan de beurt. Pas in 2030 zullen tabakswaren alleen nog in speciaalzaken verkrijgbaar zijn.

De supermarktenbranche zegt verontwaardigd te zijn over het gebrek aan een duidelijke datum waarna tabak alleen nog in tabaksspeciaalzaken verkrijgbaar is. o kunnen Nederlanders die een pakje sigaretten willen scoren na 2024 nog wel terecht bij bijvoorbeeld een tankstation.

Kleine winkeliers in de regio zullen de dupe worden van de verschillende regels per tabakswarenverkoper, stelt het CBL. "Zij verliezen nu klanten aan het tankstation of lectuurshops (zoals de Bruna, red.) die in hetzelfde gebied opereren", aldus de brancheorganisatie.

Het CBL benadrukt niet tegen het verbod te zijn en zegt graag mee te werken aan de ambitie om de Nederlandse bevolking gezonder te maken. De brancheorganisatie verwijst onder meer naar genomen maatregelen in de zomer, toen sigaretten, shag en andere rookwaren niet meer in het zicht geplaatst mochten worden. "Maar het verplaatsen van de tabaksverkoop van het ene naar het andere verkooppunt draagt wat ons betreft niet bij aan die ambities", aldus het CBL.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/76FDBs_CKq_Y6.html
- --
MAP-NL

------------------------------

End of Map-NL-Digest V2019 #147
*******************************

--
MAP-NL-DIGEST

HomeBulletin BoardChat RoomsDrug LinksDrug NewsFeedback
Guest BookMailing ListsMedia EmailMedia LinksLettersSearch