Back to Map

Map-NL-Digest Friday, November 20 2020 Volume 2019 : Number 146

001 Gemiddeld thc-gehalte in wiet is gedaald
   Source: Het Parool
002 Zorgen om legale drug 3-MMC in de Achterhoek: '15-jarigen laveloos op s
   Source: NOS
003 VOOR EEN PILLETJE NAAR DE X-SHOP
   Source: Binnenlands bestu ur
004 Xtc leerde stugge Nederlanders dansen en over hun gevoel praten
   Source: www.noisey.vice.com
005 Bali vreest islamistische plannen voor alcoholverbod
   Source: Joop
006 Nieuwe alcoholwet vanaf juli: boete voor drank kopen voor jongere
   Source: Het Parool
007 Staatssecretaris Blokhuis negeert advies van experts over stofgroepenve
   Source: Changing Perspectives
008 List-Software: Majordomo 1.94.4
   Source: de Volkskrant


----------------------------------------------------------------------

Subj: 001 Gemiddeld thc-gehalte in wiet is gedaald
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Tue, 17 Nov 2020 05:48:01 -0800

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: Het Parool

Copyright: Het Parool

Pubdate: 13-11-2020

Contact: 

Website: www.parool.nl

GEMIDDELD THC GEHALTE IN WIET IS GEDAALD

Het gemiddelde thc gehalte in nederwiet is gedaald ten opzichte van vorig jaar, meldt het Trimbos instituut. De geleidelijke stijging van de gemiddelde hoeveelheid thc in wiet zet daarmee niet door, luidt de conclusie van de onderzoekers.

Het Trimbos onderzoekt jaarlijks de wiet en hasj in Nederlandse coffeeshops. Volgens het instituut was het gemiddelde thc percentage, de werkzame stof in cannabis, dit jaar 14,6 procent. Vorig jaar ging het om 16,7 procent.

Sinds 2013 (13,5 procent) liep het gemiddelde percentage thc in nederwiet steeds verder op, met als hoogtepunt 2017 met een percentage van 16,9. Het gaat daarbij om de meest populaire variant, dus de soort die in de coffeeshop het meest wordt verkocht.

Psychose

Het percentage thc in nederwiet dat in de coffeeshops werd verkocht als het ‘meest sterk’ was met 18,1 procent min of meer hetzelfde als vorig jaar (18,4 procent). Voor het onderzoek heeft het Trimbos wiet en hasj gekocht bij vijftig willekeurige coffeeshops.

Mensen die dagelijks wiet roken met ruim 10 procent THC hebben vijf keer meer kans op een psychose. In Amsterdam is de wiet nog sterker. En hoe sterker de wiet, hoe groter de kans op een eerste psychose door toedoen van de wiet.

Gemiddeld werd voor een gram van de meest populaire nederwiet 10,65 euro betaald. Dat was vorig jaar 9,90 euro. “Na een stijging vanaf 2006 lijkt de prijs de afgelopen jaren stabiel,” aldus het Trimbos. De gemiddelde prijs per gram van de verondersteld sterkste wiet ging van 11,99 euro in 2019 naar 13,73 euro dit jaar.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/13INPpuI4q4_k.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 002 Zorgen om legale drug 3-MMC in de Achterhoek: '15-jarigen laveloos op straat'
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Tue, 17 Nov 2020 05:53:47 -0800

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: NOS

Copyright: @NOS

Pubdate: 13-11-2020

Adress: NOS:Postbus 26600,1202 JT Hilversum

Tel. 035-6779222

Contact: >

Website: www.nos.nl<https://mdhg-my.sharepoint.com/personal/office365_mdhg_nl/Documents/Da>

ZORGEN OM LEGALE DRUG 3MMC IN DE ACHTERHOEK: ’15 JARIGEN LAVELOOS OP STRAAT’

Het gebruik van de legale synthetische drug 3MMC is in opkomst onder jongeren. Onder meer in de Achterhoek en op de Veluwe zijn er zorgen over het gebruik ervan.

De politie in Aalten trok aan de bel en in de gemeenteraad van Winterswijk gaan stemmen op om de drug zo snel mogelijk te verbieden, meldt Omroep Gelderland.

Combinatie tussen cocaine en xtc

3MMC is een amfetamine achtige stof. Gebruikers omschrijven het effect als een combinatie van cocaine en xtc. Volgens het Trimbos instituut word je er energiek en euforisch van, krijg je meer zelfvertrouwen en heb je meer zin in sociaal contact.

De drug wordt veelal in webshops verkocht als poeder, dat door de gebruikers wordt opgesnoven. 3MMC is verslavend en gebruik kan leiden tot onder meer hartkloppingen, paranoia en neerslachtigheid in de dagen erna.

Over de gezondheidseffecten op lange termijn is nog niets bekend omdat de drug nog vrij nieuw is.

Politieman Maikel Boomkamp in de gemeente Aalten in de Achterhoek ziet steeds meer gebruikers van 3MMC. Komt hij op hangplekken jongeren tegen die transpireren, trillen en verwijde pupillen hebben, dan weet hij genoeg.

"We maken ons grote zorgen", zegt hij. "Vooral dit jaar zien we een enorme toename. We vinden kinderen van 15 jaar laveloos op straat. Ik heb twee kinderen in het ziekenhuis terecht zien komen."

Het Trimbos instituut heeft nog geen cijfers over het gebruik van 3MMC, maar ziet wel dat de drug populairder wordt. Daarbij is het volgens het kennisinstituut opvallend dat meldingen van toenemend gebruik vaak uit dezelfde regio's komen. "Dit doet vermoeden dat gebruik minder verspreid is door Nederland en gebruikers vaak uit dezelfde plaatsen komen."

Dealers omzeilen Opiumwet

De drug lijkt op 4MMC, een middel dat bekend staat als 'poes' of 'miauw miauw' en dat in 2012 verboden werd. Na dat verbod hebben de makers een component uit de drug verwijderd, met als resultaat 3MMC. Die drug is nieuw en zo omzeilen de dealers de Opiumwet.

Het CDA in Winterswijk wil dat burgemeester Bengevoord de druk in Den Haag opvoert om een verbod te krijgen op 3MMC. De burgemeester zegt dat hij zich daar graag voor wil inzetten. "Het is een probleem, de wetgeving moet veranderen. De effecten van de middelen moeten verboden worden", aldus de burgemeester.

In de Tweede Kamer stelde de VVD onlangs al vragen aan minister Grapperhaus over 3MMC. De partij wil onder meer weten wanneer de drug op de lijst van de Opiumwet komt. De minister moet daar nog op antwoorden. De verwachting van het Trimbos-instituut is dat de drug in de loop van volgend jaar illegaal wordt.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/15m4ycMfqkgqU.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 003 VOOR EEN PILLETJE NAAR DE X-SHOP
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Tue, 17 Nov 2020 06:31:56 -0800

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: Binnenlands bestu ur

Copyright: Binnenlands bestuur

Pubdate: 13-11-2020

Address: 1059 VM Amsterdam

Contact: >

Website: www.binnenlandsbestuur.nl<http://www.binnenlandsbestuur.nl/>

VOOR EEN PILLETJE NAAR DE X SHOP

Minder gezondheidsschade, minder consumptie per gebruiker, minder criminaliteit, minder milieuschade. Dat is het resultaat van hun optimale model voor het Nederlandse xtc beleid<https://denktank.gitlab.io/mdma-policy-mdmcda-website/>, aldus een denktank van 18 experts op het gebied van verslaving, criminaliteit en drugsbeleid, die onder meer verbonden zijn aan de Universiteit van Maastricht, de Nationale Politie en het Transnational Institute.

Regulering productie en verkoop
Een gecombineerde aanpak, waarbij de productie en de verkoop van xtc wordt gereguleerd, de kwaliteit van xtc wordt bewaakt, de misdaad harder wordt aangepakt en het gebruik beter wordt gemonitord moet leiden tot dat resultaat, aldus de Denktank MDMA Beleid (DMB), een initiatief van een groep deskundigen van Jellinek Preventie, de Hogeschool van Amsterdam, het Amsterdam UMC (AMC) en de Open Universiteit.

Beoordeling effecten mogelijke maatregelen
Het rapport van de DMB is vandaag gepubliceerd. Op grond van hun wetenschappelijke kennis en ervaring, en los van een overkoepelende ideologie, hebben de 18 experts de verwachte effecten van 95 mogelijke maatregelen beoordeeld en naar eigen zeggen het optimale model weten te genereren voor het Nederlandse ecstasybeleid. Zij onderzochten welke mogelijke maatregelen een bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van de gezondheidsrisico’s en aan het bestrijden van de aan mdma gerelateerde criminaliteit.

Afgewogen eindoordeel
Het effect van 95 mogelijke maatregelen hebben zij gescoord op 27 verschillende uitkomsten, zoals gezondheidsschade, criminaliteit, mate van gebruik, milieuschade en internationale imagoschade. Voorbeelden van deze maatregelen zijn het al dan niet toestaan van reclame, vergunning voor de verkoop, een hardere aanpak van de misdaad, kwaliteitsbewaking van producten, drugsvoorlichting en strafverzwaring voor criminelen. Omdat het belang van de uitkomsten onderling nogal verschilt, zijn weegfactoren toegekend aan de 27 verschillende uitkomsten, zodat een afgewogen eindoordeel ontstaat.

Minder criminaliteit
Het advies is om productie en verkoop van xtc te reguleren, de kwaliteit van xtc te bewaken, de misdaad harder aan te pakken en het gebruik beter te monitoren. Toepassing van het optimale model zal dus leiden tot minder gezondheidsschade, minder consumptie per gebruiker, minder criminaliteit en minder milieuschade. Daarbij worden staatsinkomsten gegenereerd. Btw inkomsten worden geschat op ongeveer twee miljoen euro per jaar plus inkomstenbelasting en eventuele accijnsheffingen. De DMB maakt de kanttekening dat toepassing van het optimale model kan leiden tot een lichte toename van het aantal gebruikers, maar de omvang (aantal pillen per jaar) daalt.

X shop model
Met het oog op uitvoerbaarheid en politieke haalbaarheid is het optimale model enigszins aangepast tot het zogenaamde ‘X shop model’, dat vrijwel dezelfde gunstige effecten heeft. Dat model is eigenlijk vergelijkbaar met het model van de gesloten cannabisketen, waarvan de proef binnenkort van start moet gaan. Het X shop model is vooral bedoeld als eerste aanzet voor nieuw xtc beleid en kan na maatschappelijke en politieke discussies worden verfijnd. Volgens de denktank kan daarna een implementatietraject worden gestart om van de huidige ongunstige situatie te komen tot een situatie waarmee zowel de gebruiker als de maatschappij optimaal zijn gediend.

Onderhandelingen met buurlanden
‘Het is natuurlijk niet zo dat als wij het enkel in Nederland goed regelen het criminaliteitsprobleem is opgelost’, zegt Floor van Bakkum, een van de initiatiefnemers van de denktank en manager preventie bij Jellinek. ‘Het mooiste zou zijn als een aantal landen samen deze ontwikkeling onderzoeken.’ In zijn aanbevelingen stelt de denktank verkenningen en onderhandelingen met buurstaten voor over invoering van een vergelijkbaar model voor regulering van xtc. Nederland kan dan als productieland de consumenten in buurlanden, nadat zij een vergelijkbare xtc wetgeving hebben ingevoerd, voorzien van xtc pillen van goede en gecontroleerde kwaliteit.

Internationale interesse
Nu gaat het grootste deel van de illegale xtc productie naar het buitenland. Regulering in Nederland houdt dat toch niet tegen? ‘We hebben ook niet de illusie dat we de grote jongens er een slag mee kunnen toebrengen. Daarvoor zijn internationale stappen nodig. Maar de binnenlandse criminaliteit en het probleem van kwetsbare jonge drugsrunners kan er wel door verminderen.’ Volgens Van Bakkum volgt de internationale gemeenschap het onderzoek met interesse en volgt er binnenkort een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Psychopharmacology.

Los van morele discussie
De groep experts heeft vrijwillig aan het onderzoek meegewerkt. De exercitie is vooral bedoeld om los van morele normen en waarden zo sec mogelijk naar de verwachte resultaten te kijken, vertelt Van Bakkum. ‘Stel je voert deze beleidsmaatregelen in, wat komt er dan uit? We nodigen mensen uit om zelf met het systeem aan de slag te gaan en te kijken of de scores kloppen als je ze zo objectief mogelijk doorrekent. We hopen de discussie over het drugsbeleid open te breken, uit die loopgraven en uit die morele discussie te komen. De aanpak is tweeledig: reguleren onder strikte voorwaarden en een stevige aanpak van de criminaliteit. Niet iedereen kan dus xtc kopen en we halen een deel van het winstmodel van criminelen onderuit, waardoor je de politie anders kunt inzetten. Dit onderzoek en het ontwikkelde systeem is vooral een aanzet voor de discussie. Mensen kunnen ermee spelen.’

Met als toevoeging: Het rapport is te downloaden via https://denktank.gitlab.io/mdma-policy-mdmcda-website/

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/29ib2xApMAnt6.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 004 Xtc leerde stugge Nederlanders dansen en over hun gevoel praten
From: Dennis-belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Tue, 17 Nov 2020 06:37:58 -0800

Newshawk: Dennis-belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: www.noisey.vice.com

Copyright: Vice Media Inc.

Pubdate: 13-11-2020

Author: Tim Fraanje

Adress: Vice Benelux BV,Reguliersdwarsstraat 90-92,1017 BN Amsterdam

Contact: +31(0)206732530

Email: 

Website: www.noisey.vice.com

XTC LEERDE STUGGE NEDERLANDERS DANSEN EN OVER HUN GEVOEL

We spraken de twee schrijvers van de eerste echte biografie over de polderdrug. "Over de criminaliteit is veel geschreven, maar wij misten het culturele aspect van de pil."

“Een bloedverdunner, dat had patent 274350 voor de firma Merck moeten zijn.”

Het is de openingszin van de eerste echte biografie over partydrug xtc, die volgende week uitkomt, getiteld: XTC, een biografie. In het boek wordt beschreven hoe de bijwerkingen van deze bloedverdunner aan de basis lagen van de Nederlandse house hausse en een bloeiende drugsexport. Ook de minder bekende effecten komen aan bod: elf dagen durende Risk partijen in gezelschap van Herman Brood en Jules Deelder, een gigantische drugssmokkel naar Ibiza met een houten zeiljacht, voorlichtingshouse en xtc condooms.

Volgens de schrijvers Philippus Zandstra en Wietse Pottjewijd drukte de polderpil een onmiskenbare stempel op de Nederlandse cultuur. We spraken hen daarover.

Hoi Philippus en Wietse. Waarom vonden jullie dat xtc een biografie verdiende?
Wietse: Hij was er nog niet. En ik vind het een superinteressant cultureel fenomeen. Waarom is xtc nou zo Nederlands geworden? Hoe kan het dat zo'n drug niet uit de mode raakt? Over de criminaliteit is veel geschreven, maar wij misten het culturele aspect van de pil en verhalen van de ooggetuigen. Het verhaal van xtc verteld door de mensen die ermee te maken hadden.

Is dit idee soms geboren terwijl jullie een pilletje op hadden?
Philippus: Het was qua gevoel vergelijkbaar. Wij gingen met zijn tweeen surfen en het ging supergoed. De golfjes waren maar twintig centimeter, maar wij waren hartstikke blij ermee. In een uitgelaten bui waren we aan het praten over die sessie, hoe lekker we het vonden. Er kwam een bepaalde natuurlijke high bij kijken. Het voelde als MDMA. Waarom is daar eigenlijk nog geen boek over geschreven, dachten we.

Hm, oke! In het boek beschrijven jullie meer mensen die iets nieuws rondom xtc bedachten, zoals xtc condooms.
Philippus: Haha, ja. Het eerste ontmantelde lab in Nederland. Een man was bezig in een vakantiepark in Noord Holland om xtc in condooms te verwerken. Ik weet niet wat hij godsnaam voor elkaar probeerde te krijgen. Hij ging ervan uit dat als je MDMA voelt in dat gebied (rondom de geslachtsdelen, niet Noord Holland, red.), dat je dan krankzinnige seks kunt hebben. Volgens mij wil je dan vooral graag knuffelen. Hij werd overigens niet vervolgd, omdat hij nog niet wist dat xtc illegaal was.

Er werd ook iemand geinspireerd tot het maken van de instant houseklassieker Say No To XTC.
Branchevereniging Horeca Nederland kwam begin jaren ’90 met een offensief tegen housefeesten, omdat jongeren daardoor niet meer naar de disco kwamen. Daar draaiden ze alleen maar Paradise by the Dashboard Light en The Summer of ’69. Met xtc vond Horeca Nederland een stok om die feesten mee te slaan: er wordt massaal drugs gebruikt! Politici en politiek moesten daarop duiken van hen. De horecavereniging bracht ook dit muzikale meesterwerkje uit. Hij blijft in je hoofd hangen, hoe crappy hij ook is, maar het werd niet echt een hit.

Toch begon de overheid drugs op een gegeven moment wel aan te pakken.
Philippus: In de eerste jaren dat xtc hier opkwam was er nauwelijks iets bekend over incidenten met die pillen. We zijn er afwachtend mee geweest, zoals we ook heroine rationeel hebben aangepakt door methadon te verstrekken aan verslaafden. Nederland heeft niet, zoals Engeland, gedacht: er komt een nieuwe drug op en we moeten er keihard op los gaan knuppelen. De nadruk lag op het gezondheidsaspect. Daardoor kon je de pillen ook legaal laten testen.

Wietse: Die repressie is later wel gekomen, maar niet intrinsiek vanuit Nederland. Aan het begin van de jaren nul klopte het buitenland bij ons op de deur: "Hartstikke leuk, jullie losse drugsbeleid, maar hier stromen de pillen binnen." Frankrijk wilde ons bijna uit de EU gooien en Bill Clinton liep te klagen, waardoor Nederland uiteindelijk dat beleid heeft ingezet. Toen de politie onderzoek ging doen, bleken heel veel moorden ook samen te hangen met het xtc milieu. Het bleek veel crimineler te zijn dan we dachten. Maar toen het buitenland tevreden was over onze inspanningen werd de xtc eenheid ook opgeheven in 2004. Dan duurt het een paar jaar, tot in 2010 de labs weer opkomen.

Daar is ook veel gedoe over.
Wietse: Minister Grapperhaus (van Justitie en Veiligheid, red.) heeft het vaak over drugsgebruik op festivals en heeft weer een repressieve lijn ingezet. De negatieve gevolgen van de xtc productie zijn nu wel veel duidelijker merkbaar voor Nederland dan in de jaren ‘90: bedreiging voor het openbaar bestuur, milieucriminaliteit. Het klinkt misschien cynisch, maar die dumpingen van drugsvaten zijn een gevolg van repressief beleid. Op een gegeven moment hebben ze de toevoer van de grondstoffen voor xtc, zoals PMK uit China, weten aan te pakken. En toen zijn die drugsmakers het zelf maar gaan maken.

Philippus: Vroeger kwam de troep die daarbij vrijkwam gewoon in de Yangtze terecht. Nu komt het in de Maas en de Waal en onze eigen natuurgebieden.

Brr. Heeft xtc ook nog goede invloed gehad op Nederland?
Phillipus: In de begintijd gaf MDMA Nederlanders, vooral mannelijke Nederlanders, het laatste duwtje om de dansvloer op te gaan.

Wietse: In Belgie heb je veel meer de traditie van discotheken waar meer werd gedanst. Wij in Nederland waren toch stugger.

Phillipus: In de jaren ’80 stonden mannen aan de rand van de dansvloer in de bar dancing te kijken naar vrouwen die rondom hun handtasje aan het dansen waren. Wat ik ook van ravers van het eerste uur hoorde, ook van mannen vooral, is: ik vertel eerlijker aan mijn vrienden dat ik van ze hou. En dat ik met ze knuffel. Dat hebben ze meegenomen naar hun dagelijks leven.

Wietse: Dat geldt voor mij persoonlijk ook.

Jullie hebben niet over je eigen ervaringen geschreven in het boek. Waarom niet?
Philippus: Je verzandt al heel snel in hele flauwe drugsverhalen. Iedereen vindt zijn eigen drugservaringen te gek. Maar als je drie van die verhalen hebt gehoord dan weet je het wel.

Wel lees ik over ervaringen van de eerste xtc gebruikers.
Philippus: Ik vind die uitspraak van (oergabber, red.) Ilja Reiman nog steeds te gek: dit zouden ze in de Brinta moeten stoppen.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/31Vl4LOClv65s.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 005 Bali vreest islamistische plannen voor alcoholverbod
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Tue, 17 Nov 2020 06:40:07 -0800

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: Joop

Copyright: @2009 Vara Joop.nl

Pubdate: 16-11-2020

Author: Joop Redactie

Contact: 

Website: www.joop.nl<http://www.joop.nl/>

BALI VREEST ISLAMITISCHE PLANNEN VOOR ALCOHOLVERBOD

Twee islamistische en een nationalistische partij in Indonesie sturen aan op een alcoholverbod. De Verenigde Ontwikkelingspartij, de Welvarende Partij voor Rechtvaardigheid en Gerindra steunen een wetsvoorstel dat de productie, opslag, verkoop en consumptie van alcoholische dranken verbiedt. Dat meldt The Sydney Morning Herald.

Voor overtreders van het alcoholverbod hebben de partijen draconische straffen in petto. Zo zou er op het drinken van alcohol een maximumcelstraf van twee jaar komen te staan. Wie betrokken is bij de illegale productie of verkoop van alcohol zou maximaal tien jaar in de gevangenis kunnen verdwijnen.

Met name op Bali bestaan er zorgen over de plannen. Op het eiland, waar de meerderheid van de bewoners hindoe is, wordt meer alcohol gedronken dan elders in het land. En hoewel er wordt gedacht aan uitzonderingen op de wet voor bijvoorbeeld toeristen zit ook de toeristensector niet op een alcoholverbod te wachten.

Hoteleigenaren op Bali vrezen dat de strenge wetgeving toeristen zal afschrikken. Dat zou een nieuwe klap betekenen voor het eiland dat al zwaar is getroffen door covid19. Door de coronacrisis zijn er dit jaar 95 procent minder toeristen dan normaal.

Indonesische islamisten proberen de laatste jaren vaker hun strenge moraal op te dringen aan de rest van de bevolking. Zo moest vorig jaar president Joko Widodo ingrijpen om een wet tegen te houden die seks buiten het huwelijk zou verbieden. Ook toen bestonden er zorgen dat de wet slecht zou uitpakken voor het toerisme.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/32aEGW5VfjvD6.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 006 Nieuwe alcoholwet vanaf juli: boete voor drank kopen voor jongere
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Tue, 17 Nov 2020 06:42:49 -0800

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: Het Parool

Copyright: Het Parool

Pubdate: 16-11-2020

Contact: 

Website: www.parool.nl

NIEUWE ALCOHOLWET VANAF JULIE: BOETE VOOR DRANK KOPEN VOOR JONGERE

De nieuwe alcoholwet zal een half jaar later ingaan dan gepland, op 1 juli 2021. Dat kondigde staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) aan tijdens een debat in de Tweede Kamer over de wet, die de drankwet en horecawet vervangt.

De nieuwe wet regelt onder meer dat ouders die voor hun kinderen onder de achttien jaar in de kroeg of het restaurant alcoholische drank kopen, strafbaar zijn. Ook vrienden die al wel achttien jaar zijn en datzelfde doen, riskeren een boete.

Blokhuis vindt de stappen noodzakelijk, omdat het alcoholgebruik onder jongeren de afgelopen vier jaar niet is gedaald. “Zeer teleurstellend,” vindt Blokhuis. Ook blijkt uit onderzoek ‘dat 97 procent van de jongeren de drank krijgt via ouders of oudere vrienden’. Achter de voordeur kan dit niet strafbaar worden gesteld maar in de horeca wel. Voorheen zou alleen de barman of horecaondernemer een boete hebben gekregen. Blokhuis wil met de regel ook bereiken dat ouderen zich meer bewust ervan worden dat ze kinderen geen drank geven. De hoogte van de boete is nog niet bepaald.

Er komt ook meer controle op de leeftijdsgrens bij het online kopen van alcohol en bij de bezorging ervan aan huis. De manier waarop wordt verder onderzocht. Een pakket met alcohol mag straks in ieder geval niet meer bij de buren worden afgeleverd, aldus Blokhuis. Verder mogen prijsstunts in winkels met alcohol niet meer dan 25 procent van de prijs bedragen.

Schadelijk

De scherpere regels vloeien voort uit het nationaal preventieakkoord dat Blokhuis eerder afsloot met meer dan zeventig organisaties. Doel daarvan is om overgewicht, drankgebruik en roken terug te dringen. Vooral zwangeren en jongeren moeten worden behoed voor alcohol, omdat die schadelijk is voor het ongeboren kind en voor de hersenen van jongeren.

Over de hele linie moet alcoholgebruik en zeker drankmisbruik worden teruggedrongen, vindt Blokhuis. Hij verwees naar een advies van de Gezondheidsraad dat stelt dat niet drinken de norm moet zijn en dat per dag een drankje het maximum moet zijn.

Buiten de deur moet drank alleen in kroegen, restaurants en hotels te nuttigen zijn. Wijntjes of andere drankjes die middenstanders soms serveren aan hun klanten, zijn wat Blokhuis betreft ook uit den boze. Hij is tegen een PVV voorstel om dit soort lichte versnaperingen hier beperkt toe te staan voor de gezelligheid aan het eind van de dag. Het gaat er volgens Blokhuis juist om het aantal punten waar alcohol wordt verstrekt te verlagen.

Aan happy hours in de horeca verandert nu niks. Enkele jaren geleden kregen gemeenten de mogelijkheid die te verbieden. De helft van de gemeenten doet dat nu, maar de rest niet. Een voorstel van de SP om dat aan alle gemeenten op te leggen vindt Blokhuis nu niet nodig.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/11ST0YNT12lUY.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 007 Staatssecretaris Blokhuis negeert advies van experts over stofgroepenverbod
From: 
Date: Tue, 17 Nov 2020 07:41:37 -0800

Newshank: Dennis – Belangenvereniging MDHG

Source: Changing Perspectives

Copyright: Changing Perspectives

Pubdate: 16-11-2020

Author: Tom Kiel

Contact: o

Website: www.changingperspective.info

STAATSSECRETARIS BLOKHUIS NEGEERT ADVIES VAN EXPERTS OVER STOFGROEPENVERBOD

Staatssecretaris Paul Blokhuis wil weer in een klap honderden research chemicals gaan verbieden. Het kabinet had het idee van dat stofgroepenverbod losgelaten, na felle kritiek van tientallen experts. Maar toen een politieagent tegen Omroep Gelderland zei dat 3MMC verboden moest worden, wisselde de staatssecretaris snel weer van gedachten.

Het plan om honderden stoffen in een klap te verbieden is niet nieuw. Blokhuis had aan het begin van dit jaar een plan gemaakt voor een verbod op alle stoffen die ook maar een beetje lijken op amfetamine, mescaline, THC of fentanyl. De staatssecretaris was wel zo sportief om eerst nog even te vragen wat burgers en experts ervan vonden.

Overweldigende kritiek van experts

De drugsexperts bleken niet zo positief. Ze hadden overweldigende kritiek op het wetsvoorstel. Zo schreef drugsbeleid adviseur Kaj Hollemans dat het verbod ‘niet effectief’ zou zijn en bovendien ‘buitengewoon kostbaar’. De politie, het Openbaar Ministerie, de rechtbanken en de laboratoria van het NFI zouden ongekende capaciteit nodig hebben om zo’n breed verbod na te leven. Terwijl de politie en het Openbaar Ministerie nu al steen en been klagen dat ze niet genoeg geld hebben om de Opiumwet te handhaven.

Uit ervaringen in het buitenland blijkt bovendien dat een totaalverbod op alle research chemicals helemaal niet zal leiden tot een betere volksgezondheid. Sterker nog, het aantal fatale overdoses met het slaapmiddel etizolam verdubbelde nadat in Engeland zo’n verbod werd ingesteld. Het verbod leidde weliswaar tot een afname van het aantal verschillende soorten drugs wat te koop werd aangeboden. Maar gebruikers gingen daardoor weer klassieke middelen gebruiken, zoals heroine en methamfetamine.

In een adviesrapport van het RIVM uit 2012 vroeg Dr. Jan van Amsterdam zich ook al af wat er zou gebeuren als de overheid in een klap alle drugs zou verbieden. Volgens de drugsprofessor zouden politici misschien nooit meer nieuwe drugswetten hoeven te maken als er een generiek verbod zou zijn. Dat maakt het leven van wetgevers natuurlijk een stuk eenvoudiger. Het nadeel was volgens het adviesrapport echter dat het naleven van zo’n wet extreem duur zou zijn, dat het niet per se leidt tot minder gebruik en dat de illegale handel er flink aan zou gaan verdienen. Met andere woorden: een generiek verbod is vrij zinloos.

Tweede Kamer had het stofgroepenverbod juist losgelaten

Vanwege al die moeilijkheden leek het erop dat het kabinet het stofgroepenverbod maar even had laten varen. Dat bleek uit besprekingen in de Tweede Kamer van vorige week, waarin een VVD kamerlid nog zei dat het kabinet het stofgroepenverbod “achter zich lijkt te hebben gelaten.” De wetgevers bespraken liever plannen om het huidige drugsverbod effectiever na te leven. Een ban op de levering van de grondstoffen van drugs zou ervoor moeten zorgen dat criminelen minder gemakkelijk hun producten kunnen produceren. Daarnaast werden er voorstellen ingediend om drugshandel minder lucratief te maken, bijvoorbeeld door criminele winsten efficienter af te pakken en witwassen tegen te gaan.

Die plannen zijn in lijn met een onlangs uitgebracht advies van de DenkTank MDMA, waarin 18 drugsexperts het ideale MDMA beleid hebben uitgezocht. De betrokken hoogleraren, drugsonderzoekers en preventiemedewerkers pleiten, net als de Tweede Kamerleden, voor het aanpakken van de geldstromen rondom illegale drugsproductie. Daarnaast moet de vraag naar illegale drugs worden teruggedrongen. Volgens het adviesrapport is de beste manier om dat te doen door xtc pillen te verkopen via zogenaamde ‘X shops’. Dat zijn gespecialiseerde winkels waar je xtc pillen zou kunnen kopen als je eerst een ‘drugsbewijs’ hebt gehaald waarmee je aantoont dat je genoeg weet over de gevaren ervan.

Genoeg andere mogelijkheden

Waarom staatssecretaris Blokhuis er nu toch weer voor kiest om de kritiek van experts te negeren is niet helemaal duidelijk. In het verleden is gebleken dat de Nederlandse aanpak juist goed werkte. Het ministerie van Volksgezondheid vond het waardevol om de drugsmarkt grondig te monitoren. Als bleek dat er nieuwe gevaren opdoken, dan werd daarvoor gewaarschuwd. Een drugsverbod werd pas ingesteld op het moment dat een nieuw middel een direct gevaar voor de volksgezondheid opleverde.

De minister heeft op dit moment dan ook voldoende mogelijkheden om drugs te verbieden. Hij hoeft slechts een document te ondertekenen en op te sturen om een drug te verbieden. Dat kan met een zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Daarmee voegt een minister of staatssecretaris zelfstandig een stof toe aan Lijst I of Lijst II van de Opiumwet. De staatssecretaris hoeft daarvoor niet eens te overleggen met de Tweede Kamer. Hij hoeft dus ook geen adviezen in te winnen van experts. Blokhuis kan dus morgen gewoon 3MMC verbieden als hij dat wil. Hij heeft daar helemaal geen draconische wet voor nodig.

Staatssecretaris wil gewoon gedachten bestrijden

Waarschijnlijk heeft de staatssecretaris gewoon niet de behoefte om evidence based te werken. Zoiets schreef hij vorig jaar in ieder geval in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin geeft Blokhuis aan dat je drugsgebruik kunt zien als een cultureel fenomeen. Die ‘normalisering’ vindt hij gewoon ‘onwenselijk’, schrijft hij in de brief.

“Ik heb niet de illusie dat er in de samenleving geen drugs gebruikt zullen worden, dat is een utopie. Maar ik vind het belangrijk om de gedachte tegen te gaan dat drugsgebruik normaal is of bij iemands leefstijl hoor, ongeacht of die opvatting onder sommige groepen gebruikers ook leidt tot meer gebruik.”

Het lijkt er dus op dat de staatssecretaris liever aan gedachtenpolitiek doet dan dat hij effectief beleid installeert. Dat is hoe de democratische rechtstaat tegenwoordig werkt, kennelijk.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/221Cm1Jfkgc2s.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 008 List-Software: Majordomo 1.94.4
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Fri, 20 Nov 2020 02:21:18 -0800

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: de Volkskrant

Copyright: de Volkskrant

Pubdate: 17-11-2020

Author: Peter de Graaf

Adress: de Volkskrant, Postbus 1002, 1000 BA Amsterdam

Contact: 088 - 0561 561

Website: www.volkskrant.nl<http://www.volkskrant.nl/>

DE LEGALE WIETTELER IS NIET WELKOM: ‘ALLEMAAL ONDERBUIKGEVOELENS’

Waar kunnen de telers voor het wietexperiment van de overheid zich vestigen? Kandidaat Project C stuit ook bij zijn tweede beoogde locatie, in Etten Leur, op verzet van omwonenden en politie. ‘Honderd procent vooroordeel.’

‘Geen wietfabriek in agrarisch natuurgebied’, staat op een groot protestbord in een weiland langs de doorgaande weg in het buitengebied van Etten Leur. ‘Allemaal onderbuikgevoelens’, verzucht kassenbouwexpert Pascal van Oers van achter het stuur, terwijl hij een doodlopende zijweg indraait. Voor een bramenkwekerij zet hij de wagen stil. Overal staan bramenplanten: buiten in de volle grond (in afwachting om af te rijpen in de kas), binnen in verouderde en ietwat verwaarloosde kassen vol ledlampen.

‘Hier komt dus Project C, oftewel Project Cannabis’, zegt Van Oers trots. ‘We hebben al een voorlopige koopovereenkomst met de bramenkweker getekend. Hier komt ons cannabisbedrijf, een terrein van 3 hectare groot, met aan de buitenkant verwerkingsruimte, technische ruimte, veiligheidszone en parkeerplaatsen. En binnenin een nieuwe teeltkas van 1,5 hectare waar de wietplanten groeien en bloeien.’

Project C is een van de partijen die een aanvraag hebben ingediend bij de rijksoverheid om gereguleerde wiet en hasj te telen ten behoeve van het wietexperiment van het kabinet. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en zijn collega Tamara van Ark (Medische Zorg) hebben 149 aanvragen binnengekregen. Begin volgend jaar zullen tien telers worden uitverkoren. Project C. is een Bredase vennootschap die ‘vanuit een gevoel voor maatschappelijke verantwoordelijkheid’ is opgezet door een advocaat, huisarts, politicus en kassenbouwexpert. ‘We zijn een people’s project’, zegt bestuursvoorzitter Peter Schouten, advocaat van onder anderen de kroongetuige in het Marengo proces. ‘Daarom kan iedereen ook inschrijven op aandelen.’

Met die ‘publieksaandelen’ probeert het bedrijf maximaal 5 miljoen euro op te halen. Daarnaast wil de Amerikaanse investeerder Chris Haver, die ook cannabiskwekerijen in het buitenland financiert, 15 miljoen euro in het project steken. Lampenleverancier Signify (voorheen Philips) is bereid tot een uitgestelde betaling van 2 miljoen euro.

‘We zijn heel transparant. Iedereen mag zien en weten wat we doen’, onderstreept bestuurder Joep van Meel, voormalig Statenlid in Brabant namens de SP. ‘Juist omdat je wietteelt uit de illegaliteit en criminaliteit wilt halen, moet je open zijn over je plannen.’

Die transparantie blijkt ook een keerzijde te hebben. Want de eerste locatie die het bedrijf voor ogen had, een chrysantenkwekerij in Drimmelen (vlak bij de Biesbosch), stuitte op verzet van de gemeente, die imagoschade vreesde.

Negatief advies

Een vergelijkbaar lot lijkt nu ook de locatie in Etten Leur te treffen. Niet alleen omwonenden keerden zich tegen de ‘wietfabriek’, ook de politie bracht een negatief advies uit. Uit een enquete die de burgemeester liet uitvoeren, bleek dat een groot deel van de bewoners van Etten Leur zich onveiliger voelt bij de vestiging van een gereguleerde cannabiskwekerij.

Voor burgemeester Miranda de Vries was het reden genoeg om onlangs aan de minister een negatief advies te geven over de vestiging van Project C. Ook een tweede partij (Grow Solutions), die op een andere locatie in Etten Leur wiet wil gaan telen, kreeg een negatief advies van de burgemeester.

De bestuurders van Project C zijn verbijsterd. ‘Honderd procent vooroordeel’, meent Van Oers. ‘Puur onderbuik’, vindt Van Meel. ‘Iedereen lijkt voorbij te gaan aan het feit dat er allang wietkwekerijen in Etten Leur zijn, illegale wel te verstaan. Ons bedrijf krijgt een hoog beveiligingsniveau, daarvoor hebben we Securitas ingeschakeld.’

Bestuursvoorzitter Schouten vraagt zich af hoe andere kandidaten dat hebben gedaan. ‘Zij moeten toch ook een beoogde locatie hebben opgegeven? Maar in andere plaatsen blijft het oorverdovend stil’, aldus Schouten. ‘Houden de burgemeesters daar het stil? Zo lijkt het wel of schimmigheid loont.’

De bestuurders van Project C hebben nog niet alle hoop opgegeven. Ze hopen dat de ministers een doorbraak kunnen forceren. Formeel zouden ze de burgemeester kunnen passeren. In de spelregels van het wietexperiment wordt slechts gesproken van ‘een zwaarwegend advies’ door het lokale bestuur. En anders hopen ze alsnog met een alternatieve locatie op de proppen te mogen komen. Ze hebben al iets buiten Brabant op het oog.

Vertical farming

Tot de andere kandidaten voor het wietexperiment behoren glastuinders en andere ondernemers of pioniers die nu al (medicinale) wiet kweken. Zo willen vastgoedondernemer Gert Jan d’Haan en een paar collega’s onder de naam Qati (Quality assurance through innovation) een wietfabriek vestigen op een industrieterrein in Groningen. ‘Het wordt vertical farming: gestapelde kweeklagen in een fabriekshal’, zegt D’Haan. Met de gemeente Groningen, die meedoet aan de wietproef, heeft hij goed contact gehad. ‘We hebben een veiligheidsplan, we gaan ervan uit dat de locatie geen probleem is.’

Ook de bekende Groningse wietkwekers John en Ines Meijers hebben een aanvraag ingediend. Zij kweekten al jaren in alle openheid wiet in Bierum, een wierdedorp in de gemeente Delfzijl, maar werden uiteindelijk door de rechter veroordeeld tot een voorwaardelijke straf. Om de boete te betalen, moesten ze hun huis verkopen.

‘Ik heb een statige boerderij in de gemeente Oldambt gevonden om indoor wiet te kweken Indoor is beter om een constante kwaliteit te krijgen’, zegt Meijers. ‘We hebben de volledige medewerking van de gemeente. We hebben een buurman. Die reageerde met Groningse nuchterheid: als ik er maar geen last van heb.’

Ondanks alle tegenslag hopen de bestuurders van Project C nog steeds hun bijdrage te kunnen leveren aan het dwarsbomen van criminele telers aan de achterdeur van coffeeshops. Het bedrijf wil met een ‘Brabantse meesterteler’ en 200 werknemers maximaal 12 ton cannabis produceren: minstens 10 wietsoorten en 3 hasjsoorten.

‘We willen aan coffeeshops in het hele land leveren’, zegt Van Oers. ‘Variatie is belangrijk. Coffeeshops willen niet allemaal dezelfde White Widow van dezelfde teler hebben.’

Zijn collega Van Meel verwacht dat na de proef gereguleerde wiet en hasj voor alle coffeeshops beschikbaar komt. ‘Je kunt als overheid na vier jaar niet tegen coffeeshophouders zeggen: ga maar weer lekker wiet afnemen van de criminelen.’

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/24VKx_yAUJiZM.html
- --
MAP-NL

------------------------------

End of Map-NL-Digest V2019 #146
*******************************

--
MAP-NL-DIGEST

HomeBulletin BoardChat RoomsDrug LinksDrug NewsFeedback
Guest BookMailing ListsMedia EmailMedia LinksLettersSearch