Back to Map

Map-NL-Digest Tuesday, November 17 2020 Volume 2019 : Number 145

001 Drugs gaat illegaal de coffeeshop in en legaal er weer uit: ook een rec
   Source: tubantia
002 Halsema sluit coffeeshop Terminator in Amsterdam-West na explosie
   Source: Het Parool
003 Zorgen om legale drug Poes: 'We vinden kinderen van 15 laveloos op stra
   Source: Omroep Gelderland
004 Nederlandse tiener qua roken bij braafste jongetjes van de Europese kla
   Source: RTL Nieuws
005 List-Software: Majordomo 1.94.4
   Source: Algemeen Dagblad (NL)
006 Frits van Exter over recht op vergetelheid
   Source: Villa media


----------------------------------------------------------------------

Subj: 001 Drugs gaat illegaal de coffeeshop in en legaal er weer uit: ook een rechter heeft moeite er iets zinnigs over zeggen
From: Dennis – Belangenvereniging MDHG
Date: Fri, 13 Nov 2020 04:56:43 -0800

Newshawk: Dennis – Belangenvereniging MDHG

Source: tubantia

Copyright: tubantia

Pubdate: 12-11-2020

Author: Erwin Waanders

Address: Postbus 183, 7500 AD Enschede

Contact: (053) 484 28 42

Website: http://www.tubantia.nl/

DRUGS GAAT ILLEGAAL DE COFFEESHOP IN EN LEGAAL ER WEER UIT: OOK EEN RECHTER HEEFT MOEITE ER IETS ZINNIGS OVER ZEGGEN

ENSCHEDE. Twee mannen uit Glanerbrug zijn door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot gevangenisstraf en een taakstraf voor het in bezit hebben van grote hoeveelheden softdrugs. De twee werkten als bevoorraders voor een coffeeshop. De drugs wordt illegaal via de achterdeur aangeleverd en gaat er legaal via de voordeur weer uit. Ook de rechtbank worstelt met dat gedoogbeleid.

Wie zijn deze twee koeriers? Maurice S. en Patrick ten B. werken als koerier voor de bevoorrading van een coffeeshop. Dat betekent dat zij er zorg voor dragen dat de voorraad in de shop steeds op tijd wordt aangevuld. Een coffeeshop mag maximaal 500 gram in voorraad hebben.

Wat is er gebeurd? In de woning van S. werd in januari van dit jaar meer dan 50 kilo wiet gevonden en Ten B. werd onderweg naar zijn woning aangehouden met meer dan 600 joints. Beiden zijn daarop aangehouden en zaten langer dan een maand in voorlopige hechtenis, waarvan ook nog bijna drie weken in volledige beperking.

Worden zij ook echt gezien als notoire drugsdealers? Niet echt, tijdens de zitting werd er door de verdachten een respectvolle discussie gevoerd met de officier van justitie en de rechtbank om het in hun ogen kromme gedoogbeleid van de Nederlandse overheid aan de kaak te stellen. Ze hebben alle hen ten laste gelegde feiten bekend en overal aan meegewerkt

Zijn ze ook slachtoffers van het gedoogbeleid? Nee, en zo kijkt de rechtbank er ook niet naar. In het oordeel van de rechtbank klinkt door dat beide verdachte hebben bijgedragen aan de instandhouding van de productie van softdrugs. ‘En des te kwalijker, aan de ondermijnende criminaliteit die gepaard gaat met die productie en aan de nadelige gevolgen van veelvuldig drugsgebruik voor de maatschappij.’

Komen ze er dan met een taakstraf goed van af, want ze hoeven niet meer naar de gevangenis? Ja, op zich wel, want Landelijk Overleg Vakinhoud Strafrecht (LOVS) heeft orientatiepunten vastgesteld en als uitgangspunt geldt bij een hoeveelheid softdrugs varierend van 25 tot 250 kilogram een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van twaalf maanden. Dat de Rechtbank die straf hier niet heeft opgelegd is veelzeggend. S. en Ten B. hebben wel een gevangenisstraf opgelegd gekregen, maar die is gelijk aan de tijd zie ze in voorlopige hechtenis hebben doorgebracht.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/27Snm2P32carY.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 002 Halsema sluit coffeeshop Terminator in Amsterdam-West na explosie
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Fri, 13 Nov 2020 05:07:19 -0800

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: Het Parool

Copyright: Het Parool

Pubdate: 10-11-2020

Contact: 

Website: www.parool.nl

HALSEMA SLUIT COFFEESHOP TERMINATOR IN AMSTERDAM WEST NA EXPLOSIE

Burgemeester Femke Halsema sluit coffeeshop Terminator aan de Admiraal de Ruijterweg in Amsterdam West voor onbepaalde tijd na de zware explosie die in de nacht van maandag op dinsdag grote schade aanrichtte in de buurt. Door de ontploffing even na vier uur ’s nachts sneuvelden de ruiten van omliggende woningen, ook op bovenverdiepingen. Van een woning aan de overkant van de straat kwam een plafond naar beneden. Volgens Halsema en de politie leidde de explosie tot een zeer gevaarlijke situatie. De openbare orde is nog in gevaar. Het is onduidelijk wat de reden van de aanslag is en of herhaling dreigt.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/207FCe3JTL_Ro.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 003 Zorgen om legale drug Poes: 'We vinden kinderen van 15 laveloos op straat'
From: Dennis-Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Fri, 13 Nov 2020 05:22:36 -0800

Newshawk: Dennis-Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: Omroep Gelderland

Copyright: Copyright© 2015 Omroep Gelderland

Pubdate: 12-11-2020

Adress: Rosendaalseweg 704,6824 KV ARNHEM

Contact: 

Website: www.omroepgelderland.nl

ZORGEN OM LEGALE DRUG POES: ‘WE VINDEN KINDEREN VAN 15 LAVELOOS OP STRAAT’

DINXPERLO. Of het nu jongeren zijn uit de Achterhoek of op de Veluwe, ze gebruiken in toenemende mate de synthetische drug 3MMC, in de volksmond bekend als Miauw Miauw en Poes. Jeugdagent Maikel Boomkamp zet een filmpje in ter bestrijding van de legale drug.

Ziet hij op hangplekken jongeren die transpireren, trillen en met verwijde pupillen in de ogen, dan weet Boomkamp genoeg. Ze hebben dan 3MMC gesnoven, want de drug wordt het meest gebruikt in poedervorm, als vervanger van cocaine. De drug kan ook als pilletje worden geslikt, maar dat gebeurt minder.

Legaal te gebruiken

De jeugdagent in de gemeente Aalten in de Achterhoek, waartoe ook Dinxperlo behoort, kan op dat moment niet meer doen dan de eventueel nog aanwezige drugs afpakken. 3MMC is namelijk legaal te gebruiken, in tegenstelling tot 4MMC.

De laatste drug is al eerder verboden, waarop er een component van een psychoactieve stof is uitgehaald, met 3MMC als resultaat. Daardoor kunnen dealers de Opiumwet omzeilen en op legale wijze doorgaan met de levering van 3MMC.

"Het is een designer drug die het midden houdt tussen cocaine, xtc en speed", zegt Boomkamp. "Hier in de oostelijke Achterhoek wordt het voornamelijk Poes genoemd. Strafrechtelijk kunnen we niet veel doen, want 3MMC staat niet in de Opiumwet. De gemeente moet daarvoor eerste de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aanpassen."

Filmpje

De wijkagent met jeugd in zijn portefeuille treedt in het geval van 3MMC vooral op als hulpverlener, die contact legt met IrisZorg en ouders. Samen met collega Rene ten Bruin heeft hij een videoboodschap gemaakt om de jonge gebruikers en de ouders te bereiken, die vaak niet weten dat hun kinderen 3MMC gebruiken. Of juist midden in de ellende zitten als gevolg van het drugsgebruik van hun kinderen.

"We hebben op het filmpje veel positieve reacties gekregen", zegt Boomkamp. "Ouders hebben zich zelf gemeld en daarmee hebben we de doelstelling gehaald. We maken ons namelijk grote zorgen. Vooral in het laatste jaar zien we een enorme toename van het gebruik van 3MMC. Landelijk was het gebruik al bekend, nu is het hier een hype. We vinden kinderen van 15 jaar laveloos op straat."

'Enorm verslavend'

Wat is gevaar van 3MMC voor de gezondheid van de gebruikers? Boomkamp: "Deze drug is enorm verslavend en zorgt voor hartkloppingen, depressiviteit, slapeloosheid. Ik heb twee kinderen in het ziekenhuis terecht zien komen."

Kinderen van 12 jaar gebruiken het al, Miauw Miauw of Poes is via internet te bestellen, zegt Boomkamp: "De gevolgen thuis zijn dat kinderen niet meer te hanteren zijn. Ze worden brutaal en stelen geld van hun ouders om voor een tientje 1 gram te kunnen kopen. Ouders weten vaak niet wat hun kinderen op straat uitspoken en daarom wilden we ze met ons filmpje wakker schudden."

'Hele kleine groep'

Irmgard Poelmans, preventie adviseur bij IrisZorg in Nijmegen, onderschrijft de door Boomkamp geschetste gezondheidsklachten als gevolg van 3MMC. Ze deelt weliswaar de zorgen van de jeugdagent, maar stelt dat het door een 'hele kleine groep' wordt gebruikt.

"We hebben meer zorgen over het gebruik van alcohol en cannabis door jongeren", zegt Poelmans, die geen cijfers heeft over het gebruik van 3MMC. "Het neemt wel toe, maar ten opzichte van xtc is het een klein wereldje dat ermee experimenteert."

Jeugdagent Boomkamp ziet in de Achterhoek wel degelijk een grote toename, waarvoor hij in de videoboodschap waarschuwt. Poelmans: "Het is goed dat ouders op de hoogte zijn van de risico's, maar de kans is groter dat een kind in aanraking komt met blowen of alcohol. Ik wil het gebruik van 3MMC niet wegwuiven, maar het gaat gelukkig om een klein groepje."

Verbod

Poelmans heeft goede hoop dat het gebruik van 3MMC van korte duur is. "Je ziet vaak dat het even opkomt, totdat het op de verboden lijst van de Opiumwet komt", zegt de preventie adviseur van IrisZorg, die wijst op het verbod in de buurlanden.

"In de omringende landen zijn deze nieuwe drugs, die we NPS (Nieuwe Psychoactieve Stoffen, red.) noemen, allemaal verboden. Nederland is bezig dat verbod gelijk te stellen, maar daar gaat enige tijd overheen", aldus Poelmans.

Burgemeester Tanja Haseloop Amsing van Oldebroek ziet 3MMC het liefst zo snel mogelijk op de Opiumlijst komen. "Je ziet kinderen van 13, 14 jaar die de drug op de telefoon leggen en door hun neus naar binnen snuiven. Dat is redelijk schokkend voor die leeftijd", zegt de burgemeester.

De jeugdagent juicht een verbod eveneens toe. Hij noemt het een 'moeilijk verhaal', het gebruik van 3MMC. "Kinderen onderschatten de gevolgen", zegt Boomkamp. "Slechts een enkeling lukt het eraf te blijven. Het lijkt normaal te zijn om het te gebruiken en dat baart ons grote zorgen, want nogmaals: het is enorm verslavend."

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/80oKwkL6mkSEU.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 004 Nederlandse tiener qua roken bij braafste jongetjes van de Europese klas
From: Dennis – Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Fri, 13 Nov 2020 05:41:17 -0800

Newshawk: Dennis – Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: RTL Nieuws

Copyright: RTL Nieuws

Pubdate: 12-11-2020

Author: rtl nieuws

Address: Sumatralaan 47 1217 GP Hilversum

Contact: >

Website: www.rtlnieuws.nl

NEDERLANDSE TIENER QUA ROKEN BIJ BRAAFSTE JONGETJES VAN DE EUROPESE KLAS

We hebben over het algemeen tieners om trots op te zijn: ze roken minder dan vier jaar geleden en ze zijn niet meer gaan drinken. Maar als ze dat wel doen, drinken ze veel. Alleen jongeren in Denemarken en Noorwegen drinken meer alcohol op een avond. Ook zijn er zorgen over het aantal Hollandse tieners dat in problemen zou komen door het roken van cannabis.

Dat blijkt uit Europees onderzoek onder bijna 100.000 scholieren van 15 en 16 jaar oud uit 35 Europese landen. Het ESPAD rapport verschijnt elke vier jaar en legt op basis van een enquete de verschillen tussen de landen bloot.

Pure alcohol

Zo staan Nederlandse jongeren op de dertiende plaats als het gaat om hoe vaak ze de afgelopen maand alcohol hebben gedronken. Dat is gemiddeld ruim zes keer.

Maar als de jongeren gevraagd wordt hoeveel ze dan drinken, klimmen ze naar plek drie op de 'ranglijst'. De 6,6 cl pure alcohol die Nederlandse jongeren tijdens hun laatste avond drinken consumeerden wordt alleen door Deense en Noorse jongeren overtroffen.

Weinig dagelijkse rokers

Met het percentage 15 jarigen en 16 jarigen dat dagelijks rookt, staan we er een stuk positiever voor. Bulgarije voert die ranglijst aan met 22 procent van de tieners en Nederland staat op plek 30 met 5,3 procent.

Gebruik hasj en wiet

Het aantal scholieren dat ooit cannabis heeft gebruikt, ligt in ons land met 22 procent ruim boven het Europese gemiddelde van 16 procent.

Hieronder zie je dat 13 procent van de Europese 15 jarigen en 16 jarigen de afgelopen maand hasj of wiet heeft gerookt. Samen met Frankrijk staan we op een gedeelde tweede plek en alleen Italie scoort hoger.

Onderzoeker Karin Monshouwer, die namens Trimbos instituut het Nederlandse deel van het onderzoek deed, herkent veel van het gedrag van de 15 jarigen en 16 jarigen uit voorgaande onderzoeken.

'Roken verdwijnt uit straatbeeld'

De opvallende veranderingen zitten voor haar in het roken. "Roken verdwijnt meer en meer uit het straatbeeld en dat heeft effect op de jongeren. Dat zagen we in 2015 al, en die daling is doorgezet. Aan de andere kant neemt het gebruik van de E sigaret onder tieners toe, al valt dat in Nederland wel mee in vergelijking met de andere landen uit het onderzoek."

In de afgelopen maand heeft 9,3 procent van de Nederlandse 15 jarigen en 16 jarigen nog een E sigaret gerookt. Het Europees gemiddelde is 14 procent. Bovenaan de lijs staan Litouwen (31 procent) en Monaco (41 procent).

<https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5119431/gebruik-e-si Trimbos zijn er daarnaast wel zorgen over het percentage tieners dat in problemen komt door cannabis roken. "Die zorgen hebben niet alleen wij", zegt Monshouwer, "die worden in het internationale rapport voor heel Europa geuit."

Problemen in dagelijks leven

Nederland scoort met een 11de plek redelijk hoog op wat 'riskant gebruik' genoemd wordt. In ons land heeft 5,1 procent van de 15 jarigen en 16 jarigen problemen in het dagelijks leven door cannabisgebruik.

De tieners hebben bijvoorbeeld geheugenproblemen of slechte schoolresultaten. Hun ouders vinden dat ze moeten stoppen of minderen, of ze proberen dat maar slagen daar niet in.

Het gebruik van harddrugs onder Nederlandse jongeren wijkt in zowel positieve als negatieve zin af in vergelijking met de rest van Europa.

Xtc, cocaine en lachgas

3,5 procent van de Nederlandse scholieren heeft ooit xtc gebruikt (het Europees gemiddelde is 2,3 procent). Voor overige drugs, zoals amfetamine, methamfetamine, cocaine, crack, LSD zitten de Nederlandse jongeren juist onder het gemiddelde. Het Europese rapport geeft geen verklaringen voor de verschillen tussen de landen.

Het gebruik van lachgas was geen onderdeel van het onderzoek. Uit landelijk onderzoek weet Monshouwer dat het gebruik ervan iets is toegenomen onder middelbare scholieren: in 2015 had 8 procent van de 12 jarigen tot en met 16 jarigen ooit lachgas gebruikt, in 2019 was dat 10 procent. Het aantal tieners dat de afgelopen maand lachgas had gebruikt (2,5 procent) is gelijk gebleven.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/15_OoR7Yp_Xnc.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 005 List-Software: Majordomo 1.94.4
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Fri, 13 Nov 2020 05:49:46 -0800

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: Algemeen Dagblad (NL)

Copyright: 2015 De Persgroep Digital

Pubdate: 10-11-2020
Address: Postbus 8983, 3009 TC Rotterdam

Contact: 

Fax: 010 - 406 69 69

Website: www.ad.nl<https://mdhg-my.sharepoint.com/personal/office365_mdhg_nl/Documents/Da>

ARTSTEN OP SPOEDEISENDE HULP: ‘ALCOHOLVERBOD, DAT HELPT MET OUD EN NIEUW’

Wat echt zou helpen om de werkdruk in het ziekenhuis te verlichten tijdens oud en nieuw, is een alcoholverbod. Dat zeggen de artsen van een van de grootste spoedeisende hulpen van Nederland, die in het Haagse HMC.

Vechtpartijen onder invloed van drank, alcoholvergiftiging, comazuipen en dronken valpartijen. ,,Het is het alcoholgebruik en de letsels die hierdoor ontstaan die vooral zorgen voor een toename van de werkdruk tijdens oud en nieuw”, zeggen de artsen en verpleegkundigen van de spoedeisende hulp in het Haaglanden Medisch Centrum, locatie Westeinde in Den Haag. De conclusie in het Haagse ziekenhuis is dan ook dat een alcoholverbod echt zou helpen om de werkdruk in het ziekenhuis te verlichten tijdens de jaarwisseling.

Het HMC reageert hiermee op de uitspraak van Jefrey Vermeulen, traumachirurg in het brandwondencentrum in het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam. In de Volkskrant van dinsdag noemde hij het voorgenomen vuurwerkverbod van het kabinet ‘een plan voor de buhne, omdat voor de drukte in de brandwondencentra je het vuurwerk niet hoeft te verbieden'.

Vermeulen gooide daarmee de knuppel in het hoenderhok. Hij gaf aan dat er tussen 1 december en 1 januari 2020 op de spoedeisende hulp 63 mensen binnenkwamen, van wie er vijftien zijn opgenomen in een van de acht ziekenhuizen in Zuidwest Nederland vanwege vuurwerkletsel. ,,Dat is nog geen twee per ziekenhuis. Als je die eraf haalt, helpt dat niet erg om de druk op de zorg te verlichten”, liet hij optekenen door de krant.

Zoenen

De Rotterdamse traumachirurg Vermeulen opperde dat het helpt tegen corona als mensen niet met een glas champagne bij elkaar gaan staan en zoenen tijdens de jaarwisseling. Omdat daarmee besmettingen worden voorkomen en dat de druk verlicht op de zorg. De Haagse artsen komen naar aanleiding daarvan met hun eigen hartenkreet over een alcoholverbod. Zij laten zich niet uit over hoe dat gehandhaafd zou moeten worden. Een schijnbaar onmogelijke taak omdat, zeker in dit jaar vanwege de coronamaatregelen, mensen vooral achter de voordeur alcohol zullen drinken.

Voor het leven getekend

Het Haaglanden Medisch Centrum benadrukt dat de impact op het ziekenhuis door vuurwerk tijdens oud en nieuw misschien beperkt is, maar dat elk slachtoffer door vuurwerk een te veel is. Dertien patienten met vuurwerkletsel zijn er behandeld op hun spoedeisende hulp op 1 januari van dit jaar. Vier van hen zijn na behandeling naar het oogziekenhuis verwezen. Volgens het HMC zijn dit patienten die vaak langdurig zorg nodig hebben. Weliswaar niet in hun ziekenhuis, maar wel elders in de zorg. Ook waren onder hen vier minderjarigen die mogelijk voor het leven zijn getekend. Zeer ernstige situaties die je het liefst wilt voorkomen, beklemtonen de artsen. ,,Alle beetjes helpen om de zorg voor ziekenhuizen te verlichten, zeker in deze uitzonderlijke tijd waarin de zorg voor coronapatienten voor een extra druk zorgt.” Het HMC geeft aan dat vuurwerkletsel de laatste jaren ook steeds vaker bij de Huisartsenpost wordt gezien en dus niet bij de spoedeisende hulpen van de ziekenhuizen. De ziekenhuisartsen zeggen niet te weten welk letsel daar wordt gezien. Het andere grote ziekenhuis in Den Haag, het HagaZiekenhuis aan de zuidwestkant van de stad, heeft afgelopen jaarwisseling veertien vuurwerkslachtoffers behandeld. Dat is volgens het ziekenhuis evenveel als het jaar daarvoor. Over vuurwerk of andere verboden doet het HagaZiekenhuis geen uitspraken. ,,Dat is aan het kabinet”, zegt een woordvoerder.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/18zgh8zrNU0jY.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 006 Frits van Exter over recht op vergetelheid
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Tue, 17 Nov 2020 05:45:11 -0800

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: Villa media

Copyright: Villa media

Pubdate: 13-11-2020

Author: Frits van Exter

Address: Johannes Vermeerstraat 22 Amsterdam

Contact: 020-3039750

Website: www.villamedia.nl

FRITS VAN EXTER OVER RECHT OP VERGETELHEID

Frits van Exter denkt met je mee over dilemma’s. Dit keer: Wat te doen als iemand achteraf toch liever anoniem te boek wil staan?

Dagblad De Stentor heeft voor Lowlands 2019 een eigen invalshoek gekozen: drugs. Enkele dagen eerder zijn op het Hongaarse festival Sziget twee Nederlandse drughandelaren opgepakt. ‘Kan dat ook op Lowlands’?

Bij een rondgang op de camping stuiten verslaggever en fotograaf op een groepje vrolijke vrienden. ‘De sfeer is opperbest.’ Een maat is in de weer met een fles lachgas. Hij noemt op wat er in de tent zou liggen: ‘XTC, ketamine en LSD. Heeft iemand een beetje coke bij zich?’ Ze poseren breeduit voor hun tent. De foto verschijnt bij het artikel, online en in de papieren editie, met vermelding van hun volledige namen en woonplaats.

Voor de Raad voor de Journalistiek heten zij echter X, Y en Z. Zij zoeken de anonimiteit. Want zij menen dat je een hoop ellende kunt krijgen als je online bekend staat als een snuivende, slikkende of inhalerende feestvierder.

Het drietal klaagt omdat de krant geen gehoor wil geven aan het verzoek de achternamen alsnog weg te halen uit het online artikel. De redactie wijst erop dat zij bewust hebben meegewerkt aan de publicatie, ze hebben hun namen zelfs gespeld. De journalisten willen juist geen anoniem verhaal. Zij vinden het van groot belang dat de lezers de betrouwbaarheid kunnen toetsen. Als alles anoniem is, kun je ook van alles beweren.

De festivalgangers ontkennen op de zitting dat zij wisten dat hun achternamen in het artikel zouden staan. Dat zou alleen voor de administratie van de fotograaf zijn. En die opsomming (is er nog coke?) was een geintje die je in de, wellicht enigszins bedwelmde, geest van dat moment moet zien.

Het is lastig. In de Leidraad staat het belang van een volledig en betrouwbaar archief voorop. ‘Slechts in uitzonderlijke gevallen’ zou het particuliere belang zwaarder mogen wegen. Maar wat is ‘uitzonderlijk’? Bovendien is deze tekst dertien jaar oud, inmiddels zijn we meer doordrongen van de impact van zoekmachines en sociale media op ons leven. Wellicht moet het privacybelang nu zwaarder wegen.

In deze zaak meent de Raad dat, wat er ook op het festivalterrein is besproken, het latere verzoek tot anonimiseren een nadere afweging met een andere uitkomst had verdiend. Niet iedereen vindt druggebruik normaal, het gaat om strafbare feiten. En anonimisering zou in zijn ogen ook geen ernstige aantasting van het online opgeslagen artikel betekenen.

Maar misschien is ook de conclusie dat we meer bruikbare criteria nodig hebben om dit soort ‘vergetelheidsverzoeken’ beter te kunnen beoordelen. Veel redacties hebben er regelmatig mee te maken. Verzoekers zoeken meer houvast en minder willekeur.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/12DIWH7X0YVHM.html
- --
MAP-NL

------------------------------

End of Map-NL-Digest V2019 #145
*******************************

--
MAP-NL-DIGEST

HomeBulletin BoardChat RoomsDrug LinksDrug NewsFeedback
Guest BookMailing ListsMedia EmailMedia LinksLettersSearch