Back to Map

Map-NL-Digest Friday, October 23 2020 Volume 2019 : Number 139

001 Kamer wil tijdelijk softdrugsverbod, maar dat is lastig te regelen
   Source: Trouw
002 Mexicaanse oud-minister opgepakt in VS door antidrugsdienst
   Source: Nu.nl
003 Huurders mogen in woning blijven ondanks drugs van zoon
   Source: Rechtennieuws
004 Rwanda verbouwt wiet, maar alleen voor de export
   Source: Trouw
005 Bouw af die ‘Drugsbestrijding’
   Source: de Volkskrant
006 PowNed komt met docuserie over verslaafden
   Source: Algemeen Dagblad
007 List-Software: Majordomo 1.94.4
   Source: Het Parool
008 Oud-rechter spaart omstreden politieman Willy Van Mechelen niet in nieu
   Source: Het Laatste Nieuws
009 List-Software: Majordomo 1.94.4
   Source: Het Laatste Nieuws
010 Nieuwe tactiek in door drugs verscheurd Mexico: wiet legaliseren
   Source: RTL nieuws
011 De roes van seks en drugs is voorbij
   Source: Het Parool
012 Woonpunt ontslaat medewerker die bemiddelde bij woningen voor henneptee
   Source: Algemeen Dagblad
013 Nu een drooglegging, ooit was er cognac tijdens debatten
   Source: Trouw
014 Wallenondernemers woedend over roep strenger gereguleerde binnenstad
   Source: Het Parool
015 List-Software: Majordomo 1.94.4
   Source: Trouw


----------------------------------------------------------------------

Subj: 001 Kamer wil tijdelijk softdrugsverbod, maar dat is lastig te regelen
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Mon, 19 Oct 2020 03:11:45 -0700

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Source: Trouw
Copyright: Trouw
Pubdate: 15-10-2020
Author: Judith Harmsen
Contact: 
Website: www.trouw.nl<https://mdhg-my.sharepoint.com/personal/office365_mdhg_nl/Documents/Da>

KAMER WIL TIJDELIJK SOFTDRUGSVERBOD, MAAR DAT IS LASTIG TE REGELEN

Een tijdelijk verbod op het gebruik en het bezit van softdrugs gedurende de avonduren zou kunnen helpen de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Toch is het dat niet zomaar te realiseren, merkte het kabinet. Dat verbod handhaven zou immers in strijd zijn met het Nederlandse gedoogbeleid.
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het gebruik en het bezit van softdrugs na acht uur ’s avonds tijdelijk wordt verboden, om zo samenkomsten te ontmoedigen en de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een motie van de christelijke partijen SGP, CDA en de ChristenUnie, die het kabinet opriep zo’n verbod mogelijk te maken, werd donderdagmiddag met een ruime meerderheid van stemmen aangenomen in het parlement.
Het idee voor zo’n tijdelijk softdrugsverbod komt van het kabinet zelf. Tijdens de coronapersconferentie van afgelopen dinsdag kondigden minister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte aan dat de komende weken na acht uur geen alcohol of softdrugs meer mocht worden verkocht, en dat boetes zouden worden uitgedeeld aan degenen die tussen acht uur ’s avonds en zeven uur ’s ochtends in de publieke ruimte alcohol zouden nuttigen of drugs zouden gebruiken. Ook wie gedurende die uren met alcohol of softdrugs op zak de straat op ging, zou daarvoor op de bon geslingerd kunnen worden. “We hebben geen avond- of nachtklok, maar wel een soort alcholklok”, zei premier Rutte tijdens de persconferentie.
Maar nog voor de maatregelen woensdagavond ingingen, bleek een tijdelijk softdrugsverbod nog niet zo gemakkelijk te realiseren. Straffen opleggen voor softdrugsbezit zou immers in strijd zijn met het Nederlandse gedoogbeleid. Softdrugs bezitten is namelijk al strafbaar, maar volgens afspraken met Kamer en kabinet handhaaft het Openbaar Ministerie dat verbod niet waar het gaat om een zogenoemde ‘gebruikshoeveelheid’.

OM in spagaat
Het OM zou in een spagaat belanden als het enerzijds het verzoek krijgt zich aan dat gedoogbeleid te houden, maar daar tegelijkertijd in specifieke situaties van moet afwijken. Bij nader inzien zag het kabinet daarom af van het tijdelijke verbod op drugsbezit en -gebruik. Alcoholgebruik en -bezit is wel verboden en coffeeshops, die net als restaurants open mogen blijven voor afhaal, moeten om 20.00 uur de deuren sluiten.
Het leidde woensdagavond tot verwarring tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. “Drank is legaal, dat kunnen we kennelijk wel verbieden, maar iets wat verboden is, maar alleen gedoogd wordt, niet?” vroeg SGP-voorman Kees van der Staaij aan de minister-president. Samen met het CDA en de ChristenUnie riep hij het kabinet op toch op zoek te gaan naar een manier om ook het gebruik en het bezit van softdrugs na acht uur ’s avonds op straat te verbieden. Hij kreeg steun van de SP, GroenLinks en 50Plus.
In een reactie op de motie van Van der Staaij zei de premier niet zeker te weten of en zo ja hoe een tijdelijk softdrugsverbod geregeld kon worden. Hij beloofde dat de minister van justitie daar binnenkort schriftelijk uitleg over zal geven. Het ministerie van justitie was niet bereikbaar voor toelichting.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/31O8dstHomqBs.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 002 Mexicaanse oud-minister opgepakt in VS door antidrugsdienst
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Mon, 19 Oct 2020 03:17:06 -0700

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Source: Nu.nl
Copyright: © 2014 Sanoma Digital The Netherlands B.V.
Adress: Postbus 41020,2130 MN Hoofddorp
Pubdate: 16-10-2020
Contact: 088 - 556 9500

Website: www.nu.nl<https://mdhg-my.sharepoint.com/personal/office365_mdhg_nl/Documents/Da>

MEXICAANSE OUD-MINISTER OPGEPAKT IN VS DOOR ANTIDRUGSDIENST

De Mexicaanse oud-minister van Defensie, generaal Salvador Cienfuegos, is op een vliegveld in Los Angeles aangehouden door de Amerikaanse antidrugsdienst (DEA), blijkt uit een tweet van de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken.
De Mexicaanse buitenlandminister Marcelo Ebrard Casaubon is door de Amerikaanse ambassadeur over de arrestatie geinformeerd. Amerikaanse autoriteiten weigeren tot nu toe verdere informatie te geven over de aanhouding. De komende uren zou de aanklacht bekendgemaakt moeten worden.
De minister was onder de vorige Mexicaanse president Enrique Peńa Nieto belast met de strijd van het leger tegen drugskartels. Zijn opvolger, president Andres Manuel Lopez Obrador, beschuldigt Nietos regering van verregaande corruptie.
Het leger werd in Mexico volop ingezet tegen de georganiseerde drugsmisdaad, omdat militairen minder ontvankelijk zouden zijn voor corruptie.
Vorige regering beschuldigd van corruptie
Sinds het einde van Nietos termijn zijn meerdere leden van zijn kabinet en partij beschuldigd van betrokkenheid bij georganiseerde misdaad.
Onder generaal Cienfuegos is het Mexicaanse leger beschuldigd van de buitenrechtelijke executies van 22 bendeleden in Tlatlaya 2014.
Vorige maand zijn er ook arrestatiebevelen uitgevaardigd voor militairen die betrokken zouden zijn bij de massamoord op 43 studenten in een dorp dat bekend staat om heroinehandel.
Amerikaans justitie onderzoekt smeergeld van kartel
De arrestatie van de generaal volgt op een eerdere aanhouding in de VS van een andere voormalige Mexicaanse bewindsman.
De Mexicaanse minister van Veiligheid Genaro Garcia Luna wordt momenteel vervolgd in New York voor het accepteren van miljoenen dollars van het Sinaloa-kartel, dat ooit geleid werd door drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzman. Luna werkte onder de oud-president Felipe Calderon. Het was juist de taak van de minister om de kartels te bestrijden.
Er gaan al lang geruchten rond dat onderdelen van het Mexicaanse leger in de noordelijke staat Sinaloa banden hebben met het kartel van Guzman. Hij zit momenteel in een Amerikaanse gevangenis.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/17pUJl3YEHw_s.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 003 Huurders mogen in woning blijven ondanks drugs van zoon
From: Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Mon, 19 Oct 2020 06:05:30 -0700

Newshawk: Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Source: Rechtennieuws
Copyright: Copyright © rechtennieuws
Pubdate: 13-10-2019
Address: Postbus 21180 3001 AD Rotterdam
Contact: >
Website: www.rechtennieuws.nl<http://www.rechtennieuws.nl/>

HUURDERS MOGEN IN WONING BLIJVEN ONDANKS DRUGS VAN ZOON

Een echtpaar mag in een woning in Amsterdam-Oost blijven hoewel daar in mei 2020 een handelshoeveelheid drugs is gevonden. Het is namelijk niet zeker dat de ontbinding van de huurovereenkomst door de verhuurder in een bodemprocedure stand zou houden. Dat heeft de kantonrechter bepaald.
Daarbij weegt mee dat de meeste drugs is gevonden in de kleding en kamer van een van de zoons van huurders, die al lang niet meer op het adres stond ingeschreven, maar de nacht van de inval bij zijn broer sliep zonder dat de huurders dat wisten. De huurders zijn weliswaar verantwoordelijk voor wie zij binnenlaten, maar ontruiming gaat te ver.
De huurders zijn bereid af te spreken dat de zoon die bleef slapen en die geen vaste verblijfplaats heeft, niet meer naar binnen mag. Zo nodig willen ze een straat- en contactverbod aanvragen. Ook weegt mee dat zij al 28 jaar goede huurders zijn en ontruiming grote gevolgen heeft.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/15X7InZqmFAHA.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 004 Rwanda verbouwt wiet, maar alleen voor de export
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Mon, 19 Oct 2020 06:08:24 -0700

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Source: Trouw
Copyright: Trouw
Pubdate: 15-10-2020
Author: Gijs Moes
Contact: 
Website: www.trouw.nl<https://mdhg-my.sharepoint.com/personal/office365_mdhg_nl/Documents/Da>

RWANDA VERBOUWT WIET, MAAR ALLEEN VOOR DE EXPORT

Rwanda wil wiet gaan verbouwen voor de export naar Europa en de Verenigde Staten, om zo de staatskas te spekken. Het strak georganiseerde Afrikaanse land is in gesprek met vier bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verbouwen van cannabis voor medicinaal gebruik. Mensen met MS en kanker, maar ook post-traumatische stress, zeggen baat te hebben bij het gebruik van wiet en vaak wordt dat ook vergoed.
Er zit een mooi verdienmodel in wiet voor de westerse markt, zegt het hoofd van de Rwandese ontwikkelingsmaatschappij RDB, Clare Akamanzi, tegen persbureau Reuters. Rwanda lijdt, net als veel andere Afrikaanse landen, onder de gevolgen van de coronacrisis. De export is ingezakt, investeringen blijven achter en toeristen komen niet meer. De verbouw van hennep kan tien miljoen dollar per hectare opleveren, veel meer dan traditionele exportproducten als koffie en thee. De wietsector kan Rwanda bovendien nieuwe banen opleveren, zo verwacht Akamanzi. Zuid-Afrika ging Rwanda al voor in de wietproductie voor het Westen.
Wie straks in Rwanda de wiet gaat verbouwen en waar dat gebeurt, is nog niet duidelijk. In ieder geval zullen de cannabisboerderijen goed beveiligd worden om handel voor de binnenlandse markt te voorkomen. Want de Rwandese bevolking kan straks de dagelijkse problemen niet verlichten met een joint van eigen bodem. Het bezit en gebruik van cannabis blijven strafbaar, met maximaal twee jaar cel, handelaars kunnen zelfs twintig jaar de gevangenis in gaan.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/16O8VEos_7lmw.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 005 Bouw af die ‘Drugsbestrijding’
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Mon, 19 Oct 2020 06:12:43 -0700

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Source: de Volkskrant
Copyright: de Volkskrant
Pubdate: 14-10-2020
Author: Peter Cohen
Adress: de Volkskrant, Postbus 1002, 1000 BA Amsterdam
Contact: 088 - 0561 561
Website: www.volkskrant.nl<http://www.volkskrant.nl/>

BOUW AF DIE ‘DRUGSBESTRIJDING’

In hun essay Drugsbazen wanen zich in Nederland onaantastbaar stellen Pieter Tops en Jan Tromp: ‘In alle varianten van bestrijding zal het verdienmodel van de Nederlandse criminele drugseconomie kapot moeten worden gemaakt.’ Hoe denken de heren dat te doen? Kennen zij landen waar dat ‘kapotmaken’ niet heeft geleid tot aanzienlijke corruptie, geweld en volle gevangenissen zonder dat de drugseconomie is verkleind?
Nederland is vanouds een grote handelaar en producent van drugs: de opiaten uit de fabrieken van Nederlands-Indie in de 19de eeuw en de cocaine uit de Amsterdamse cocaïnefabriek in de 20ste eeuw. De stroom van amfetamine vanaf de vijftiger jaren uit Noord-Brabant en sinds de jaren tachtig een lucratieve en voortreffelijke cannabisteelt.
Het is een illusie ervan uit te gaan dat het verdienmodel rond drugs ‘kapot’ zou kunnen worden gemaakt. Hoe meer men dat probeert, hoe meer corruptie, geweld, gevangenen en ontwrichting van de rechterlijke macht. Staak die puur symbolische bestrijding van drugs. Laat de drugsproductie met rust en creëer zoveel mogelijk reguleermogelijkheden voor de nadelen van een illegale markt.
Het alternatief is niet het ‘kapot’ maken van de drugsmarkt, maar het kapotmaken van de instituties van de rechtsstaat.
Peter Cohen, Amsterdam

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/178R4uwXqRCZA.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 006 PowNed komt met docuserie over verslaafden
From: Dennis – Belangenvereniging MDHG
Date: Mon, 19 Oct 2020 06:15:30 -0700

Newshawk: Dennis – Belangenvereniging MDHG
Source: Algemeen Dagblad
Copyright: Algemeen Dagblad
Pubdate: 12-10-2020
Contact: 010-4066077 
Website: https://www.ad.nl/service/

POWNED KOMT MET DOCUSERIE OVER VERSLAAFDEN

PowNed heeft vandaag samen met NPO 3 een nieuwe documentaireserie over verslaafden aangekondigd. De vierdelige serie Verdoofd laat zien hoe het leven eruitziet als je verslaafd bent en vertelt het verhaal van de vicieuze cirkel die verslaving is.
Programmamaakster Sahar Meradji volgde gedurende een aantal maanden vier mensen die verslaafd zijn aan alcohol en drugs. De kijkers zien daardoor welke innerlijke strijd zij op dagelijkse basis voeren en krijgen inzicht in de redenen van hun gebruik.
,,Over mensen met een drank- of drugsverslaving ligt snel een oordeel klaar, maar waar vaak aan voorbij wordt gegaan zijn de schrijnende oorzaken en hoe moeilijk het is om uit een vicieuze cirkel te komen. In Verdoofd laten we zien hoe complex de wereld van verslaving is en dat er meer achter zit dan wij misschien op het eerste oog denken”, aldus Meradji.
De documentaireserie wordt vanaf 26 oktober uitgezonden op NPO 3.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/18hdDF_PRkgpY.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 007 List-Software: Majordomo 1.94.4
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Mon, 19 Oct 2020 06:20:53 -0700

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Source: Het Parool
Copyright: Het Parool
Pubdate: 16-10-2020
Author: Ruben Koops
Contact: 
Website: www.parool.nl<https://mdhg-my.sharepoint.com/personal/office365_mdhg_nl/Documents/Da>

BEDRIJFSLEVEN: ‘AMSTERDAM MAG NIET LANGER STAD VAN SEKS EN DRUGS ZIJN’

Het imago van Amsterdam als stad van seks en drugs moet radicaal veranderen om te voorkomen dat na corona de verkeerde toeristen terugkomen. Dat is de boodschap van het Amsterdamse bedrijfsleven in een open brief. De tijd van heilige huisjes lijkt voorbij.
Doe iets aan de openlijke raamprostitutie op de Wallen, en verplaats coffeeshops of maak softdrugs minder makkelijk beschikbaar voor buitenlandse bezoekers. Het zijn dit keer geen boze binnenstadbewoners of linkse partijen die dit zeggen, maar het verenigde Amsterdamse bedrijfsleven, in een open brief aan burgemeester Halsema en de partijen in de gemeenteraad.
Het gaat om acht organisaties zoals VNO-NCW, MKB Amsterdam, Koninklijke Horeca afdeling Amsterdam en binnenstadvereniging Amsterdam City, met een gezamenlijke achterban van duizenden ondernemers. Zij willen na corona een focus op kwaliteitstoerisme, zoals congresgangers. “Deze zomer hebben we gezien wat er gebeurt als we niets doen, dan komen als eerste de drugstoeristen uit omliggende landen met excessieve drukte en overlast als gevolg,” zegt VNO-NCW-regiovoorzitter Hans Bakker. “Na corona willen we niet meer dat mensen specifiek voor seks en drugs naar Amsterdam komen, we moeten een kwaliteitsstad zijn,” zegt Cityvoorzitter Willem Koster.

Tienpuntenplan
In een tienpuntenplan staan allerlei maatregelen die de bezoekerseconomie van Amsterdam moeten transformeren. Onder meer een oproep voor een totaalverbod op vakantieverhuur zoals Airbnb, de wens om via gerichte campagnes congres- en kwaliteitsbezoekers aan te trekken en een financiele impuls, zodat er meer handhavers op straat komen.
Volgens Bakker moet de gemeente de regie nemen om de bezoekerseconomie weer te herstellen zodra corona onder controle is. “Maar hierbij is het niet de bedoeling om het toerisme precies zo terug te laten komen als het voor Covid-19 was,” zegt Bakker. “Er kwamen steeds meer mensen naar Amsterdam die geen respect hebben voor de stad en alleen met zichzelf bezig zijn.”
Ondernemers pleiten al langer voor het binnenhalen van congressen en campagnes om kwaliteitstoeristen te trekken, maar dat zij hieraan consequenties verbinden is nieuw. Volgens Bakker en Koster is dat logisch omdat de functie van coffeeshops en raamprostitutie in de loop der jaren is veranderd. “Het is nooit de bedoeling geweest dat er drommen mensen langs de ramen zouden lopen om zich te vergapen aan de sekswerkers, net zo min als dat het de bedoeling was om van coffeeshops een uitwijkmogelijkheid voor buitenlanders te maken, zodat zij softdrugs kunnen gebruiken,” zegt Bakker.

Negatieve gevolgen
Dat de beperking van softdrugs voor toeristen ook negatieve gevolgen kan hebben, zoals straathandel, daarvan is Koster zich bewust. “Je moet niet wachten tot er een oplossing is voor de hele softdrugsketen, die komt er voorlopig niet,” zegt Koster. “We willen dat de lange rijen buitenlandse jongeren bij de coffeeshops verdwijnen, dat imago doet ons geen goed.”
Dat door deze koerswijziging in de toekomst minder toeristen voor Amsterdam zouden kunnen kiezen, neemt het bedrijfsleven op de koop toe. “In het uiterste geval zou dat niet erg zijn, als we maar net zoveel mensen aan het werk kunnen houden en de marges op niveau blijven,” zegt Bakker.
Burgemeester Halsema en de raad discussieren al langer over de mogelijkheden om raambordelen te verplaatsen of om toeristen te weren uit coffeeshops. Bakker en Koster bezweren dat hun steun voor deze veranderingen niet verdwijnt als de pandemie voorbij is. Koster: “Sommige ondernemers op de Wallen zeggen: ‘dit hebben we zo vaak gehoord’, maar als het aan mij ligt waait dit niet meer over.”
Volgens Bakker is de roep om hervormingen op de Wallen een helpende hand van ondernemers aan de gemeente, nu moet de stad duidelijkheid scheppen over de toekomst. “Ondernemers en hun personeel kijken door corona in een zwart gat. De minstens 61.000 mensen die in de Amsterdamse bezoekerseconomie werken, hebben perspectief nodig.”

Dit is het 10-puntenplan voor ‘een toekomstbestendige bezoekerseconomie’:
1. Maak het behoud van werkgelegenheid en spoedig herstel van de bezoekerseconomie tot doelstelling van beleid;
2. Voer het “6-puntenplan ondermijning” versneld uit;
3. Verbied vakantieverhuur van woningen in de gehele stad;
4. Wijzig coffeeshop- en raamprostitutiebeleid ingrijpend en zo snel mogelijk;
5. Neem initiatieven buiten het centrum voor spreiding van bezoekersdruk;
6. Zet in op kwaliteitstoerisme en investeer in campagnes gericht op het kwaliteitstoerisme;
7. Verwelkom en omarm congressen en de zakelijke markt;
8. Zorg voor voldoende en effectieve handhaving en vergun ruimhartig;
9. Stel lastenverhoging voor ondernemers uit;
10. Stimuleer de verbinding tussen ondernemers en bewoners.
(initiatiefnemers: MKB Amsterdam, VNO-NCW A’dam, KHN A’dam, ORAM, VEBAN, Vazo, Winkeliersvereniging Amsterdam City, Ondernemersvereniging Westpoort)

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/19aT_6Jlo3pxc.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 008 Oud-rechter spaart omstreden politieman Willy Van Mechelen niet in nieuw boek
From: Dennis-Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Mon, 19 Oct 2020 06:26:54 -0700

Newshawk: Dennis-Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Source: Het Laatste Nieuws
Copyright: 2014 De Persgroep Digital
Pubdate: 14-10-2020
Author: Patrick Lefelon
Website: www.hln.be

OUD-RECHTER SPAART OMSTREDEN POLITIEMAN WILLY VAN MECHELEN NIET IN NIEUW BOEK

"Hij weet te veel, daarom is hij zo lang met rust gelaten"
Nadat oud-rijkswachter Willy Van Mechelen (77) begin deze maand werd gearresteerd voor de invoer van minstens 10 drugscontainers, staat hij vandaag samen met 45 joden in een andere zaak voor de rechter voor het witwassen van drugsgeld. Gewezen rechter Walter De Smedt (71) wijdt hele hoofdstukken aan de omstreden politieman in zijn nieuwe boek 'Het land van onbestrafte misdaden'.
Walter De Smedt was onderzoeksrechter in Antwerpen toen hij in 1988 een eerste keer botste met Willy Van Mechelen, die toen adjudant was bij de opsporingsdienst BOB van de rijkswacht. Van Mechelen en zijn ploeg hadden net een bende Duitse oplichters gearresteerd in de Antwerp Tower.
"Die hele operatie stond toen op de frontpagina van Gazet van Antwerpen", lacht De Smedt. "Van Mechelen was een bron van toenmalig GvA-journalist Ward Hulselmans, moet je weten. Nu, wat bleek: Van Mechelen was baas geworden van een nieuwe dienst binnen de rijkswacht: de Gerechtelijke Informatie Dienst (GID). En die ging zonder medeweten van rechters of procureurs informatie verzamelen en operaties in elkaar steken. Ik heb dat toen aangeklaagd, maar niemand durfde Van Mechelen of de rijkswacht een strobreed in de weg te leggen. Terwijl het net die parallelle onderzoeken van de rijkswacht waren die later leidden tot de blunders in het onderzoek naar Marc Dutroux."

'Flic-fighter'
In 1996 waren de rollen omgekeerd: toen kreeg Walter De Smedt zelf de wind van voren in het boek 'Topspeurder achter tralies', van... jawel, Willy Van Mechelen. Die was toen net opgepakt voor betrokkenheid bij de invoer van twee hasjcontainers. De Smedt noemde hij liever een 'flic-fighter' dan een 'crime-fighter'. Maar de flik wordt gestraft: in 2002 krijgt Van Mechelen vijf jaar cel en een boete van 100.000 euro voor de drugsinvoer. Maar anderen ontsnapten wel. "Van Mechelen werd gepakt voor die hasj-invoer, maar aan de kolonels van de rijkswacht durfde men toen niet raken", zegt De Smedt. "De Nederlandse onderzoekscommissie Van Traa had nochtans bewijzen dat Van Mechelen en kolonel Luyten samenwerkten met enkele corrupte Nederlandse agenten om hasjcontainers 'door te laten'. Maar de Nederlanders hadden geen tijd voor verder onderzoek, en in Belgie durfde zowat niemand het. Wie het wel probeerde, werd tegengewerkt. Toen ik overstapte naar het Comite P., dat toezicht houdt op de politiediensten, kreeg ik een verbod om onderzoeken naar de rijkswacht te doen." Volgens De Smedt kon Van Mechelen altijd rekenen op bescherming omdat hij te veel wist over officieren en magistraten. Hoe valt anders te verklaren dat hij na zijn veroordeling in 2002 niet onmiddellijk aangehouden werd? "Iedereen wist dat hij naar Angola zou vluchten om er voor een diamantair te werken. En toch vond de procureur die onmiddellijke aanhouding niet nodig."
"Niemand durft corrupte politiemensen te pakken", aldus De Smedt. "Vroeger gingen rijkswachters met hun dienstkaart zwarte diamantjes oppikken in de cockpit van vliegtuigen in Deurne - de diamantairs betaalden hen een commissie. Denk je dat zulke uitwassen voorbij zijn? Vergeet het. Nog altijd klussen speurders of 'special forces' bij als bodyguard of koerier voor louche types. Het Comite P. is nog minder dan een schaamlapje om die wantoestanden aan te pakken."
Walter De Smedt, 'Het land van de onbestrafte misdaden', Kritak, 288 blz., 22,99 euro

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/21Ye_SaV00tSk.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 009 List-Software: Majordomo 1.94.4
From: Dennis-Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Mon, 19 Oct 2020 06:31:38 -0700

Newshawk: Dennis-Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Source: Het Laatste Nieuws
Copyright: 2014 De Persgroep Digital
Pubdate: 15-10-2020
Author: Patrick Lefelon
Website: www.hln.be

ADVOCAAT HAALT UIT NAAR AANKLAGER IN ZAAK VAN DE ROZE DIAMANT: ‘DIT HELE PROCES DIENT OM DIEFSTAL TOE TE DEKKEN’

Op het witwasproces over de ‘Roze Diamant’ heeft strafpleiter Pol Vandemeulebroucke uitgehaald naar de openbare aanklager: “Wees manmoedig en geef toe dat je geen bewijs van drugs- of illegale wapenhandel hebt. Het leven van mijn client, gewezen zakenman Serge Muller, is geruineerd door dit onderzoek van ‘gieren, lachen en brullen.’” Hij vraagt de vrijspraak.
Het proces van de Roze Diamant draait rond de rol van gerespecteerde zakenlui als Tony Gram en Serge Muller - met Bruno Melotte als tussenpersoon. Zij zouden wetens en willens meegewerkt hebben aan het witwassen van crimineel geld. De fameuze ‘Roze Diamant’ van 10,3 karaat - waarde 1,2 miljoen euro - werd tijdens het onderzoek in beslag genomen en ligt al acht jaar in een kluis van het Antwerpse gerecht.
Advocaat Pol Vandemeulebroucke die zakenman Serge Muller verdedigt, heeft zijn grootste twijfel dat de echte Roze Diamant nog in de kluis ligt. “Experten kwalificeren de kleur van de diamant als ‘Fancy Pink’, een onmiskenbare roze diamant. Sinds het gerecht die steen in handen heeft, is medeverdachte Bruno Melotte de enige die de steen mocht bekijken in de kantoren van de politie. Volgens hem was de roze diamant vervangen door een nepsteen. De Hoge Raad voor Diamant kreeg in juni 2016 opdracht de steen nogmaals te onderzoeken en bestempelde de kleur toen als ‘G-H’, wat staat voor een heldere, witte kleur. Dit plotse kleurverschil kan enkel betekenen dat de roze diamant gestolen is.”
Volgens Vandemeulebroucke is dat de enige reden waarom het openbaar ministerie zo hardnekkig vasthoudt aan de vervolging van Muller, Melotte en Gram. Worden zij veroordeeld en wordt de roze diamant verbeurdverklaard, dan komt de diefstal nooit uit.
 De procureur vordert 7 jaar cel tegen Serge Muller, 5 jaar tegen Bruno Melotte en zijn vrouw en 4 jaar tegen Tony Gram.

“Halve aardbol rondgereisd”
Volgens advocaat Pol Vandemeulebroucke weet het Openbare Ministerie sinds 2015 dat Muller niets met drugshandel te maken heeft. “Dat verhaal met die drugs gaat het niet worden”, zei drugsmagistraat Paul Van Tigchelt toen Serge Muller in 2015 aan Belgie werd uitgeleverd.
De Antwerpse onderzoeksrechter zette toch door. Hij reisde onder het mom van zijn drugsonderzoek de halve aardbol: Gibraltar, Zuid-Afrika, Bulgarije, Griekenland en nog een rits aangename landen. Nergens vond hij sporen van een gram drugs dat verband hield met Serge Muller.
“Het onderzoek naar de illegale wapenhandel van Serge Muller is helemaal lachen, gieren, brullen”, zegt Pol Vandemeulebroucke. “Op een telefoontap horen speurders spreken van een betaling van 1,8 miljoen dollar als ‘de vracht op de boot geraakt’. Dat moet wel een drugslading zijn! Wat blijkt? Het gaat op de verscheping van een lading wapens die besteld zijn, hou u vast... door de Verenigde Naties. Serge Muller was een erkend wapenhandelaar."
Het gigantische dossier is volgens Vandemeulebroucke een ‘helium-ballon’ die is leeggelopen. “In de Verenigde Staten zou Serge Muller die geruineerd is door justitie een gigantische schadevergoeding kunnen vragen na een vrijspraak. Helaas bestaat zoiets niet in het Belgische rechtssysteem."

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/22uWHOXr90Pbw.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 010 Nieuwe tactiek in door drugs verscheurd Mexico: wiet legaliseren
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Mon, 19 Oct 2020 06:38:26 -0700

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Source: RTL nieuws
Copyright: ANP 2014
Contact: 035-6718718
Pubdate: 16-10-2020
Website: WWW.RTLNIEUWS.nl<https://mdhg-my.sharepoint.com/personal/office365_mdhg_nl/Documents/Da>

NIEUWE TACTIEK IN DOOR DRUGS VERSCHEURD MEXICO: WIET LEGALISEREN

Mexico en drugs. Het doet je waarschijnlijk denken aan de bloedige 'war on drugs' waarbij al vele doden zijn gevallen. Dat uitgerekend dat land nu op het punt staat om het gebruik van cannabis te legaliseren klinkt daarom misschien vreemd, maar toch is het zo. Het doel: Mexico veiliger maken en de economie een boost geven. Al gelooft niet iedereen daarin: "Dit is een populariteitsoffensief van de president."
Guillermo Nieto is een Mexicaanse zakenman. Hij juicht de legalisering van cannabis toe. Hij is zelfs al gestart met het verbouwen van de plant, want juist voor zakenmensen is een legalisering interessant. Mexico kan namelijk de grootste legale cannabismarkt ter wereld worden.
"We denken daarmee banen te kunnen scheppen en inkomsten voor de overheid te genereren," zegt Nieto tegen persbureau Reuters. "Het zou onze economie erg kunnen helpen, zeker in deze coronatijden."
Maar het gaat niet alleen om de economie. Nieto ziet ook een hoop voordelen op het gebied van veiligheid. "Iedereen wint, want er zal geen Mexicaan meer hoeven te sterven of naar de gevangenis te gaan vanwege deze plant. Dat is winst voor iedereen."
Nieto doelt daarmee op de war on drugs. Duizenden Mexicaanse soldaten werden de afgelopen jaren het land ingestuurd om drugscriminelen uit te schakelen. Alleen al dit jaar kwamen daar zo’n 40.000 mensen bij om.
De huidige regering wil het dus op een andere manier gaan aanpakken. Geen geweld tegen drugsbendes, maar simpelweg de wet aanpassen. Het plan is dus om cannabis te legaliseren. In 2017 werd medisch gebruik van cannabis al toegestaan, nu komt daar het recreatief gebruik bij.
Het hooggerechtshof in Mexico speelt daarbij een grote rol. Zij oordeelden dat een verbod op recreatief gebruik van cannabis in strijd was met de grondwet. De regering kreeg daarom maar kort de tijd om met een wetsvoorstel te komen dat het gebruik ervan legaliseert.

Veel kritiek
Maar het plan stuit op veel kritiek. Teun Voeten, een Nederlandse antropoloog die gepromoveerd is op het drugsgeweld in Mexico is kritisch. "Dit is een populariteitsoffensief van de president", zegt hij.
Hij is vooral kritisch op de gedachte dat de straten in Mexico veiliger zullen worden. "Iedereen die iets weet van kartelgeweld moet hierom lachen. Mexico is vooral een exportland, minder een consumptieland. Het exporteert relatief veel harddrugs en minder cannabis. Dus zo doe je niets aan het geweld, dat vooral om harddrugs draait."
Toch erkent Voeten wel dat de war on drugs geen goede tactiek was. "Dat was niet succesvol, maar je moet in plaats daarvan manieren vinden om het gebruik van drugs terug te dringen. Dat doe je door corruptie aan te pakken, net zoals de enorme economische ongelijkheid, het witwascircuit en de consumptie", zegt hij. "Door deze nieuwe wet neemt het gebruik toe en er wordt tegelijkertijd een markt voor zwaardere softdrugs gecreeerd waar mensen dan naartoe gaan."
Die visie wordt gedeeld door Yarin Eski, onderzoeker op het gebied van veiligheid op de Vrije Universiteit in Amsterdam. "Het is waarschijnlijk dat het geweld bij druggerelateerde criminaliteit rond cannabis zal afnemen, maar je hebt ook nog andere drugs en andere vormen van criminaliteit. Dus of het veel zal uitmaken vraag ik me echt hard af", zegt hij.
Volgens Eski zou er nog iets meer moeten worden gedaan. "Als je cannabis legaliseert, legaliseer dan ook alle andere drugs. Want als je bijvoorbeeld cocaine nog illegaal houdt, dan verplaatst de druggerelateerde criminaliteit en het geweld dat ermee gepaard gaat zich nog harder richting de cocaine."
En dus spreekt Eski liever niet van een 'war on drugs', maar van een 'peace on drugs'. "Kijk, in principe wil je natuurlijk dat alles gelegaliseerd wordt. Cocaine, heroine, door iedereen overal tegelijkertijd. Maar dat is een beetje een utopie vooralsnog", zegt hij.
Daar lijkt hij gelijk in te krijgen. Want de peace on drugs komt er voorlopig niet. Drugs zoals cocaine blijven illegaal.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/24RIge7nMB99U.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 011 De roes van seks en drugs is voorbij
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Mon, 19 Oct 2020 07:43:27 -0700

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Source: Het Parool
Copyright: Het Parool
Pubdate: 17-10-2020
Author: Ruben Koops
Contact: 
Website: www.parool.nl<https://mdhg-my.sharepoint.com/personal/office365_mdhg_nl/Documents/Da>

DE ROES VAN SEKS EN DRUGS IS VOORBIJ

En toen ging het snel. Dankzij de coronapandemie vindt op dit moment een spectaculaire ontwikkeling plaats in het denken over seks en drugs in de Amsterdamse binnenstad.
Tot grote verrassing van alle hoofdrolspelers in het stadhuis schaarde deze week het verzamelde Amsterdamse bedrijfsleven, inclusief de winkeliers van Vereniging City en de lokale afdeling van horecabond KHN, zich achter een plan om de toeristeneconomie radicaal te veranderen als corona voorbij is. Met als meest in het oog springende actiepunt: een ‘ingrijpende en snelle wijziging van het beleid voor raamprostitutie en coffeeshops’.
De werkgevers- en ondernemersverenigingen zijn bezorgd om de grote aantrekkingskracht die coffeeshops en halfnaakte vrouwen achter ramen hebben. De chaos in de binnenstad afgelopen zomer was voor hen een wake-upcall. Door de versoepeling van de coronaregels waren jonge feesttoeristen uit buurlanden ineens weer terug, met alle overlast van dien. Deze categorie bezoekers werd niet langer gecamoufleerd door de rijke Amerikaanse cruisepassagiers, of groepen Japanners en Chinezen die de stad enorm veel welvaart hebben opgeleverd. Door de pandemie zal het nog wel even duren voordat zij weer terugkeren.
De toeristen die in juli en augustus Amsterdam bezochten, kwamen maar voor een ding: cannabis. Om die vervolgens met uitzicht op de sekswerkers op straat, een biertje in de hand, op te roken. Voor tienduizenden Europeanen was Amsterdam deze zomer een uitje om alle narigheid van de lockdown thuis even te vergeten.
Er zijn heus wel een paar winkeliers, ondernemers en hoteliers die iets verdienen aan deze groep, maar het besef is doorgedrongen dat het grootste deel van het Amsterdamse bedrijfsleven helemaal niet profiteert van deze drugstoeristen. Het bezorgt de bezoekerseconomie juist een enorm slechte reputatie en geeft tegenstanders de wind in de zeilen, was de vrees bij ondernemers. Ze kozen voor de vlucht naar voren en steunen nu het plan het imago van Amsterdam te veranderen.

De ondernemers zijn bepaald niet de enigen. Eerder dit jaar sloot ook oppositiepartij VVD zich al aan bij een bonte coalitie van linkse en christelijke partijen die actie eisen. Ook bewonersorganisaties willen al langer dat de gemeente bestaande wetgeving gaat gebruiken om toeristen uit coffeeshops te weren. Dit was ook een van de meest concrete adviezen uit het rapport van Pieter Tops en Jan Tromp, die in 2018 en 2019 de ondermijning in Amsterdam bestudeerden.
Opvallend is de stilte van coalitiepartners D66 en GroenLinks als het gaat om drugs en toeristen. Ze begonnen hun bestuursperiode voortvarend door de positie van de raambordelen ter discussie te stellen, burgemeester Femke Halsema werd op pad gestuurd om alternatieve toekomstscenario’s voor de Wallen uit te werken. Maar over coffeeshops en drugstoerisme hoor je deze partijen nauwelijks.
Als deze partijen het wel over drugs hebben, gaat het meestal over de bekende stokpaardjes: het legaliseren van meer soorten drugs. Een ander toverwoord is preventie, om veilig drugsgebruik te promoten. Maar een kritisch onderzoek van de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek van de gemeente naar de omvang van drugstoerisme in Amsterdam, ligt al sinds februari op de plank.
Het lijkt op de valkuil waar de vorige coalitie van D66, VVD en SP tussen 2014 en 2018 in trapte. Terwijl de binnenstad in die jaren last kreeg van het succes van de stad, hield die coalitie zich vooral bezig met de verdere groei van Amsterdam, omdat dit nu eenmaal was afgesproken. Vandaag de dag hebben D66 en GroenLinks het nog altijd over preventie en legalisatie, terwijl nu zelfs de ondernemers in het centrum inzien dat softdrugs en toerisme een stad creeren die niemand wil. Als het zo doorgaat zetten de twee grootste partijen van Amsterdam zichzelf buitenspel op een van de belangrijkste dossiers voor de toekomst van de stad na corona.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/21B94v7WJvJ9k.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 012 Woonpunt ontslaat medewerker die bemiddelde bij woningen voor hennepteelt
From: Dennis – Belangenvereniging MDHG
Date: Mon, 19 Oct 2020 07:43:32 -0700

Newshawk: Dennis – Belangenvereniging MDHG
Source: Algemeen Dagblad
Copyright: Algemeen Dagblad
Pubdate: 17-10-2020
Author: De Limburger
Contact: 010-4066077 
Website: https://www.ad.nl/service/

WOONPUNT ONTSLAAT MEDEWERKER DIE BEMIDDELDE BIJ WONINGEN VOOR HENNEPTEELT

Woonpunt heeft een ervaren consulent op staande voet ontslagen omdat de man geld kreeg voor de bemiddeling van woningen in Hoensbroek waar wietplantages werden ingericht. Hij heeft misbruik gemaakt van zijn positie.
De 57-jarige man werkte sinds 1984 bij de wooncorporatie. In zijn laatste functie als ‘consulent maatwerk’ in Hoensbroek had hij invloed op de plaatsing van kwetsbare woningzoekenden, onder wie bewoners met een verstandelijke beperking, statushouders en mensen die vanwege hennepteelt eerder uit hun woning zijn gezet. Zijn taak was ook te zorgen voor een goed woonklimaat.
Woonpunt stelt dat hij van deze positie behoorlijk misbruik heeft gemaakt. De rechtbank is het met de corporatie eens en heeft de eis van de man om het ontslag ongedaan te maken, afgewezen.
In januari zijn twee zussen in Hoensbroek aangehouden omdat de politie bij een inval in beider woning een hennepplantage had aangetroffen. De twee verklaarden de woning in 2017 te hebben gekregen nadat ze de consulent hadden betaald en daardoor hoger op de plaatsingslijst waren beland. In mei ontving Woonpunt een anonieme brief van iemand die ook zegt door de consulent tegen betaling te zijn bevoordeeld.
Daarop heeft de werkgever zijn consulent laten onderzoeken door Hoffmann Bedrijfsrecherche. Dat leidde in juni tot een persoonlijk gesprek tussen de consulent en de speurders. Daarin heeft de man bekend via een tussenpersoon en diens zoon mensen te hebben bevoordeeld bij de woningtoewijzing. „Ze wilden meer en meer woningen”, gaf hij aan.
Hij heeft toegegeven te hebben geweten dat de woningen zouden worden gebruikt voor wietteelt. De tussenpersoon of diens zoon hebben hem daarvoor beloond per wietoogst. Het geld werd contant betaald in bedragen van enkele honderden euro’s tot duizend euro. In totaal heeft hij zo enkele duizenden euro’s verdiend.
De consulent heeft zijn ontslag na 36 dienstjaren aangevochten omdat hij door de tussenpersoon onder druk was gezet. Ook zou deze in het bezit zijn van wapens. „Ik kon absoluut niet meer terug”, verklaarde hij. Volgens de rechtbank heeft de man dat niet kunnen hardmaken. Bovendien snapt de rechtbank niet waarom hij vorig jaar buurman is geworden van de tussenpersoon. Hij had de kwestie meteen moeten melden bij Woonpunt.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/212njVhfHmRwo.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 013 Nu een drooglegging, ooit was er cognac tijdens debatten
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Wed, 21 Oct 2020 01:02:44 -0700

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Source: Trouw
Copyright: Trouw
Pubdate: 20-10-2020
Contact: 
Website: www.trouw.nl<https://mdhg-my.sharepoint.com/personal/office365_mdhg_nl/Documents/Da>

NU EEN DROOGLEGGING, OOIT WAS ER COGNAC TIJDENS DEBATTEN

Het is een historische mijlpaal, waar de corona-epidemie voor heeft gezorgd. Nederland heeft een gedeeltelijke drooglegging gekregen, voor minstens een maand. De verkoop van alcohol is na acht uur ’s avonds verboden. Coronaminister Hugo de Jonge en premier Rutte kunnen straks nog de boeken in als de eerste politici ooit die Nederland op alcoholrantsoen hebben gezet.
Voor de preciezen onder ons: een echte drooglegging is het niet. Dan was ook het drinken zelf verboden. Maar toch: cafes zijn voorlopig dicht. “We hebben geen avondklok of een nachtklok. We hebben wel een soort alcoholklok”, aldus premier Rutte.
Alcohol aan banden leggen is niet bepaald een hobby van Nederlandse politici. Drugs en tabak mogen zorgen voor stevige debatten, maar op de SP en ChristenUnie na zijn politieke partijen zelden streng over alcohol. Slechts een keer is de verkoop beperkt, de afgelopen decennia: dat trof alleen jongeren, die voortaan achttien moeten zijn.
Consequentie van de corona-drooglegging is dat ook op het Binnenhof zelf de drank taboe is. Ministers en Kamerleden zullen het goede voorbeeld moeten geven. Een biertje pakken na een zwaar debat is sowieso niet mogelijk: societeit Nieuwspoort is, net als elke horecagelegenheid, gesloten. Het kan zomaar dat de alcoholklok van het kabinet de genadeklap wordt van een lange Nederlandse traditie, waarbij de drank op het Binnenhof in de late uurtjes rijkelijk vloeide. Die traditie is al tanende. Een echo ervan zijn nog de lage prijzen voor alcohol in het Kamerrestaurant, waar bier en wijn worden geschonken tegen kostprijs.

Vanaf het middaguur gingen de bierflessen open
Ooit was er een tijd dat de PvdA-fractie een eigen cafehoek had in het parlementsgebouw. ‘Binnenhof 5’ was de verhullende bijnaam. Al vanaf het middaguur gingen bierflessen er open. Bij de VVD was kopstuk Johan Remkes lang de trotse ambassadeur van het Jenevergenootschap, toen hij minister was in het tweede kabinet-Balkenende. De premier dwong hem die functie op te geven, wat Remkes ‘gezeur’ vond.
Ook recenter nog kwam de fles op tafel, zoals tijdens de kabinetsformatie van 2017. VVD-informateur Gerrit Zalm mocht graag de Jack Daniels tevoorschijn halen als de gesprekken dreigden vast te lopen. Op zijn eigen kamer, dat wel. Later beweerden de fractievoorzitters dat ze het glas alleen aannamen om Zalm een plezier te doen. Het kan zomaar waar zijn, want de nieuwe generatie politici let veel meer op de gezondheid.
Er zijn tijden geweest dat ministers tijdens Kamerdebatten alcohol dronken, stiekem. CDA-minister van financien Fons van der Stee bestelde dan bij de bode een ‘potje thee’. Er zat cognac in, wist iedereen, wat de CDA’er in de jaren tachtig de bijnaam ‘Thee van der Stee’ opleverde. Met zijn drankgebruik werd openlijk gespot. Toen hij papieren kwijt was en mompelde dat hij een stuk kwijt was, riepen journalisten vanaf de perstribune: “Kijk eens in je kraag!”
Voor een pilsje gaan veel Kamerleden tegenwoordig, net als de rest van Nederland, het liefst naar een terras. Pal om de hoek van de Tweede Kamer ligt cafe Luden, dat uitgroeide tot een geliefde hangout voor politici. Luden heeft ook een zaaltje. De VVD, SGP en andere partijen huren dat geregeld af. Een keurige tent. Komt de naam bekend voor? Kan kloppen: het is het cafe waar vorige week feestgangers hossend het laatste uur vierden dat de horeca open mocht zijn. Politici waren er die avond niet. Die zaten bij het coronadebat, of thuis het goede voorbeeld te geven. Waar sowieso geen alcoholklok geldt.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/278Zm78wRu9vg.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 014 Wallenondernemers woedend over roep strenger gereguleerde binnenstad
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Wed, 21 Oct 2020 01:06:48 -0700

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Source: Het Parool
Copyright: Het Parool
Pubdate: 19-10-2020
Author: Ruben Koops
Adress: Jacob Bontiusplaats 9,1018 LL Amsterdam
Tel: 020 - 558 44 44
Contact: 
Website: www.parool.nl<https://mdhg-my.sharepoint.com/personal/office365_mdhg_nl/Documents/Da>

WALLENONDERNEMERS WOEDEND OVER ROEP STRENGER GEREGULEERDE BINNENSTAD

Ondernemers op en rond de Wallen zijn zich rot geschrokken door de roep van werkgevers en het bedrijfsleven om de prostitutiebranche en de coffeeshops strenger te reguleren. ‘Ongehoord en tekenend dat wij hierbij niet betrokken waren.’
Dat staat in een persbericht van Cor van Dijk, directeur van de Otten Groep, het bedrijf achter erotisch entertainment zoals Casa Rosso en de Bananenbar. Van Dijk en enkele straatmanagers rond de Nieuwmarkt, de Hoogstraten en de Wallen zijn woedend op de grote werkgeversorganisaties en willen niet langer met deze brancheverenigingen om tafel. Horecaondernemer Won Yip en de Bond van Cannabis Detaillisten (coffeeshophouders) steunen het pleidooi.
Van Dijk reageert op een 10 puntenplan van werkgeversorganisaties zoals VNO-NCW Metropool, MKB Amsterdam, horecabond KHN Amsterdam en Winkeliersvereniging City, dat vrijdag in Het Parool werd gepubliceerd. Hierin worden burgemeester Halsema en de gemeenteraad onder meer opgeroepen om het ‘coffeeshop- een raamprostitutiebeleid snel en ingrijpend te wijzigen. “Zo ga je niet met een achterban om,” schrijft Van Dijk woedend. “En al helemaal niet in coronatijd!”
Het georganiseerde bedrijfsleven wil dat het imago van Amsterdam verandert zodat de stad na afloop van de pandemie een ander soort toeristen aantrekt. Angstbeeld is de situatie van afgelopen zomer, toen vooral jonge toeristen uit buurlanden het centrum wisten te vinden. Zij leken met name te komen om wiet te roken en naar de sekswerkers op de Wallen te kijken.

Wetgeving
Onder meer het ingezetenencriterium wordt voorgesteld door het georganiseerde bedrijfsleven als een mogelijke maatregel. Met deze bestaande wetgeving, die in de hoofdstad niet wordt gehandhaafd, kunnen buitenlandse bezoekers geweerd worden uit coffeeshops. De werkgeversorganisaties noemen de raambordelen daarnaast expliciet een ‘magneet met een negatieve werking en uitstraling’ en willen ingrijpende wijzigingen. Ook politiek klinkt die roep steeds luider: deze zomer sloot oppositiepartij VVD zich aan bij een bonte coalitie van partijen die drugstoerisme een halt willen toeroepen.
De woede van Van Dijk en zijn relaties richt zich vooral op Vereniging Amsterdam City (VAC), die de winkeliers in de binnenstad vertegenwoordigt. “Zonder consultatie met haar achterban heeft VAC de open brief met het 10 puntenplan prominent op haar website geplaatst,” aldus Van Dijk. “VAC wekt daarmee de indruk dat alle ondernemers uit de Amsterdamse binnenstad achter de inhoud van de open brief staan. Niets is minder waar. Excuses zijn dan ook op zijn plaats.”
Burgemeester Halsema heeft eerder al gezegd dat ze dit najaar met een notitie komt over ‘lokale regulering’ van de softdrugsmarkt. Ook worden diverse scenario’s onderzocht voor de toekomst van de prostitutie, onder meer door de branche te verplaatsen naar inpandige erotische centra en de raambordelen daarna te sluiten.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/29f4OGqcR4oVo.html
- --
MAP-NL

------------------------------

Subj: 015 List-Software: Majordomo 1.94.4
From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Date: Fri, 23 Oct 2020 00:43:39 -0700

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG
Source: Trouw
Copyright: Trouw
Pubdate: 20-10-2020
Author: Kristel van Teeffelen
Contact: 
Website: www.trouw.nl<https://mdhg-my.sharepoint.com/personal/office365_mdhg_nl/Documents/Da>

GRAPPERHAUS STELT HET GEBRUIK VAN DRUGS OPEENS GELIJK AAN BEZIT: ‘ZO HAALT HIJ HET HELE DRUGSBELEID ONDERUIT’

Drugsgebruik ’s avonds verbieden vanwege het coronabeleid, dat kan best. Maar juristen kijken raar op van de manier waarop minister Grapperhaus dat doet.
Wie een joint rookt, bezit drugs. Dus kan er in het kader van het coronabeleid best worden opgetreden tegen mensen die drugs gebruiken op straat, schreef justitieminister Ferd Grapperhaus aan de Tweede Kamer. Maar die redenering haalt het hele idee achter de Nederlandse drugsbeleid onderuit, zeggen juristen.
In Nederland is bezit van softdrugs wel strafbaar, maar gebruik niet. Dat is een bewuste afweging geweest in het belang van de volksgezondheid: gebruikers moeten worden geholpen. Ze moeten niet worden gestraft, omdat dat ze nog verder in de problemen helpt.
Dat Grapperhaus gebruik gelijkstelt aan bezit, staat op gespannen voet met dat beleid, zegt Jon Schilder, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit. “Een gebruiker zal ook drugs bij zich hebben, maar door te zeggen dat hij dus strafbaar is, ondergraaf je de doelstelling van de Opiumwet. Als gebruik gelijk staat aan bezit, wat betekent gebruik dan nog?” Volgens Schilder introduceert Grapperhaus een nieuwe redenering. Wanneer het Openbaar Ministerie besluit de minister te volgen en druggebruikers gaat vervolgen voor drugsbezit, zal de rechter moeten bepalen waar gebruik overgaat in bezit.
De Groningse hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer wees al op een arrest van de Hoge Raad waarin wordt bevestigd dat gebruik niet strafbaar is. Het is dus maar de vraag of de redenering van de minister standhoudt bij de rechter.

Op tal van pleinen, parken en straten geldt een blowverbod
Er zijn andere mogelijkheden om drugsgebruik op straat tegen te gaan. Het kabinet wil zo’n verbod op drugsgebruik, en op dat van alcohol, na acht uur ‘s avonds in het kader van het coronabeleid: mensen houden zich door de middelen mogelijk minder goed aan de coronaregels.
Nu al bestaan op tal van pleinen, straten en in parken blowverboden. Gemeenten regelen dat via de Algemene Plaatselijke Verordening. Vorig jaar bleek uit een inventarisatie van de NOS dat zeker tweehonderd gemeenten op die manier een algeheel verbod op drugsgebruik kennen. Dat mag van de Hoge Raad. Gemeenten grijpen naar een verbod in het belang van de openbare orde. De Opiumwet, die drugsgebruik niet strafbaar stelt, staat dat niet in de weg.
De vraag is: kun je zo’n APV-verbod ook inzetten voor het coronabeleid? Gemeenten die al een algeheel verbod hebben, kunnen dat nu handhaven, zegt Schilder. Gemeenten die het niet in de APV hebben staan, kunnen de regels veranderen zolang ze zich beroepen op de openbare orde. “Doen ze dat in het kader van het bestrijden van corona, dan wordt het wel problematisch. Daarvoor hebben we de Wet publieke gezondheid en het is niet de bedoeling dat gemeenten die doorkruisen met de APV.”
Gemeenten hebben nog een andere troef achter de hand: de noodverordening, die al eerder van stal werd gehaald vanwege de coronacrisis. Daarin kan een voorzitter van de Veiligheidsregio vastleggen dat drugsgebruik verboden wordt, aldus Schilder.
Wat het kabinet betreft gaat niet alleen om het gebruik van drugs, maar mag je na acht uur ‘s avonds ook geen drugs op zak hebben. Hoewel het eerst leek dat dit in strijd was met het gedoogbeleid van softdrugs, komt Grapperhaus daar in zijn brief aan de Tweede Kamer op terug. Het is al langer beleid om gebruikershoeveelheden te gedogen. Dat betekent dat als iemand op straat met een joint wordt betrapt, hij niet wordt gestraft, maar de drugs wel worden afgenomen.

- ---------------------------------------------------------------------------
Attachment: http://mapinc.org/temp/13goLhVG61lko.html
- --
MAP-NL

------------------------------

End of Map-NL-Digest V2019 #139
*******************************

--
MAP-NL-DIGEST

HomeBulletin BoardChat RoomsDrug LinksDrug NewsFeedback
Guest BookMailing ListsMedia EmailMedia LinksLettersSearch